UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-12-21 09:00

Vívás: remekeltek a fiatalok a felnőtt országos bajnokságon

Huszonnégy egyéni éremből kilenc utánpótláskorú vívóé lett a budapesti BOK-csarnokban rendezett háromnapos felnőtt országos bajnokságon; a fiatalok szereplését a szövetségi kapitány, Udvarhelyi Gábor értékeli honlapunknak.

Egészen elképesztő utánpótlássiker született a felnőtt női kardvívók mezőnyében a budapesti felnőtt országos bajnokságon: a dobogó mindhárom fokára húsz év alatti fiatal állhatott. A felnőtt-világranglista 11. helyezettje, a BVSC-Zugló ifjúsági olimpiai bajnoka, Pusztai Liza klubtársát és jó barátnőjét, Szűcs Lucát (18) győzte le 15:13-ra a döntőben, míg a harmadik helyen a 17 éves Keszei Kíra (Budapesti Honvéd) és a mindössze 15 esztendős Spiesz Anna (Vasas) zárt.

Pusztai Liza (szemből) és Szűcs Luca a felnőtt országos bajnokság döntőjében Forrás: hunfencing
Pusztai Liza (szemből) és Szűcs Luca a felnőtt országos bajnokság döntőjében Forrás: hunfencing
„Ez majdnem megmutatja a valóságot ebben a mezőnyben; az Európa-bajnoki ezüstérmes, vébébronzérmes Márton Anna megsérült a nyolcaddöntőben, így ő nem juthatott el a helyosztó küzdelmekig − persze ő sem nevezhető idősnek huszonöt évesen... Nagyon fiatal a társaság, többen kopogtatnak a felnőttválogatottság kapujában. Pusztai Liza részvétele az egészségi állapota miatt egyáltalán nem volt biztos, mégis remekül vívott. A kadétvilágbajnok Szűcs Luca is kiváló asszókat teljesített, fejlődőképes, és hamarosan akár ő is odaérhet a legjobbak közé” − kezdi értékelését a felnőtt vívóválogatott szövetségi kapitánya, Udvarhelyi Gábor. Az FTC kadét Európa-bajnok tőrözője, Szemes Gergő (17) egészen az aranycsatáig menetelt a BOK-csarnokban, amelyben 15:6-ra kikapott Dósa Dánieltől (Törekvés SE). Dósa a négy között csapattársával, a 18 éves Tóth Gergellyel szemben nyert; Tóth tehát harmadik lett. A női párajtőrözők eseményén az OMS-Tata sportolója, Büki Lili (18) és a BVSC-Zugló versenyzője, Tóth Jázmin (18) bronzérmet szerzett. Lilit Kun Anna győzte le 15:10-re, míg Jázmint az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese múlta felül 15:7-re az elődöntőben. „Női párbajtőrben Szász-Kovács Emesét legyőzve Kun Anna állhatott a pódium tetejére. Az olimpiai bajnokunk nyakán ott vannak az utánpótláskorú lányok is, akik egyenletes teljesítménnyel zárkóznak a »nagyokhoz«; Lili és Jázmin szereplése egyaránt biztató volt. A már kétszeres felnőtt országos bajnok, kadétvilágbajnok Muhari Eszter ezúttal  a tizenhetedik helyen zárt. Sajnos ebben a fegyvernemben csapatban már nem juthatunk ki az olimpiára, Párizsban viszont már ütőképes egységünk is lehet akár. Férfi tőrben Szemes Gergő remekelt a tőle már megszokott szimpatikus és visszafogott vívásával. Tóth Gergely harmadik helye is pozitív, jó hatással vannak a fegyvernemre.” Férfi kardban a 19 éves Noseda Szabolcsot (DVSZ) az elődöntőben a világ- és Európa-bajnok Szatmári András utasította maga mögé 15:8-cal, így az ifjú sportoló a bronzéremnek örülhetett a BOK-csarnokban. A fináléban egyébként Andrást 15:12-re felülmúlta a kétszeres olimpiai bajnok Szilágyi Áron. „Noseda Szabolcson már évekkel ezelőtt lehetett látni, hogy remek az erőnléte, tehetséges. A junior fiúkkal korosztályos Európa-bajnok lett márciusban Porecben, és a csapat tagjai közül többen nyújtottak elismerésre méltó teljesítményt a BOK-csarnokban. A versenyen egyébként erős mezőny gyűlt össze; ez az esemény általában a magyar vívás ünnepe szokott lenni, a pandémia miatt ezúttal picit nehezebb volt örülni” − zárja le a szövetségi kapitány.

A csapatbajnokok (az utánpótláskorúak neve kiemelve) Férfi kard: Vasas (Galgóczy Tamás, Nagy Pál, Rabb Krisztián, Szilágyi Áron) Férfi párbajtőr: Vasas (Bakos Bálint, Bányai Zsombor, Koch Máté, Nagy Dávid) Férfi tőr: Törekvés (Dósa Dániel, Frűhauf Benjámin, Kiss Dániel, Tóth Gergely) Női kard: Honvéd (Keszei Kira, Nagy Valentina, Pohl-Mikulik Júlia, Várhelyi Kata) Női párbajtőr: OMS-Tata (Büki Lili, Gnám Tamara, Kovács Sarolta, Kun Anna) Női tőr: Törekvés (Hajas Nóra, Kalocsai Luca, Nekifor Erika, Pásztor Flóra)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.