UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2021-01-09 08:56

Vízilabda: Vigvári Vendel az olaszok ellen debütált a felnőttválogatottban

A 19 éves Vigvári Vendel az olaszok ellen elveszített világliga-mérkőzésen először szerepelt a férfi vízilabda-válogatottban.

Péntek este a 19 éves Vigvári Vendel először szerepelt a férfi vízilabda-válogatottban az olaszok ellen 9–8-ra elveszített világliga-negyeddöntőn. A Debrecenben zajló eseményen Märcz Tamás szövetségi kapitány válogatottjában az FTC-Telekom ígérete mellett a Szolnoki Dózsa fiatalja, a szintén juniorkorú Konarik Ákos a tartalékok között kapott helyet.

Vigvári Vendel bemutatkozott a felnőttválogatottban Fotó: Derencsényi István/MVLSZ
Vigvári Vendel bemutatkozott a felnőttválogatottban Fotó: Derencsényi István/MVLSZ
A válogatott bár szeretett volna jó eredményt elérni a világbajnok olaszok ellen, négy kulcsjátékosát is nélkülöznie kellett, és balkezes pólós hiányában állt fel a találkozón, amely csak akkor lett volna életbe vágóan fontos, ha a tavalyi Eb-győzelmével nem kvalifikálja magát a tokiói olimpiára. A hosszú idő után újra mérkőzést játszó nemzeti csapat így több taktikai dolgot is gyakorolhatott a meccsen, nem utolsó sorban pedig lehetőség nyílt a fiatalok beépítésének megkezdésére. „Hogy ki milyen teljesítményre képes, az csak hetek után derül ki – mondta Cseh Sándor utánpótlásért felelős szakmai vezető az M4 Sport mérkőzés előtti felvezető műsorában. – Vigvári Vendelt és Konarik Ákost egy csomagban kezelném – gondolom, nüánszok döntöttek arról, hogy melyikük kerül a keretbe. Bár kézenfekvőnek tűnik, hogy két ilyen fiatal játékos a Ferencvárosba és a Szolnokba igazoljon, ők nagyon bátrak voltak ezzel a döntéssel tavaly. Hogy ilyen jó őszt produkáltak, az annak köszönhető, hogy mentálisan, fejben is nagyon jól vették az akadályokat. Teljesen természetes, hogy a magyar vízilabdában mindig legyen egy-két olyan 18-20 éves játékos, aki a felnőttválogatott ajtajának küszöbén toporog, és be akar kerülni. A nem természetes az volt, amikor a 23-24 évesekről még azt mondtuk, hogy fiatalok. A két játékos nagyon büszke lehet magára, ez egy újabb lépcsőfok az életükben. Viszont azért is kell még nagyon sokat erősödniük, mert 3-4 év múlva már az ő vállukon lesz a teher, hogy a magyar válogatott világbajnokságot vagy olimpiát nyerjen.” A mérkőzést magabiztosan kezdte a magyar válogatott, amely előnnyel zárta az első felvonást. A nagyszünetben döntetlen volt az állás, a negyedik negyedre azonban kissé elfáradt a csapat, és öt gólt kapott a három lőtt ellenében, így egygólos vereséget szenvedett. Vigvári már az első negyedben vízbe került, és tett is egy ígéretes kísérletet a gólszerzésre, lövése végül levágódott az olasz kezekről. „Sokkal jobb lett volna nyerni, és úgy debütálni a felnőttválogatottban, de azért pozitív élmény is van a meccs után bennem, úgyhogy nem lehetek teljesen elégedetlen – mondta Vigvári a vlv.hu-nak. – Annak ellenére, hogy sok hiányzónk volt, szerintem mi domináltunk a meccs nagy részében, de volt pár figyelmetlenségünk, amiből lefordultak, és elkerülhető gólokat kaptunk. A meccs előtt majdnem mindenkinek volt egy-két jó szava, tanácsa hozzám. A csapaton kívül is nagyon sok gratulációt kaptam, és ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, aki eddig támogatott, illetve a volt edzőimnek is, mert nélkülük nem lehetnék itt.” Szombaton 20 órától a magyar válogatott a Montenegrótól vereséget szenvedő Horvátországgal találkozik a helyosztók első fordulójában.

Férfi világliga-negyeddöntő (európai selejtező), Debrecen Olaszország–Magyarország 9–8 (1–2, 2–1, 1–2, 5–3)

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.