UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2021-01-25 17:15

Vízilabda: hasznos meccsek után szerzett bronzérmet a női juniorválogatott az Olimpiai Kupán

A női junior vízilabda-válogatottat irányító Varga Tamás elégedetten értékelt, miután csapata hosszú idő után játszott együtt, és szerzett bronzérmet az Olimpiai Kupán.

Amíg a női vízilabda-válogatott megnyerte a trieszti olimpiai kvalifikációs tornát, és már a döntőbe jutással kivívta a tokiói ötkarikás játékokon való szereplés jogát, addig a női ob I-es csapatok a női juniorválogatott bő keretével kiegészülve itthon szerepeltek az Olimpiai Kupán. A korosztályos nemzeti együttes négy mérkőzést játszott a viadalon: az Eger és a Szeged ellen nyert, aztán az „éremosztó” csoportban a BVSC-Zugló és az FTC ellen veszített (előbbi ellen ötméteresek után), így a harmadik helyen zárt. A junioroknak a tervek szerint Izraelben rendeznek világbajnokságot az ősszel. A fiatalokat irányító Varga Tamás elégedett a lányok most mutatott teljesítményével.

A női juniorválogatott bronzérmes lett az Olmpiai Kupán Forrás: Varga Tamás/Facebook
A női juniorválogatott bronzérmes lett az Olmpiai Kupán Forrás: Varga Tamás/Facebook
„Nagyon pozitív benyomást tett rám a csapat – mondja a kétszeres olimpiai bajnok szakember. – Hálás vagyok a szövetségnek, hogy lehetővé tette a kupán való szereplésünket, mert elképesztően hasznos perceket tölthettünk a vízben. Nagyon sok játékost kipróbálhattunk, és nem is volt olyan meccs, amelyre ugyanaz a tizennégy játékos lett volna nevezve. A lányok is megfelelően álltak a mérkőzésekhez. Bármilyen összetételben játszottunk, mindenki hajtott és a győzelemre törekedett. Természetesen az összeszokatlanságunkból adódóan követtünk el hibákat. Nem úgy ment a labda fórban, ahogyan majd mennie kellene – de mitől is menne úgy, amikor egy éve játszottunk utoljára, és csak most decemberben voltunk együtt három napot? Betegség vagy amerikai légióskodás miatt számos hiányzója is volt a juniorválogatottnak, amelyről összességében most csak szuperlatívuszokban lehet beszélni.” A szoros, pörgős mérkőzéseken azért ebben a felállásban is tudtak tesztelni néhány fontos játékelemet a lányok. Varga Tamás pedig egy dologra nagyon kíváncsi volt. „Azokat az alap taktikai variációkat, amelyeket decemberben begyakoroltunk, most próbálgathattuk. Sőt, volt, amelyet eddig egyszer sem csináltunk. Viszont ilyen éles csapatok ellen, mint a BVSC vagy az FTC, ha egyet hibázunk, már kapjuk is a gólt. Többek között gyakoroltuk a zónát, fórban az alapjátékot, benne a kapufások mozgását és az emberhátrányos szituációkat is. Én most a leginkább azt figyeltem, hogy az alapokat ki mennyire tudja, ismeri. Azaz, hogy amikor nincsen különösebb elvárás, és csak egy alapjátékot kell játszani, abban milyen mértékben tudnak részt venni a különböző klubokból érkezett fiatalok.” A lányok idei fő megméretése a junior-világbajnokság lesz, amely október 9. és 17. között esedékes Netanyában. A játékosok egyértelmű célja, hogy addigra beverekedjék magukat a szűk keretbe. De mi kell ahhoz, hogy valaki ott legyen a Varga Tamás, Lukács Dénes és Béres Gergely alkotta szakmai stáb kiválasztottjai között? „Az, hogy minél több poszton tudjon játszani, minél jobban védekezzen, és legalább olyan hozzáállást tanúsítson, mint most az Olimpiai Kupán is tette” – összegez a kapitány. A női juniorválogatott legutóbb 2019-ben járt világbajnokságon, akkor a hetedik helyen végzett Portugáliában. Abból a gárdából most is van olyan vízilabdázó, aki tagja a korosztályos nemzeti együttesnek, viszont olyan játékos is akad, aki már a felnőttválogatott erősségeként készülhet az olimpiára. Ilyen a kapus Magyari Alda, Rybanska Natasa és Vályi Vanda is. Vajon a mostani juniorcsapatban is vannak olyan ígéretek, akik rövid időn belül odakerülhetnek a nagy válogatottba? „Ha véget ér az olimpia és a juniorvébén is túl leszünk, úgy gondolom, ebben a csapatban öt-hat olyan játékos is van, akinek nemcsak kopogtatnia kell a felnőttválogatott ajtaján, hanem be is kell lépnie rajta” – zárja az edző.

Az Olimpiai Kupán résztvevő női juniorválogatott Kapusok: Kakas Krisztina, Neszmély Boglárka, Pápai Barbara. Mezőnyjátékosok: Alaksza Dóra, Baksa Vanda, Dávid Cila, Dobi Dorina, Hajdú Róza, Katona Zsófi, Kudella Panna, Pál Anna, Petik Panna, Peresztegi-Nagy Kinga, Pőcze Panna, Szabó Nikolett, Tátrai Szonja, Telek Dorottya, Rajna Enikő, Valentin Kamilla, Zantleitner Noémi

További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.