UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Triatlon

2020-12-25 09:00

Triatlon: hiányzott a versenyzés, de pótolhatatlan veszteségeket nem okozott 2020

A korosztályos nemzetközi események közül szinte minden elmaradt az idén, ám a hazai viadalokat hiánytalanul megrendezte a Magyar Triatlon Szövetség. Lipták Tamás szakmai igazgatóval beszélgettünk.

Márciusban, amikor jött a jó idő és indult volna a versenyszezon, Magyarországon is megjelent a koronavírus-járvány első hulláma, amely aztán versenyhalasztások sorát és a felkészülés felfüggesztését hozta magával. Ennek fényében egyfajta bravúrnak nevezhető, hogy az összes korosztályos hazai eseményt megtartották az idén. „Az első ijedtség után viszonylag jól sikerült átütemeznünk a versenynaptárat – kezdte honlapunknak a Magyar Triatlon szövetség szakmai igazgatója, Lipták Tamás. – Szerencsére ebben a versenyrendezők és a helyszínek üzemeltetői is partnerek voltak, közös erőfeszítéssel mentettük meg a szezont.”

A hazai utánpótlás-versenyeket kivétel nélkül megtartották az idén is Forrás: Magyar Triatlon Szövetség
A hazai utánpótlás-versenyeket kivétel nélkül megtartották az idén is Forrás: Magyar Triatlon Szövetség
A versenyzőknek persze így sem volt egyszerű, hiszen azok a nemzetközi megméretések, amelyekre hónapokon keresztül készültek, mind elmaradtak. „A karanténidőszak elején Balatonbogláron foglaltunk be egy uszodát, a mai divatos szóval élve buborékrendszert hoztunk létre. Ezzel a felnőttválogatottnak és az utánpótlás élvonalának akartak biztosítani a zavartalan felkészülését. Csak mi voltunk ott, a sportolók folyamatos tesztelése mellett sikeres volt az az időszak. De ettől függetlenül nagyon hiányzott a versenyzőinknek a nemzetközi versenyzés, aki az utánpótlásban éppen az utolsó évében járt, annak volt különösen nehéz ezt feldolgozni. Kárpótlásul itthon próbáltunk olyan elit versenyt rendezni, amelyen a hazai mezőny színe java részt vett.” Szintén fontos szempont, hogy a fiatalok sportolók esetében mennyit jelenthet ez az egy, jelentős nemzetközi versenyek nélkül eltelt év. „Biztos vagyok benne, hogy nem végzetes, szerintem pótolhatóak veszteségeket szenvedtünk, de nyilván erre majd a jövő adhat választ. A sportágunkban szerencsére olyan a versenyrendszer, hogy az Európa-kupa sorozatnak köszönhetően sok nemzetközi tapasztalatot, lehet gyűjteni, és ne feledjük el, azért az idén is volt ORV, amelyen a lengyelekkel mérhették össze a tudásukat a fiatalok. A legjobb utánpótláskorú sportolóink felkészüléssel tölthették az időt, és bár Lehmann Csongort, Horváth Karolt és Kropkó Mártát is megviselte lelkileg ez az időszak, amikor láttuk őket versenyezni, megállapíthattuk, hogy jó formában vannak.” Ezek után csak eseménydúsabb, vidámabb 2021-ben reménykedhet a triatlonosok szakmai igazgatója is. „Úgy készülünk, mint ha egy normális évnek mennénk ki. Az év elején melegégövi edzőtáborokkal készülünk a korosztályos világversenyekre, a fiataljaink elindulhatnak majd a junior Európa-kupaversenyeken, a terveink szerint Tiszaújvárosban mi is szeretnénk rendezni egy ilyen eseményt.” További korosztályos hírek TRIATLONBAN a sportági aloldalunkon.