UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-01-08 15:58

Tőrvívás: Kollár Anna 13 évesen remekel a juniorok és a kadétok között

„Nem érzem úgy, hogy kiemelkedően tehetséges lennék, de szerintem van érzékem a tőrvíváshoz. A feladatom az, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból. Csak bízni tudok abban, ez elég lesz ahhoz, hogy elérjem a célomat: ki szeretnék jutni valamelyik olimpiára, és ha már ott vagyok, meg is nyerném azt!” – vélekedik Kollár Anna, aki mindössze 13 évesen rendre megszorongatja a junior- és kadétkorú vetélytársait.

A Törekvés SE mindössze 13 éves tőrívó reménysége, Kollár Anna mindenkit meglepett az ősszel kezdődött évadban: újonckorúként a nála akár három évvel idősebb kadétversenyzők Magyar–kupa-sorozatában egy-egy arany- és bronzérmet nyert, míg a 2001-es születésű juniorok mezőnyében egyszer a dobogó harmadik fokára állhatott fel – előbbi kategóriában a negyedik helyen áll a magyar ranglistán, az U20-asok között pedig a kilencedik pozícióban tanyázik.

Kollár Anna (a dobogó tetején) újoncként nyert válogatóversenyt a kadétok között októberben Forrás: hunfencing
Kollár Anna (a dobogó tetején) újoncként nyert válogatóversenyt a kadétok között októberben Forrás: hunfencing
„Nagyon ritka az, amikor valaki ennyire fiatalon úgy versenyez, ahogyan azt Anna teszi – kezdi a lány mestere, Beliczay Sándor. – Ha a szezon elején megkérdezik tőlem, mit remélek tőle, azt felelem: eredményekben semmit, a fő az, hogy tanuljon, fejlődjön. Erre megnyeri az egyik válogatót… Ráadásul azt a Wolf Esztert győzte le, aki magabiztosan vezeti mindkét utánpótlás-korosztály ranglistáját. Egyébként kiemelendő, hogy rendkívül tehetséges generáció kezd felnőni női tőrben, amelynek remélem, Anna is az oszlopos tagjává válhat.” Beliczay amondó, Kollár akár már ebben a kiírásban is bekerülhet a kadétválogatottba. Tanítványa egyetért vele. „Meglepődtem azon, hogy ilyen jól ment a vívás – főleg amiatt, mert eddig még a negyeddöntőig sem jutottam el soha. Egyáltalán nem számítottam tehát arra, hogy viadalt nyerhetek. Szerintem tarthatom a negyedik helyet a ranglistán, és remélem, ezzel kijuthatok az utánpótlás Európa-bajnokságra; már amennyiben megrendezik azt. A juniorok között kicsit más a helyzet: sokkal idősebbek, érettebbek nálam, és ez az ő malmukra hajtja a vizet” – magyarázza Kollár Anna. A fiatal hat éve vív a Törekvésben: miután „kinőtte” a kezdőcsoportot, átkerült Beliczay mesterhez. „Eleinte nem tűnt ki a többiek közül, az ugyanakkor látszott, hogy rendkívül szorgalmas és érdekli a vívás. Rengeteget kérdez, mindent tudni akar, és ez tizenhárom évesen különleges. Kiváló versenyzőtípus, igazi harcos. Nem szoktam nyilatkozni arról, hogy ki, mekkora tehetség, mert semmit nem szeretek elkiabálni. Azt azonban elmondhatom, ha ugyanúgy fejlődik, ahogyan azt eddig tette és a hozzáállása sem romlik, akkor igazán nagy vívó válhat belőle.” A mester nem szerette volna megfogalmazni, mekkora tehetségnek tartja Annát, szóval megkérdeztük a lánytól, ebben a tekintetben hogyan vélekedik magáról. „Vannak rosszabb napjaim, amikor elbizonytalanodom; azért, mert ilyenkor nem megy jól a küzdelem vagy nem úgy sikerül valami, ahogyan azt elterveztem. Nem érzem úgy, hogy kiemelkedően tehetséges lennék, de szerintem van érzékem a tőrvíváshoz. A feladatom az, hogy a lehető legtöbbet kihozzam magamból. Csak bízni tudok abban, ez elég lesz ahhoz, hogy elérjem a célomat: ki szeretnék jutni valamelyik olimpiára, és ha már ott vagyok, meg is nyerném azt!” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.