UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Úszás

2020-12-26 15:21

Úszás: világ- és Európa-bajnoki érmes versenyzők öregedtek ki, Kós Hubert viszont még „fiatal marad”

Zombori Gábor, Hatházi Dóra, Mihályvári-Farkas Viktória és Török Dominik Márk sem lesz már utánpótláskorú jövőre a korosztályos világversenyeken érmet szerzett sportolók közül.

Az elmúlt évek legpechesebb korosztálya lép a felnőttmezőnybe a magyar úszóutánpótlásból. Közülük többen egyértelműen aranyeséllyel utaztak volna júliusban a junior Európa-bajnokságra, a skóciai Aberdeenbe. A kontinensversenyt azonban törölték, így számukra ez a lehetőség elveszett. A junior vb-aranyérmes Zombori Gábor is nagyon készült pályafutása utolsó korosztályos világversenyére. A tavalyi budapesti világbajnokságon 400 m gyorson első helyezett sportoló nemrégiben honlapunknak adott interjújában hangot is adott sajnálatának, hogy Európa-bajnoki győzelem nélkül kell elbúcsúznia az utánpótláséveitől, annak viszont örül, hogy a felnőttek között is a legjobbak közé tartozik már, ami megkönnyíti a korosztályváltást.

Törölték a junior Eb-t, így Hatházi Dóra sem nyerhetett aranyérmet   Forrás: MÚSZ
Törölték a junior Eb-t, így Hatházi Dóra sem nyerhetett aranyérmet Forrás: MÚSZ
Hatházi Dóra is „kivárta a sorát” a négyszeres junior Európa-bajnok Berecz Blanka mögött 200 m pillangón, és az idén ő lehetett volna ezen a számon a magyar csapat és talán az egész mezőny legnagyobb favoritja. Így neki is meg kell elégednie a két évvel ezelőtt, 15 évesen, Helsinkiben szerzett bronzérmével. Az FTC két junior Eb-érmes versenyzője, Török Dominik Márk és Mihályvári-Farkas Viktória sem nyer már utánpótlás kontinensbajnoki címet. Erre az idei formájuk alapján Mihályvári-Farkasnak lett volna nagyobb esélye, hiszen a hazai viadalokon olyan teljesítményt nyújtott, amivel Zombori Gáborhoz és Kós Huberthez hasonlóan neki is reális esélye van kijutni a 2021-re halasztott tokiói olimpiára. Kós ráadásul még jövőre is utánpótláskorú, így a junior Eb-n a magyar csapat elsőszámú versenyzője lehet, feltéve, ha a felnőtt Európa-bajnokság és az olimpia mellett a korosztályos viadal is belefér a programjába. Szintén a fiatalok között „marad" csapattársa, Nyirádi Réka, a Vasas két, még serdülőkorú tehetsége, Bujdosó Zsombor, valamint Cserfalvi Olaf, és még hosszasan folytathatnánk az ígéretes sportolók sorát. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.