UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-12-06 15:42

Torna: Balázs Krisztián magabiztosan utazott az ifjúsági Eb-re

Nem volt zavartalan Balázs Krisztián felkészülése, de a 18 éves tornász így is nagy reményekkel lép a szerekhez utolsó korosztályos világeseményén, a szerdán rajtoló ifjúsági Európa-bajnokságon.

Igazán remek nemzetközi korosztályos eredményekkel büszkélkedhet az FTC-Telekom 18 éves tornásza, Balázs Krisztián, akinek többek között az ifjúsági olimpiáról egyéni ezüst- és bronzérme, az EYOF-ról és a junior-világbajnokságról harmadik helye van, továbbá a dobogó második fokára két éve már az ifjúsági Európa-bajnokságon is felállhatott. A kiváló sportoló most az utolsó utánpótlás-világversenyéhez érkezett, szerdától a törökországi Mersinben lép szerekhez a második ifjúsági Eb-jén.

Balázs Krisztián három szeren nyert szombaton Fotó: MATSZ/Freschli József
Balázs Krisztián három szeren nyert szombaton Fotó: MATSZ/Freschli József
Nagy Zoltán tanítványának a felkészülése még azt leszámítva sem alakult zavartalanul, hogy az esemény megrendezése sokáig bizonytalan volt. Krisztián május végén gyűrűgyakorlat közben csuklótörést szenvedett, a vártnál picit hosszabbra nyúlt rehabilitációja után azonban megkettőzött erővel lépett a szerekhez. Az október végi ifjúsági országos bajnokságon már saját magához képest is biztató formát mutatott, de az Eb előtti utolsó viadalt, a mesterfokú bajnokságot, betegség miatt kihagyni kényszerült. Így gyakorlatilag az évben egyetlen versennyel a háta mögött, de annál nagyobb magabiztossággal érkezett meg Törökországba szombaton. „Elvárásokat nem támasztottak felém, de tudom, mire vagyok képes. A lehető legtisztább gyakorlatokat szeretném bemutatni, és bizakodó vagyok, mert a felkészülés hajrájában már rontás nélkül tornáztam. Korláton és nyújtón anyagerőben, valamint kivitelben is sokat fejlődtem az elmúlt egy évben, viszont élesben csak az országos bajnokságon versenyeztem. Miután kihagytam a mesterfokú bajnokságot, még egy hetet pihentem, mert begyulladt a csuklóm, de összességében magabiztos vagyok. Két hónappal ezelőtt még nem gondoltam, hogy ekkora drukk lesz bennem a kezdésre, de miután az edzéseket több minden hátráltatta, érzem, ez a szereplés picit más lesz, mint a többi. A motivációmnak az is jót tesz, hogy ez az utolsó korosztályos világeseményem. Nagyon élveztem az utánpótláséveket, és kész vagyok továbblépni a felnőttek közé, de még most méltó módon zárnám le ezt a korszakot.” A felnőttek kontinensviadalával egy időben és helyszínen rendezendő eseményen a magyarokat Balázs Krisztián mellett Kovács Márton (FTC-Telekom), Dobrovitz Ádám, Závory Szilárd (mindkettő KSI) és Molnár Botond (Győri AC) képviseli a fiatalok mezőnyében, míg Hajdu Tasra (FTC-Telekom) tartalékként számítanak. Az Eb, amelyen a vírushelyzet miatti visszalépések után tizennyolc ország vesz részt, szerdán az ifik selejtezőivel kezdődik. A fiatalok programja pénteken az egyéni összetett döntővel folytatódik, és vasárnap a szerenkénti finálékkal zárul. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.