UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2020-12-30 18:01

Terepkerékpár: Vas Kata Blankának kétszer csengettek, de végül magasba emelte a kezét Belgiumban

A Mol Alapítvány által is támogatott 19 éves Vas Kata Blanka karrierje legnagyobb sikerét érte el a terepkerékpárosok Ethias Cross-sorozatának bredenei női elit futamán aratott, emlékezetes befutót hozó győzelmével.

„Ez pályafutásom legnagyobb sikere!” – lelkendezett Vas Kata Blanka az utanpotlassport.hu-nak azután, hogy a terepkerékpárosok (cyclocross) Ethias Cross-sorozatának hatodik, bredenei futamán fantasztikus versenyzést bemutatva az első helyen ért célba. A belga Doltcini Van-Eyck Proximus 19 éves kiválósága már az ötkörös nyugat-flandriai verseny elején az élre állt, és végül tetemesnek számító, 1 perc 14 másodperccel előzte meg a második helyen érkező háromszoros világ- és Európa-bajnok Sanne Cantot, a harmadik szintén belga Alicia Franckot, és a közvetlenül mögöttük beeső amerikai bajnok Clara Honsingert. Magyar kerékpáros korábban még sosem nyert versenyt Belgiumban a szakágban.

Vas Kata Blanka végül magasba emelte a kezét Fotó: AFP/David Stockman
Vas Kata Blanka végül magasba emelte a kezét Fotó: AFP/David Stockman
 „A bemelegítésnél úgy éreztem, hogy nagyon rosszak a lábaim, viszont amikor elrajtoltunk, minden megváltozott. Beálltam a mezőny elejére, és próbáltam menni a saját tempómat. A második körben elestem, és elfordult a kormányom, úgyhogy bringát kellett cserélnem, de ez is belefért. A pálya nagyon technikás volt, tele kis emelkedőkkel, amelyekre alig lehet feltekerni, de ezek a részek nekem igazán jól mennek. Pont annyira volt sáros a terep, amennyire még kedvező a számomra. Igazából már az első körben éreztem, hogy meg tudom nyerni a versenyt. Az esés után kicsit megijedtem, hogy utolérnek, de nem így történt. Csak arra figyeltem, már ne hibázzak, és amikor az utolsó körhöz értem, biztos voltam benne, hogy első leszek.” Blanka bár biztos volt a sikerében, azért a verseny munkatársainak mégis sikerült elbizonytalanítaniuk a célba érkezéskor. „Eléggé megzavartak! – folytatja nevetve. – Amikor kimentem az utolsó körre, akkor ahogyan szokás, csöngettek és mutatták, hogy egy kör van hátra. Ezt én is láttam és tudtam. Aztán amikor annak is a végéhez értem, a célnál újra csengettek és jelezték, hogy egy kör van hátra. Fogalmam sem volt, mi történik. Nem vették észre, hogy én jöttem be elsőként? Nem tudtam eldönteni, hogy most ünnepeljek vagy menjek még egy kört!? Szerencsére ott vártak a szerelőim, akik kitörő örömben mutogattak, hogy tegyem már fel a kezem, mert nyertem. Hát végül a magasba emeltem.” Ezzel a győzelemmel a három szakágban is remeklő kiskunlacházi versenyző méltó módon zárta le a kivételes évét. Az U23-asok között februárban a svájci Dübendorfban rendezett terepkerékpár-világbajnokságon ezüstérmet szerzett, októberben az ausztriai Leogangban hegyikerékpárban lett vb-második. Közben Eb-n is járt, és „terepen” újabb ezüstérem került a nyakába a hollandiai ‘s-Hertogenbosch-ban, országúton pedig az előkelő hatodik helyen ért célba korosztályában az olaszországi Imolában. A jelenleg is zajló terepkerékpáros-világkupán három állomás után vezet az U23-asok között. Az ígéretet a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni a céljai elérése érdekében, támogatását a magas színvonalú versenyzéshez szükséges felszerelésekre fordítja a bringás. További korosztályos hírek KERÉKPÁRSPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.