UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-01-14 21:21

Kosárlabda: „Az erős, stabil család mindent kibír” – Szalay Ferenc

„A kosárlabdázók nagy családja a tavalyi, nagyon nehéz esztendőben is összetartott és együttműködött” – mondta a hazai szövetség (MKOSZ) elnöke, Szalay Ferenc.

Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége 2020 márciusában úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány miatt idő előtt törli az égisze alá tartozó összes versenysorozatot. Akkor kiderült, hogy a sportág életben tartásának érdekében nem történhet meg még egyszer a tavaszi időszakban tapasztalt háromhónapos leállás. A szervezet emiatt arra törekedett, hogy ősszel elindulhassanak a ligák, és ez sikerült. A pandémia azonban nagyban befolyásolta a menetrendet.

Szalay Ferenc amondó  Forrás: alfoldhír.hu
Szalay Ferenc amondó Forrás: alfoldhír.hu
„A hazai kosárlabdatársadalom úgy gondolta, hogy az évadot le kell bonyolítanunk. Jelenleg az látszik, hogy rengeteg mérkőzést játszanak a csapatok; bepótolják az ősszel elmaradt párharcokat. Az együttesek jelentős része átesett a fertőzésen, a kosarasok azóta meggyógyultak, és újra összeállhattak a csapatok. Ingadozó, melyik csapat, hány meccset tudhat maga mögött, de a lényeg az, hogy a felnőtt- és az utánpótlás-bajnokságok folyamatosan működnek. A körülményekhez képest tehát normálisan zajlanak a ligák, már amennyire normálisnak lehet nevezni azt, amikor az együtteseknek hetente akár háromszor-négyszer is pályára kell lépniük. Egyelőre nézők nélkül rendezünk mérkőzéseket, és bízunk abban, hogy a következő, 2021/22-es bajnoki szezon már vírusmentes világban folyhat” – nyilatkozta a hazai szövetség elnöke, Szalay Ferenc. Magyarország 2020-ban a 3x3-as olimpiai kvalifikációs torna, a 3x3-as U18-as világkupaverseny és az U20-as női Európa-bajnokság rendezési jogával egyaránt élhetett volna, csakhogy a járvány miatt egyikre sem kerülhetett sor. A nemzetközi szövetség nem csupán a soproni eseményt, az összes korosztályos kontinensbajnokságot törölte. A rendező városok lehetősége mindazonáltal megmaradt arra, hogy 2021-ben otthont adjanak az elmaradt Eb-knek. Mik a tervek az újévben? „Azt hiszem, a későbbiekben pótoljuk mindazt, ami elmaradt. A nemzetközi szövetséggel kiváló a kapcsolatunk, mindig számíthat Magyarországra: minden kérésének eleget teszünk – különösen az eseményrendezést illetően –, de ez fordítva is igaz, tehát amikor mi szerettük volna megtartani valamelyik rendezvényt, akkor abban segített a szervezet. Reméljük, hogy ez a kiváló együttműködés a folytatásban is ugyanolyan stabil lesz, mint most. Budapest, Debrecen és Sopron egyaránt kiváló otthont adhat a világversenyeknek.” Magyarország három éven belül három világbajnokságnak adhat otthont: 2021-ben az U19-es lányok legjobbjai érkeznek hazánkba, 2022-ben az U17-es hölgyek vb-jét szervezik meg, míg egy évvel később, tehát 2023-ban a világ legjobb U19-es fiú kosarasait fogadhatjuk. „Az utánpótláskorú hazai lányok előkelő helyen állnak Európában, a fiúknak viszont van még mit tenniük annak érdekében, hogy hasonló szintre jussanak – magyarázza Szalay. – Különösen a fiúkon látszik az, hogy az erőnlétüket fejleszteni kell, ebben vannak ugyanis a leginkább lemaradva. Ugyanakkor a lányok között is érződik az, hogy muszáj nagyobb hangsúlyt fektetniük a fizikumra.” Kíváncsiak voltunk arra is, az elnök szerint mi volt 2020 legfőbb tanulsága. „Az erős, stabil család mindent kibír. Ebben az esetben a kosárlabda nagy családjára gondolok, amely a tavalyi, nagyon nehéz esztendőben is összetartott és együttműködött. Ha együtt szeretnénk megoldani a problémáinkat és egység uralkodik, akkor nem lehet baj.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.