UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2020-12-28 19:48

Vívás: nehéz megmondani, mi lett volna, ha...

A Magyar Vívó Szövetség elnökével, Csampa Zsolttal beszélgettünk az év eleji junior és kadét Európa-bajnokságon történtekről, valamint arról, hogy mit veszítettünk az utánpótlás-vb törlésével.

Nagy reményekkel vágtak neki az új évnek 2020-ban az utánpótláskorú vívók, akik meggyőző teljesítményt nyújtottak a február végén kezdődött poreci utánpótlás Európa-bajnokságon: négy arany-, egy ezüst- és öt bronzérmet nyertek. Az egyik legnagyobb meglepetést a 17 éves tőröző, Szemes Gergő érte el azzal, hogy a kadétok mezőnyében aranyérmet szerzett. Csakúgy, mint a Battai Sugár, Fenyősi Zita, Keszei Kíra, Pápai Zoé alkotta kadét kardegyüttes és a Battai, Keszei, Szűcs Luca, Pótz-Nagy Fanni összetételű junior kardcsapat, amely egyaránt a dobogó legfelső fokára állhatott. A junior fiú kardozók is brillíroztak; a gárda (Baaken Mátyás, Nagy Kristóf, Noseda Szabolcs és Rabb Krisztián) Eb-aranyat ünnepelhetett.

Balról: Noseda Szabolcs, Nagy Kristóf, Baaken Mátyás és Rabb Krisztián − a junior Európa-bajnok kardcsapat Forrás: EFC
Balról: Noseda Szabolcs, Nagy Kristóf, Baaken Mátyás és Rabb Krisztián − a junior Európa-bajnok kardcsapat Forrás: EFC
„Vívásban már utánpótlászsinten is nagy erősek a nemzetközi versenyek, ennek ellenére mi évről évre megmutatjuk, hogy a legjobbak közé tartozunk − kezdi a hazai szövetség elnöke, Csampa Zsolt. − Mindhárom fegyvernemben bebizonyítottuk, hogy a magyar vívósport továbbra is ütőképes. Szakmai szemmel nézve a kardozóink teljesítménye nagy bizakodásra adott okot, de nem szabad megfeledkezni Szemes Gergő bravúrjáról sem; nagy dicséret illeti a szakmai stábokat. Láthatjuk, hogy folyamatosan, minőségben építkezünk fefelé.” A fiatalok gőzerővel készültek az április eleji, Salt Lake City-i utánpótlás-világbajnokságra, amelyet a koronavírus-járvány miatt előbb halasztott, majd törölt a nemzetközi szövetség. Egészen pontosan mit veszített a hazai vívósport ezzel a rendelettel? „Nehéz  megmondani, mi lett volna, ha... Az biztos, hogy a versenyzőink bizonyítani szerettek volna az Egyesült Államokban, ismét sikereket akartak elérni. Ehhez képest − mint mindenkinek − azzal kellett szembesülniük, hogy még otthonról sem mehetnek ki. Nagy csalódás érte őket, a vírus az ő álmaiknak is gátat szabott. Tudjuk, hogy nagyon nehéz időszakon mennek keresztül, de továbbra is csak azt tudjuk hangsúlyozni, hogy tartsanak ki lélekben. Úgy készülünk, hogy jövőre megrendezik a világversenyeket, ám ehhez sok csillagnak kell együtt állnia.” Noha a nemzetközi porondon egyáltalán nem bizonyíthattak a sportolók, idehaza megrendezték a válogatóversenyeket és az országos bajnokságokat. „Az edzők, a szülők és a versenyzők egyaránt betartották a fertőzésmegelőzési szabályainkat, így biztonságban bonyolíthattuk le a viadalokat. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy reális kép alakuljon ki a magyar ranglistákon” − zárja le az elnök. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.