UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-12-23 16:17

Tőrvívás: Tóth Gergely bízik abban, hogy a juniorcsapat érmes lehet az Eb-n

„Szeretnék erőt meríteni abból, hogy a felnőttek viadalain is egyre jobb eredményeket érek el: a világkupaversenyeken képviselném a magyar színeket, és abban is reménykedem, hogy a világ- és Európa-bajnokságon egyaránt indulhatok” − vélekedik a Törekvés SE 18 éves tőrvívója, Tóth Gergely, aki jelenleg a felnőtt hazai ranglista harmadik helyén áll.

Remekül kezdte az évadot a Törekvés SE 18 éves tőrvívója, a csapatban kadét Európa-bajnoki bronzérmes Tóth Gergely, aki a juniorok között egy-egy arany-, ezüst- és bronzérmet nyert a válogatóversenyeken, míg a felnőttek mezőnyében a múlt hét végén rendezett felnőtt országos bajnokság dobogójának a harmadik fokára állhatott − az idősebbek között emellett két Magyar−kupa-viadalon szerzett még érmet, így méltán áll jelenleg a hazai ranglista harmadik helyén.

Tóth Gergely (balról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC
Tóth Gergely (balról) a poreci utánpótlás Európa-bajnokságon Forrás: EFC
„Pályafutásom legeredményesebb őszi szezonját zártam. Az érettségi után még nem tudtam, mit szeretnék tanulni a folytatásban, és úgy döntöttem, sokkal nagyobb hangsúlyt fektetek a vívásra, amíg erre rá nem jövök. Szóval az idén többet edzettem, ennek meg is lett az eredménye: fizikailag és mentálisan egyaránt sokat fejlődtem, és szerencsére a mesterektől is pozitív visszajelzéseket kapok. Időközben azt is kitaláltam, hogy három dimenziós formatervezést tanulnék a legszívesebben” − meséli Tóth Gergely. A fiatal márciusban nem úgy szerepelt a poreci utánpótlás Európa-bajnokság junior egyéni versenyében, ahogyan azt szerette volna: a 32 között búcsúzott. „Csapatban az ötödik helyen zártunk, annak nagyon örültem. Nem sokkal később kiderült, törlik a Salt Lake City-be tervezett korosztályos világbajnokságot, és ez a hír mondhatni, megviselt, hiszen remek egységgé kovácsolódtunk össze a srácokkal, ráadásul jól is vívtunk. Szeretnék erőt meríteni abból, hogy a felnőttek viadalain is egyre jobb eredményeket érek el: a világkupaversenyeken képviselném a magyar színeket, és abban is reménykedem, hogy a világ- és Európa-bajnokságon egyaránt indulhatok. Ami a korosztályos világeseményeket illeti: egyéniben a legjobbak között szeretnék zárni, csapatban pedig nagyon szeretnénk érmet szerezni a Eb-n, és azt hiszem, erre jó esélyünk van.” A juniorcsapat tagja ugyanis a kadét Eb-aranyérmes Szemes Gergő is − a srácok egyébként oda-vissza verték egymást a hazai versenyeken ősszel. „Gergely szorgalmas, és valóban rengeteget fejlődött az idén − kezdi a junior fiú tőrválogatott vezetőedzője, Mazza Lorenzo. − Az előző évadban már a csapat befejezőembereként állt helyt, és azt hiszem, ez nagy önbizalmat adott neki. Többször volt már példa arra, hogy az utolsó pillanatokban is kötélből maradtak az idegei, és ennek hála nyertük meg a meccset. Mindez jó bizonyíték arra, hogy nagy küzdő. Mihályi Andorral és Szemes Gergővel remek lesz a csapat, azt ugyanakkor még nem tudjuk, mire lehetünk képesek, hiszen március óta nem léptünk pástra a nemzetközi porondon.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.