UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-01-03 17:22

Cselgáncs: két fiatal küzd Tokióért, képlékeny az utánpótláskorúak programja

A Magyar Judo Szövetség sportigazgatójával és olimpiai sportágvezetőjével, Nagy Andrással beszélgettünk az utánpótláskorúak tokiói esélyeiről, valamint a fiatalok lehetséges 2021-es programjáról.

„Örülhetünk annak, hogy az ifjúsági Európa-bajnokságot leszámítva az összes kontinensviadalt megrendezték 2020-ban, hiszen ezáltal fennmaradt a cselgáncsozóink motivációja. Szigorú fertőzésmegelőzési protokollt betartva az országos bajnokságokat lebonyolíthattuk idehaza, és erre szintén büszkék lehetünk” − magyarázza a Magyar Judo Szövetség sportigazgatója és olimpiai sportágvezetője, Nagy András. A szakember kiemelte az október végi Grand Slam-versenyt, amelynek Budapest buborékrendszerben adott otthont: „ezzel a viadallal indult újra a nemzetközi dzsódúélet, és a rendezésünk mintájára tartották meg az Eb-ket.”

Sipőcz Richárd (kékben) versenyben maradt Tokióért Fotó: Horváth György
Sipőcz Richárd (kékben) versenyben maradt Tokióért Fotó: Horváth György
Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a 19 éves ifjúsági olimpiai bajnok, junior világ- és Európa-bajnoki aranyérmes, U23-as Eb-győztes Özbas Szofi (63 kg) a harmadik helyen zárt a fővárosban, és ezzel jelenleg az olimpiai kvótát érő 27. helyen a világranglistán. Noha az ötszörös utánpótlás kontinensbajnok, szintén 19 esztendős Sipőcz Richárdnak (+100 kg) nem jött ki a lépés Budapesten, versenyben maradt az olimpiai indulásért zajló harcban; jelenleg a 34. a lajstromban. „Mindketten elindulhatnak a Katarban január 11-én kezdődő Masters-viadalon, amelyen Szofinak a pozíciója megtartása lesz a feladata, míg Richárdnak az, hogy mérkőzéseket nyerjen, ezzel együtt közelebb kerüljön a tokiói repülőjegyet érő helyhez. Ha minden a tervek szerint alakul, a budapesti felnőtt-világbajnokság zárhatja a kvalifikációs időszakot, amelyen rengeteg pontot lehet szerezni.” A katari eseményt követően, februárban Tel Avivban rendeznek Grand Slam-versenyt, majd áprilisban, a felnőtt Európa-bajnokságon Lisszabonban léphetnek tatamira a sportolók. Az utánpótláskorúak programja meglehetősen képlékeny. „A nemzetközi szövetség megadta a fiatalok eseményeinek tervezett időpontját, december végén szerette volna fixálni, ám erre mégsem került sor. Ha minden igaz, januárban és februárban csak a felnőtteknek szerveznének megméretéseket, az viszont biztos, hogy az utánpótlás-világversenyeket megrendeznék. Egyelőre csak a juniorok Európa-bajnokságának helyszínét és időpontját jelölték ki: szeptember 9-én Luxemburgban lehetne esedékes.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.