UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2021-01-03 18:37

Torna: jól jött az ifjúsági Eb, mert az idén csak egy nagyobb verseny lesz

Ha minden a tervek szerint halad, akkor az év végéhez közeledve Kínában szerepelhetnek a középiskolás tornászok – más nagyobb nemzetközi esemény nincs a naptárban.

Bár több a sportágban a 2021-es év minden eddiginél sűrűbb versenynaptárral kecsegtet a halasztott világesemények pótlása miatt, a szertornászok számára egyetlen nagyobb nemzetközi viadalt rendeznek a tervek szerint, és az sem klasszikus világ- vagy Európa-bajnokság.

Molnár Botond két érmet nyert az ifjúsági Eb-n Fotó: Freschli József/MATSZ
Molnár Botond két érmet nyert az ifjúsági Eb-n Fotó: Freschli József/MATSZ
„Az utánpótláskorúak idei versenynaptára igen foghíjas – tájékoztat Altorjai Sándor, a hazai szövetség főtitkára. – Sem az európai, sem a nemzetközi szövetség nem vállalt fel világeseményt, így az egyedüli jelentősebb viadal, amire készülhetnek a fiatalok, az a novemberben Kínában esedékes Gymnasiadé lesz. Idén a második junior-világbajnokság és az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál szerepelt a korosztályos tornászok programjában, de ezek törléséről már korábban döntés született.” A főtitkár szerint azért is volt fontos, hogy a fiatalok részt vegyenek a decemberi ifjúsági Európa-bajnokságon, mert a törlések miatt olyan ígéret is akadt volna, aki két utolsó korosztályos évében nem szerepel nagy nemzetközi megméretésen. „A szakmán belül az volt a vélemény, hogy ha van lehetőség, akkor legyen Eb-részvétel, mert ennek a korosztálynak szüksége van a versenyzésre. Vég nélkül nem lehet edzeni. Amikor befejeződtek a fiú- és a leány Eb-k, elég volt csak a tornászok csillogó szemébe nézni, és tudtuk, jó döntést hoztunk.” A mersini Eb fiúmezőnyében Balázs Krisztián nyújtón arany-, egyéni összetettben bronzérmet nyert, Molnár Botond talajon lett harmadik, míg a lányok között Mayer Gréta gerendán ezüst-, talajon bronzérmet szerzett. Emellett a fiúcsapat a második, a leányegyüttes a harmadik fokára állt fel a dobogónak, Bátori Szabolcs pedig utolsóéves ifjúsági versenyzőként nyert bronzérmet a felnőttekkel. A járványhelyzet miatt számos ország visszamondta a törökországi szereplését, de Altorjai Sándor nem csak az eredmények miatt elégedett. „Az érmek és a helyezések csak hab a tortán. A legfontosabbnak azt tartom, hogy a gyakorlatok minőségében nagyot léptek előre a versenyzőink. A felnőttmezőnyben is olyan tornászaink szerepeltek, akik másfél éve még ifjúsági korúak voltak, és a most az ifjúságiaknál bizonyítók között is vannak olyan fiatalabbak, akikre még vár egy korosztályos Eb. A szereplésünk után néhány helyről olyan kritizálást kaptunk, miszerint nem tudtuk, hogy ez csonka Eb volt. De igen, tudtuk. Viszont csak azt a versenyt lehet megnyerni, amelyiken ott vagyunk, és azokat a versenyzőket lehet megelőzni, akik eljönnek. Az európai szövetség kiírta ezt az ifjúsági Eb-t, a tornászaink pedig nagyszerűen teljesítettek. Bízom benne, hogy az idén az első negyedévet követően vissza tudunk állni a normál működésre, edzésidőre, és a fiatalok a korábban megszokott módon készülhetnek a középiskolai vb-re.” További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.