UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2020-12-27 19:03

Cselgáncs: szép sikereket értek el a fiatalok 2020-ban

Cikkünkben felelevenítjük az utánpótláskorú dzsúdósok 2020-ban elért legnagyobb sikereit, emellett összegezzük, kik azok a fiatalok, akik továbbra is versenyben vannak a jövő évre halasztott tokiói olimpiai kvalifikációért.

A cselgáncsozók valamelyest jobb helyzetben vannak, mint a legtöbb sportág, esetükben ugyanis az ifjúsági Európa-bajnokságot leszámítva az összes kontinensviadalt megrendezték 2020-ban; az U23-asok és juniorok seregszemléjén két arany-, egy ezüst- és négy bronzérmet nyert a magyar csapat.

A 19 esztendős Sipőcz Richárd (kékben) a junior és az U23-as Eb-n is aranyérmes lett Forrás: EJU
A 19 esztendős Sipőcz Richárd (kékben) a junior és az U23-as Eb-n is aranyérmes lett Forrás: EJU
A plusz 100 kilogrammosok között versenyző Sipőcz Richárd szenzációs, mondhatni, sporttörténelmi produkciót nyújtott a novemberben, Porecben rendezett utánpótlás Eb-ken: öt nap alatt az U23-asok és a juniorok seregszemléjét is megnyerte, ezzel pályafutása során összességében már ötször állhatott fel a kontinensbajnoki dobogó legfelső fokára. Úgy véli, a fiatalabbak mezőnyében ötven százalékos teljesítmény is elegendő volt ahhoz, hogy a döntőben legyőzze az ukrán Jevgenyij Baljevszkijt, míg a már majdnem felnőttek között nagy riválisa, a grúz Gela Zaalisvili ellen nyert. Sipőcz és a grúz párharca különösen fontos volt a magyarnak, hiszen alig három héttel az Eb előtt – nagy bírói hiba miatt – kikapott riválisától a budapesti olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyen. A kvótáról ennek ellenére sem kell lemondania: jelenleg a 34. a világranglistán, ami azt jelenti, hogy versenyben van a tokiói repülőjegyért. Porecben egyébként a fiatalabbak eseményén egy arany- és két bronz-, míg az idősebbek mezőnyében egy-egy arany- és ezüst-, valamint két bronzérmet nyertek a magyarok. „Egyértelmű, Sipőczöt ki kell emelnünk, hiszen egy héten belül mindkét korosztályban a pódium legmagasabb fokára állhatott – kezdi a szövetség sportigazgatója, a sportág eddigi egyetlen magyar olimpiai bajnoki címét szerző Kovács Antal. – Mindent figyelembe véve, nem rossz a Horvátországban elért eredmény, de lehetett volna jobb is. A jelenlegi legnagyobb ászunk, az ifjúsági olimpiai, junior világ- és Európa-bajnok, U23-as Eb-győztes Özbas Szofi a junior Eb-n megsérült, emiatt az év hátrelévő két Eb-jét ki kellett hagynia, így a felnőttekét is. Az ifjúsági olimpiai bronzérmes Vég Zsombor száz kilósok között nyert ezüstérme fájt talán a legjobban, a dán Mathias Madsen elleni döntőben ugyanis megállt kicsit, és ennek köszönhette a vereséget.” Büszkék lehetünk arra is, hogy Budapesten, a Papp László Sportarénában folytatódhatott az ötkarikás kvótavadászat a Grand Slam-viadalon. A kvalifikációért zajló harcban három utánpótláskorú volt érdekelt: Özbas (63 kg) és Sipőcz mellett a junior Eb-aranyérmes Szigetvári Mercédesz (+78 kg) is. Szofi nagy bravúrral a harmadik helyen zárt a fővárosban. „Richárd és Szofi kiemelkedik a korosztályából, mindketten szereztek már szép skalpokat a nagyok között. Hónapról hónapra rengeteget fejlődtek, az olimpia szempontjából velük kapcsolatban csak annyi volt a kérdés, lesz-e elég idejük ütőképesen beérni a felnőttmezőnybe a kvalifikációs időszak végéig. Ebben az értelemben nekik jól jött a játékok egyéves halasztása. Mercédesz három évvel idősebb náluk, már huszonkét esztendős. Nem kérdés, ő is nagy lehetőség kapujában áll, szerintem mindhárman megoldhatják a feladatot.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.