UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-11-29 09:05

Birkózás: egy pillanatra sem felejtik el céljaikat a Kőbánya SC leányversenyzői

Noha versenyeket nem nagyon rendeztek az elsőéves kadétkorú, serdülő Európa-bajnok Elekes Enikőnek és Borsos Viktóriának, a Kőbánya SC sportolói cseppet sem vettek vissza az edzésből. Péteri András szakosztályvezetőt kérdeztük a reménységek idei évéről.

Borsos Viktória és Elekes Enikő mindent megnyert 2019-ben, amit lehetett: a Kőbánya SC birkózói a krakkói Európa-bajnokságon és a budapesti World Combat Gamesen is a dobogó legfelső fokára álltak, utóbbin Takács Alexandra negyedik helyen végzett. Amilyen lendületben voltak a lányok tavaly, olyannyira belefásulhattak az idei, túl sok megméretést nem tartogató szezonba – gondolhatná a szakosztály munkásságát nem ismerő laikus. „Hegedüs Csabának, a magyar sport századik olimpiai bajnokának van egy mondása, amely széles körben elterjedtté vált a birkózó berkekben. Úgy szól, hogy találd meg a célod, és soha ne ereszd szem elől! Tedd az ágyad mellé, és amikor kinyitod a szemed, is tudd, mit szeretnél elérni a jövőben! Nos, mi ebben a felfogásban képezzük a sportolóinkat – magyarázza Péteri András szakosztályvezető. – Nyilván a versenyeken tudod lemérni, hogy milyen erőt képviselsz, senkinek nem jó, ha ezek elmaradnak. De egy biztos, a lányok nem nyafognak, ugyanolyan eltökélten lépnek be a terembe, mint békeidőben.”

Elekes Enikő 2018 óta nem talált legyőzőre Forrás: UWW
Elekes Enikő 2018 óta nem talált legyőzőre Forrás: UWW
A mester ma is érzelemmel telve tekint vissza a lengyelországi kontinensviadalra, amelyen tanítványai egymás után szereztek aranyérmet. „Még most is libabőrös leszek, ha azokra a pillanatokra gondolok. Örülök, hogy annak idején sikerült rávennünk a lányokat, hogy érdemes elkezdeniük ezt a sportágat. Azt gondolom, ma már a nők jelenléte egyértelműen elfogadott a küzdősportokban, mi is ugyanúgy tekintünk rájuk, mint a fiúversenyzőinkre. Nagyon kitartóak és tehetségesek, Elekes Enikő például 2018 óta nem kapott ki sem hazai, sem pedig nemzetközi versenyen.” Hogy a lányok mire vitték volna első évükben a kadétok között, már soha nem fogjuk megtudni. Mindenesetre a szakosztályvezető szerint még csak a „nagy piramis alapköveit tették le". „A kadét korosztályban óriási átalakuláson esnek át a fiatalok, hatalmas hormonbombákká válnak, de a mi lányaink továbbra is alázattal állnak hozzá az edzésekhez. Nem tudom, mit tartogat a jövő, de szerintem minden esélyük megvan arra, hogy idővel a felnőttválogatottban is sikeresek legyenek.” További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.