UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-12-21 21:39

Sakk: Gaál Zsóka egy lépésre az U14-es online világbajnoki címtől

A 13 éves Gaál Zsóka legyőzte amerikai ellenfelét az U14-es lányok online sakkvilágbajnokságának elődöntőjében, és már a keddi fináléra készül a holland Eline Roebers ellen.

Az U14-es lányok online sakkvilágbajnokságán szereplő 13 éves Gaál Zsóka hétfőn 2–0-ra nyert az amerikai színekben versenyző Rochelle Wu ellen, így bejutott a döntőbe.

Gaál Zsóka az U14-es online világbajnokság döntőjében szerepel kedden Fotó: Gaál Renáta
Gaál Zsóka az U14-es online világbajnokság döntőjében szerepel kedden Fotó: Gaál Renáta
Az ajkai tinédzser szombaton az orosz Veronika Subenkova ellen kezdett a 16 között, sima győzelme után vasárnap már nehezebben jutott tovább a másik amerikai, Ruiyang Yan ellen. Ezt az összecsapást úgynevezett armageddonban nyerte meg, amelyet a meccs után csak a tizenegyesrúgásokhoz hasonlított. Hétfőn Rochelle Wu ellen már újra végig kontrollálta az oda-visszavágós párharcot. „Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült győznöm. Az első partiban a játszma korai szakaszában ellenfelem döntő hibát vétett, amit sikerült kihasználnom. A második játszma előtt kicsit jobban izgultam, mivel tudtam, hogy elég a döntetlen a továbbjutásomhoz. Ellenfelem sötéttel kénytelen volt nyerésre játszani, de szerencsére nem volt átütő a támadása, így sikerült 2–0-ra nyernem” – nyilatkozta az ígéret, akit Papp Gábor női szövetségi kapitány készített erre a viadalra. Zsóka a korosztályának az ötödik, Roebers a hetedik kiemeltje a világtornán, ez azonban a magyar játékos szerint nem sokat számít. Az online világbajnoki döntőkbe korcsoportonként tizenhat játékos jutott a kiemelések és a kvalifikációs viadalok után. A finálékba az európai, az afrikai, az ázsiai és amerikai selejtezők első három, valamint az októberi világranglisták első négy helyezettje került. Az európai körben tizenkilenc magyar fiatal indult, a legközelebb a döntőhöz a 14 évesek világranglistáját november óta vezető Karácsonyi Kata állt, aki egy hajszállal csúszott le a továbbjutásról, és negyedikként végzett. Ha sikerül az első háromban zárnia, akkor két magyar is szerepelt volna az U14-es lányok döntőjében, amelybe a háromszoros korosztályos Európa-bajnok, kétszeres világbajnoki ezüstérmes Gaál Zsóka automatikusan került be, miután a nemzetközi szövetség (FIDE) által figyelembe vett októberi U14-es világranglistán a második hely volt az övé. Érdekesség, hogy Karácsonyi Katát éppen Zsóka döntős ellenfele, Roebers ütötte el a továbbjutástól a selejtezőben: egyetlen vereségét tőle szenvedte. Roebers viszont nem legyőzhetetlen. A kvalifikációs kör utolsó fordulójában az a Subenkova páholta el, akit Zsóka a 16 között könnyedén búcsúztatott. Az U14-es lányok online világbajnokságának döntőjét kedden 16 órakor rendezik. További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.