UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2021-01-10 18:20

Sportlövészet: újabb válogatóval kerültek közelebb az Eb-hez a juniorok

Az utánpótláskorúak közül a 19 éves Dénes Eszter teljesítménye emelkedett ki a sportlövők második Eb-válogatójának is minősülő XII. Százhalombattai Shooting Openen, amely vasárnap az ifjúságiak és a serdülők versenyeivel zárult.

Vasárnap az ifjúsági és a serdülőversenyekkel fejeződött be a puskás és a pisztolyos sportlövők részére kiírt a XII. Százhalombattai Shooting Open, amely a junior- és a felnőttkorosztály számára a második Eb-válogatót is jelentette a február végi finnországi 10 méteres kontinensviadalra. A fiatalok ebben a szellemben is léptek lőállásba. A felnőttek és a juniorok alapversenyeit külön tartották, a döntőket összevonva lőtte a két korosztály.

Dénes Eszter döntős országos csúccsal nyert Forrás: Dénes Eszter/Facebook
Dénes Eszter döntős országos csúccsal nyert Forrás: Dénes Eszter/Facebook
A puskás juniormezőnyben már az alapversenyben remekelt a 19 éves Dénes Eszter, aki 631.5 körrel fölényesen végzett az egyaránt 18 éves Mészáros Esztert és Bajos Gittát megelőzve, majd a döntőben saját országos csúcsát megjavítva, 251.9 körrel nyert a már olimpiai kvótás Mészáros előtt. A fiúk alapversenyét az elsőéves junior Török Ferenc nyerte, a döntőben azonban a 19 esztendős Hammerl Soma érte el a legjobb utánpótláskorú eredményt: második helyen zárt az ihletett formában lövő Péni István mögött. A szám Európa-bajnoki címvédője az alapversenyben a fennálló világcsúcsnál is jobb, 634.4 körös eredménnyel végzett. A junior pisztolyos lányok alapversenyéből az előző válogató győztese, a mindössze 16 éves Jákó Miriam jutott első helyen a fináléba, ahol végül a 18 éves Fábián Sára a második, a 19 esztendős Komáromi Panna a harmadik lett Major Veronika mögött. A junior pisztolyos fiúknál Tóth Máté volt a legjobb az alapversenyben, azonban az ő eredménye sem lett elég az összevont döntőbe jutáshoz. A fiatalabb korosztályok szombaton és vasárnap is szerepeltek. Az ifjúsági versenyzők küzdelmeiben a puskások között Varga Botond és Tóth Anna nyert, 40 lövéses légpisztolyban Kiss Gergely László és Tinordi Gabriella, míg a 20 lövésesben ugyancsak Kiss Gergely László és Bittmann Kata győzött. A serdülő puskások között Milinkovics Máté és Molnár Kata bizonyult a legjobbnak, pisztolyban pedig Szabolcsi Szabolcs Vencel és Kálóczi Regina állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára. Ami a juniorokat illeti, a február végén és március elején Lohjában esedékes Eb-n légpisztolyban és légpuskában is két-két olimpiai kvótát osztanak Tokióba. Ahhoz, hogy a fiataloknak megmaradjon az esélyük a kvalifikációra, a háromfős felnőttkeretekben kell kiharcolniuk a helyüket. A harmadik Eb-válogató két hét múlva a Honvéd-kupa lesz. Győrik Csaba szövetségi kapitány az Eb-kerethirdetésnél figyelembe veszi a már megszerzett olimpiai kvótákat és a wroclawi 10 m-es kontinensbajnokság, valamint a válogatóversenyek eredményeit is. A már olimpiai kvótát nyert versenyzők automatikusan tagjai az Eb-csapatnak. Az Eb előtt, február elején még sor kerül a 10 méteres országos bajnokságokra is Százhalombattán. A XII. Százhalombattai Shooting Open részletes eredményei ITT érhetők el. További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.