UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sakk

2020-12-22 19:33

Sakk: Gaál Zsóka nagy izgalmak után ezüstérmes az U14-es online világbajnokságon

Nem sikerült az aranyérem megszerzése a 13 éves Gaál Zsókának az U14-es lányok online sakkvilágbajnokságán, a döntőt a holland Eline Roebers nyerte.

A 13 éves Gaál Zsóka Ajkáról, a holland Eline Roebers Amszterdamból jelentkezett az U14-es lányok online sakkvilágbajnokságának kedd délutáni döntő összecsapására. A Papp Gábor női szövetségi kapitány által készített magyar ígéret világossal kezdte az odavágót, de Roebers a feketével is nagy magabiztossággal vetette bele magát a mérkőzésbe, és a 2066 Élő-pontszámához képest igen magas színvonalú játékot mutatott be. Mondhatni, meglepően simán vitte el az első partit a 2077 Élő-pontszámú, és nála egy évvel fiatalabb Zsókával szemben. A Hello Sakk csatornáján a finálét közvetítő Bánusz Tamás nagymestert és Szabó Bence nemzetközi mestert is meghökkentette Roebers szárnyalása, akik szerint a holland lány sorozatban rukkolt elő a gép által is a legjobbnak vélt lépésekkel, egyértelműen élete formáját mutatta.

A 13 éves Gaál Zsóka harmadik korosztályos vb-ezüstjét nyerte Forrás: Gaál Zsóka/Facebook
A 13 éves Gaál Zsóka harmadik korosztályos vb-ezüstjét nyerte Forrás: Gaál Zsóka/Facebook
Zsókának azonban ezzel nem volt szabad foglalkoznia, a visszavágón a sötét figurákat vezetve kellett mindent egy lapra feltennie. A magyar lány remekül kezdett, és hamar átvette a parti irányítását. Roebers formája láthatóan visszaesett, és Zsóka nagyon közel került az egyenlítéshez, ami azt jelentette volna, hogy armageddon (hirtelen halál) dönt a világbajnoki címről. A végén azonban egyetlen félrecsúszott lépés miatt mégsem sikerült időben lezárnia a partit Zsókának, amit így Roebers sikeresen döntetlenre bekkelt, és megszerezte a világbajnoki címet. Zsóka ezüstérmes lett. „Az első parti megnyitásában meglepett az ellenfelem, aki a továbbiakban is nagyon magas színvonalon játszott – mondta még picit csalódottan Zsóka. –   Sajnos vereséget szenvedtem. A visszavágó mérkőzésen a sötét figurákat vezetve kockázatot kellett vállalnom a győzelem érdekében, ami már szinte a kezemben volt. Sajnos, időzavarba kerültem és döntetlenre rontottam a nyert állásomat. Az aranyéremnek sokkal jobban örültem volna, de az ezüst is szépen csillog. Köszönöm mindenkinek a rengeteg biztató üzenetet, amit kaptam. Sok erőt adott a világbajnokság ideje alatt.” „Nagyon magas színvonalú döntő volt – értékelt Papp Gábor nagymester. – A holland lány az első partiban nagyon elkapta a fonalat. Többen meg is kérdőjelezték a játékának a tisztaságát, én teljesen kizárnám a csalást. Egyrészt pici lányról van szó, másrészt elég komolyan figyelik a bírók. Ezzel együtt mi úgy éreztük a szakmán belül, hogy lehet, az első partiban még minket is megvert volna ezzel a teljesítménnyel. A másodikban ezután változtatnia kellett Zsókának a tervezett megnyitásán. Szenzációs parti volt, teljesen túljátszotta az ellenfelét, a végén viszont egy tisztet elnézett, aztán már nem volt idő a visszaútra. Nagyon kár érte, de ez így is óriási eredmény!” A háromszoros utánpótlás Európa-bajnok Zsókának két világbajnoki ezüstérme már volt az aktuális korosztályában, most nagy menetelés után online szerezte meg a harmadikat. A bronzérmes a lengyel Laysa Latifah lett.

Az ajkai tinédzser szombaton az orosz Veronika Subenkova ellen kezdett a 16 között, sima győzelme után vasárnap már nehezebben jutott tovább az amerikai, Ruiyang Yan ellen. Ezt az összecsapást armageddonban nyerte meg, majd hétfőn a másik amerikai Rochelle Wu elleni elődöntőben már újra végig kontrollálta az oda-visszavágós párharcot. Az online világbajnoki döntőkbe korcsoportonként tizenhat játékos jutott a kiemelések és a kvalifikációs viadalok után. A finálékba az európai, az afrikai, az ázsiai és amerikai selejtezők első három, valamint az októberi világranglisták első négy helyezettje került. Az európai körben tizenkilenc magyar fiatal indult, de egyikük sem jutott tovább. Az U14-es lányok egyenes kieséses szakaszába Gaál Zsóka automatikusan került be, miután a nemzetközi szövetség (FIDE) által figyelembe vett októberi U14-es világranglistán a második hely volt az övé.

További korosztályos hírek SAKKBAN a sportági aloldalunkon.