UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-12-19 08:53

Sakk: Gaál Zsóka felkészült az online világbajnokság döntőjére

A 13 éves Gaál Zsóka feltérképezte orosz ellenfelét, és magabiztosan várja az U14-es online sakkvilágbajnokság döntőjének első párharcát a negyeddöntőbe jutásért.

Egyetlen magyar sakkozóért, Gaál Zsókáért szoríthatunk a korosztályos online világbajnokság döntőjében, amelybe korcsoportonként tizenhat játékos jutott a kiemelések és a kvalifikációs viadalok után. A finálékba az európai, az afrikai, az ázsiai és amerikai selejtezők első három, valamint az októberi világranglisták első négy helyezettje került.

Gaál Zsóka lesz az egyetlen magyar versenyző a korosztályos online vb döntőjében Fotó: Gaál Renáta
Gaál Zsóka lesz az egyetlen magyar versenyző a korosztályos online vb döntőjében Fotó: Gaál Renáta
Az európai körben tizenkilenc magyar fiatal indult, a legközelebb a döntőhöz a 14 évesek világranglistáját november óta vezető Karácsonyi Kata állt, aki egy hajszállal csúszott le a továbbjutásról, és negyedikként végzett. Ha sikerül az első háromban zárnia, akkor két magyar is szerepelt volna az U14-es lányok döntőjében, amelybe a nála egy évvel fiatalabb, háromszoros korosztályos Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Gaál Zsóka automatikusan került be, miután a nemzetközi szövetség (FIDE) által figyelembe vett októberi U14-es világranglistán a második hely volt az övé. „Sokkal jobban örülök, hogy azonnal a döntőben játszhatok, és az októberi magas, 2221 Élő-pontszámom alapján nem kellett a selejtezőn részt vennem – mondja Zsóka az utanpotlassport.hu-nak. – Több szempontból is szerencsés volt ez a helyzet. Egyrészt kockázat nélkül kerültem a legjobb tizenhat közé, másrészt így a selejtező alatt tudtam játszani Budapesten a First Saturday nemzetközi mesteri körversenyen, amelyen sikerült a második női nemzetközi mester normámat teljesítenem. Ez nagy boldogsággal tölt el! Általában olyan versenyeken indulok, amelyeken nálam erősebb fiúkkal, illetve felnőttjátékosokkal mérkőzhetek meg. Novemberben két ilyen versenyen vettem részt, de a várakozásaim alatt teljesítettem, így az Élő-pontszámom csökkent. A First Saturday-en szerencsére már nagyon jó formában voltam, és visszaszereztem a pontok nagy részét. Jelenleg a világranglista negyedik helyéről a másodikra léptem elő.” Az online világbajnokság döntőjében még a december elsejei Élő-pontszámok szerint rangsorolták a játékosokat, így Zsóka az U14-esek között az ötödik kiemeltnek számít. A korosztály világranglistájának első öt helyezettje közül Karácsonyi Kata kivételével mindenki ott is van a mezőnyben. A döntőt egyenes kieséses rendszerben rendezik, a felek két partit (oda-visszavágót) játszanak egymással. Zsóka az orosz Veronika Subenkova személyében már a tizenhat között ismerős kihívóra akadt.
Az online vb-döntő U14-es leánymezőnye Forrás: chess.com
Az online vb-döntő U14-es leánymezőnye Forrás: chess.com
„Veronikával régóta ismerjük egymást. Sok rapid és snell partit játszottunk már egymás ellen. Kellemetlen, agresszív, taktikus játékos. Emlékeim szerint egyenlő vagy kis mínuszban van a mérlegem ellene. Neki nagyon jól fekszenek a gyors partik, viszont klasszikusat sajnos még nem játszottunk. Papp Gábor nagymester segítségével komolyan készülök a mérkőzésre, próbáltuk feltérképezni Veronika gyenge pontjait. A végjátékokat kimondottan szeretem, az utóbbi időben rengeteget foglalkoztam velük. Bízom benne, hogy a tanultakat hasznosítani tudom a világbajnoki döntőben is, és mint minden versenyen, most is a maximumot szeretném kihozni magamból.” Érdekesség, hogy Subenkovát a selejtezőben Karácsonyi Kata legyőzte, az orosz lány azonban végül így is elhappolta a harmadik helyet a magyar ígéret elől, akinek az online játék nem tartozik a kedvencei közé. De így van ezzel Zsóka is. „A vírusidőszak alatt sok online partit játszottam, és több versenyen indultam az ifjúsági válogatottal. Plusz az online olimpián az U20-as leánytáblát erősítettem. Nem nőtt a szívemhez ez a forma, viszont annak örülök, hogy nem állt meg az élet, és tudunk versenyezni. Emellett azt is tudom, hogy ha igazán jó sakkozó szeretnék lenni, ebben a műfajban is helyt kell állnom. A sok parti alatt pozitívan tapasztaltam, hogy soha egyik ellenfelemnél sem merült fel a külső segítség használata. De persze, a klasszikus, tábla melletti partit szeretem a legjobban, amely akár öt-hat órán keresztül is eltarthat. Azokra tudok a leginkább ráhangolódni.” Ráadásul az online világbajnokságon az Élő-pontszámok is csalókák lehetnek. A mutatóknak Zsóka nem is tulajdonít nagy jelentőséget a kezdés előtt. „Szerintem az Élő-pontszám itt nem igazán számít. Lehet egy iránymutató, de sohasem az értékszámok játszanak egymással. Úgy gondolom, hogy a tizenhat játékos közül mindenkinek megvan az esélye a győzelemre.” Zsóka szombaton 16 órakor játssza első partiját Subenkovával, majd egyből következik a visszavágó. A negyeddöntőkre vasárnap kerül sor. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.