UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2020-12-19 12:02

Torna: „Remélem, még izgulhatunk éremért” – Draskóczy Imre

A csapatban ifjúsági Eb-bronzérmet szerző leány tornászválogatott szövetségi kapitánya, Draskóczy Imre a selejtezőben mutatott teljesítmények után a szerenkénti döntőkben is reménykedik legalább egy dobogós helyezésben.

Mint arról beszámoltunk, pénteken a Balázs Kira, Béke Flóra, Mayer Gréta, Peresztegi Nóra és Szmirnov Anna összeállítású leány tornászválogatott a mersini ifjúsági Európa-bajnokság csapatversenyében a harmadik helyet szerezte meg a győztes románok és az ezüstérmes ukránok mögött.

Mayer Gréta gerendán és talajon is finalista az ifjúsági Eb-n Fotó: European Gymnastics/Thomas Schreyer
Mayer Gréta gerendán és talajon is finalista az ifjúsági Eb-n Fotó: European Gymnastics/Thomas Schreyer
A kontinensviadalon a járványhelyzet miatti visszalépések után tizenegy ország negyven tornászlánya szerepel, a csapatversenyben nyolc ország vett részt. A foghíjas mezőnyről természetesen már az Eb előtt is tudni lehetett, ennek ellenére Draskóczy Imre női szövetségi kapitány a szerdai pódiumedzés után úgy fogalmazott, hogy „csapatban nem számíthatunk komolyabb eredményre az ifjúsági lányok között”. A szakembert tehát arról kérdeztük, hogy a bronzérem elnyerése mégis mennyire meglepő és „komoly” tett az erőviszonyok ismeretében? „A szereplésünk minden várakozásunkat felülmúlta – mondja Draskóczy. – Az esélylatolgatások során azért voltunk óvatosabbak, mert két meghatározó tornászunk, Szilágyi Nikolett és Nerhof Anett nélkül utaztunk ki Törökországba. Viszont akik itt vannak, remekül teljesítenek. Ki kell emelnem Balázs Kirát, aki egyéni összetettben a pontszerző hatodik helyen végzett. Az eredménye nagy meglepetésnek számít. Végig kiegyensúlyozottan szerepelt, és külön öröm, hogy ugrásban bekerült a fináléba. Felemáskorláton kezdtünk, ott Szmirnov Anna végül az ötödik helyen került döntőbe, erre sem számítottunk előzetesen. Gerendán rontottunk, de Mayer Gréta egy leeséssel együtt is finalista, míg talajon a harmadik legmagasabb pontszámmal jutott a legjobb nyolc közé.” A nyolcfős szerenkénti finálékba egy országból maximum két tornászlány kerülhetett, és e szabály szerint hirdettek eredményt az egyéni összetettben is. És miután ott a három legmagasabb pontszámot egyaránt román versenyző érte el, az egyikük eredménye kiesett. Így ugrott előre Balázs Kira is a hetedikről a hatodik helyre. Az említett két hiányzóról pedig csak annyit, hogy a szövetség egy korábbi tájékoztatása szerint az UTE-s lányokat irányító stábban a felkészülés során felütötte a fejét a koronavírus. Vasárnap tehát mind a négy szeren lesz magyar érdekeltség a fináléban, a selejtezőben elért helyezések pedig adhatnak némi támpontot az esélyeket illetően, bár a lányok új versenyként tekintenek a döntőre. „Gréta talajon elért harmadik helye után nagyon remélem, hogy a fináléban még izgulhatunk éremért – folytatja a kapitány. – Bár ott mindenki tiszta lappal indul. Azt szeretném, ha mindenki úgy megcsinálná a gyakorlatát, mint a selejtezőben. Ez alól csak a gerenda kivétel, amelyen bízom benne, ezúttal nem lesz rontás. Most az a legfontosabb, hogy a gyerekek ráhangolódjanak a záró napra. Szombaton kisebb edzést, átmozgatást tartunk, vasárnap pedig újra meg akarjuk mutatni, hogy mit tudunk.” A szerenkénti döntők magyar idő szerint vasárnap reggel 8 órakor kezdődnek az ugrással. További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.