UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2020-12-01 18:02

Sportlövészet: Keresztesi Inezt vigasztalni is kellett a serdülőbajnoki címei után

A 12 éves puskás Keresztesi Petra Inez két egyéni aranyérme közül az egyiket korosztályos csúccsal nyerte a sportlövők serdülő országos bajnokságán, azonban a „céltudatos” ígéret felhőtlen öröméhez ez is kevés volt.

A zsombói Cél-Tudat SE puskás sportlövője, Keresztesi Petra Inez azzal emelkedett ki a Fehér úti Nemzeti Lőtéren rendezett 10 méteres serdülő országos bajnokság mezőnyéből, hogy két egyéni aranyérmet szerzett, az egyikhez ráadásul korosztályos hazai csúcs is társult.

Keresztesi Inez (jobbra) motivációjában nagy szerepet játszik kiváló pisztolyos klubtársa, Jákó Miriam személye is Forrás: Cél-Tudat SE
Keresztesi Inez (jobbra) motivációjában nagy szerepet játszik kiváló pisztolyos klubtársa, Jákó Miriam személye is Forrás: Cél-Tudat SE
A 12 éves ígéret előbb a puskások 20 lövéses versenyszámában ért el 196 kört, amellyel saját korábbi serdülőrekordját (186 kör) szárnyalta túl, míg az idősebbek közötti (2006-2007-es születésűek) 40 lövésben elég volt a hozzá képest picit visszafogottabb, 385 körös teljesítmény is az aranyéremhez. Ebben a versenyszámban hármas holtverseny alakult ki a dobogón, Inez a több a belső tízesének köszönhette, hogy az APLE-Vasas színeiben versenyző Bodolai Boglárka és a szintén zsombói reménység Gárgyán Alina előtt zárt. A Cél-Tudat SE vezetőedzője, Jákó Csaba elégedett a helyezésekkel, az eredmények azonban őt, és tanítványát sem minden esetben nyűgözték le. „Felemás érzésekkel beszélhetek az országos bajnokságról, mert a gyerekek nagyon sok jó dolgot csináltak a versenyen, viszont helyén is kell kezeljük a sikert – mondja a szakember. – Már csak azért is, mert Inez az országos csúcsa után a látványosan elfáradt, és a negyven lövésnek igazából csak az első sorozatáig bírta. Hogy a kezdésként elért kilencvennyolcas átlaga után elfogyott a levegője, vagy túlságosan izgult, kérdéses, de az utolsó harminc lövés nagyon nyögvenyelősre sikerült. Végül huszonhárom belső tízessel tudott nyerni, de ez szerencse is, hiszen a másik két lány is nagyon ügyesen lőtt. Inez most saját magához képest nyolc-tíz körrel maradt el. Nehezen is lehetett utána megvigasztalni, hogy nem volt ez olyan rossz.” Jákó Csaba kiemeli, a serdülőknek jóval nagyobb nehézséget okot még egy-egy viadalon, amikor nem a megszokott környezetükben lőnek, de például a Fehér úti lőtér miliőjével azért is érdemes gyakran találkozniuk a tiniknek, hogy lássák, milyen környezetbe lehet eljutni a sportágon belül – akár majd felnőttként világversenyen szerepelve. És hogy Inez a későbbi korosztályainak is az élmezőnyébe fog tartozni, arra minden esélye megvan a felkészítője szerint.
Keresztesi Inez mentálisan és fizikailag is remek adottsággal rendelkezik a sportlövészethez Forrás: Cél-Tudat Se
Keresztesi Inez mentálisan és fizikailag is remek adottsággal rendelkezik a sportlövészethez Forrás: Cél-Tudat Se
„Az hogy, a bajnoki címek után sem volt teljesen megelégedve magával, a jövőre nézve pozitív, ugyanakkor ilyen helyzetben az edző sajnálja is picit a tizenkét éves gyereket. Inez tanulási képessége az iskolában és a lőtéren is kiemelkedő. A teendőit gyorsan megérti, mentálisan erős, és ehhez kellő szorgalom is párosul. A példaértékű hozzáállása mellett remek fizikai adottságai is vannak. Az alacsony testmagassága és a viszonylag kötött izomzata remekül illeszkedik a sportágba, pici erősítéssel az utóbbi egy-két évben is szépen lehetett őt formálni.” Inez a két aranyérem mellé csapatban is nyert egyet. A 20 lövéses számban Ökrös Gittával és Rácz Panka Angyallal lőtt országos csúcsot (548 kör), továbbá 40 lövésben Gárgyán Alinával és megint Ökrös Gittával szerzett ezüstérmet. Utóbbi versenyző egyéniben a dobogó legalsó fokára állhatott, a harmadik Cél-Tudat-bronzot Tunyogi Adorján szerezte a fiúk 20 lövéses számában. Az egyesület akár több érmet is gyűjthetett volna a bajnokságon, azonban a serdülő puskás fiúk 20 és 40 lövéses számában is országos csúcstartó Csendes Dávid koronavírusos kontaktszemélyként kihagyni kényszerült a versenyt. A serdülőbajnokság részletes eredményei ITT érhetők el. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.