UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2020-12-22 18:42

Birkózás: Szél Anna junior Európa-bajnok lenne 2021-ben

A Mol Alapítvány ifjúsági olimpiai ezüstérmes támogatottjával, a 19 éves birkózóval, Szél Annával beszélgettünk a belgrádi felnőtt egyéni világkupán történtekről, és arról, melyik súlycsoportban versenyezhet jövőre.

A múlt héten a belgrádi felnőtt egyéni világkupán szoríthattunk a kétszeres kadét Európa-bajnok, ifjúsági olimpiai ezüstérmes Szél Annáért, aki a 62 kilogrammosok mezőnyében az első körben 7−0-ra kikapott az indiaiak kadétvilágbajnokától, Sonamtól. A rivális szoros csatában 5−4-es vereséget szenvedett az U23-as Eb-aranyérmes ukrán Ilona Prokopevnyuk ellen, így a 19 éves reménységünk búcsúzott.

Szél Anna (pisorban) kikapott az indiai Sonamtól Belgrádban Forrás: UWW
Szél Anna (pisorban) kikapott az indiai Sonamtól Belgrádban Forrás: UWW
„Ismerem az indiait; három éve vele szemben maradtam alul az athéni kadét-világbajnokság elődöntőjében, amelyen bronzérmet nyertem. Tíz másodperccel a vége előtt még hat négyre vezettem, ekkor megintettek a bírók, emiatt lemondhattam a döntőről. Sonam végül aranyérmes lett Görögországban. Ezúttal a második menet elején − amikor három nullra vezetett − az egyik támadásnál magam alá fordult a lábam, és a térdem olyannyira megsérült, hogy alig vártam a meccs végét, mert nagyon szenvedtem. Nem mondom, hogy legyőztem volna, de biztosan szorosabban alakul a párharc, ha nincs ez az eset. Nem voltam csalódott, boldogan utaztam Belgrádba, hiszen örültem, hogy végre versenyezhetek” − magyarázza Szél Anna. Az igazsághoz nagyban hozzá tartozik az is, hogy az Orosházi SBK sportolója 2019-hez képest három (!) súlycsoporttal feljebb küzdött Szerbia fővárosában. „Jó tanulópénz volt ez a viadal, elgondolkodtam azon, vajon ez-e a legideálisabb kategória számomra; a mérlegelésnél sorban álltunk, és nagyjából mindenki egy fejjel magasabb volt nálam. Mindenképpen olimpiai súlycsoportra szeretném építeni a testemet, így az ötvenhét és a hatvankét kiló egyaránt szóba jöhet, de előbbiben a háromszoros vébébronzérmes Barka Emese, utóbbiban pedig a világbajnok Sastin Marianna az elsőszámú válogatott. Ugyanakkor mindenképpen meg szeretném várni a tokiói játékok végét, hogy lássam, a nemzetközi szövetség módosít-e a súlyhatárokon, és aszerint döntök. Ami a jövő évet illeti: ötvenkilenc kilóban szerepelnék az utánpótlás-világversenyeken, emellett a felnőtt nemzeti csapatban is abban a kategóriában szeretném kiharcolni a helyemet. Nem titkolt célom, hogy junior Európa-bajnoki címet ünnepeljek, míg a világbajnokságon a dobogós helyezéssel is elégedett lennék.” Annát a Mol Alapítvány eszköztámogatása is segíti, amelynek hála új edzőfelszereléseket vásárolhatott. További korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.