UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2021-01-28 09:00

Jégkorong: Ancsin János örül, hogy meghatározóvá tették az újpesti utánpótlás-nevelést

A 225-szörös válogatott legenda, Ancsin János több, mint egy évtizede vezeti az UTE jégkorongszakosztályát; a klub utánpótlás-neveléséről kérdeztük őt.

Az U21-es, az U18-as és az U16-os jégkorongbajnokság felsőházában is a harmadik helyen áll pillanatnyilag az UTE együttese, ami azt is jelenti, hogy a liláké a legmagasabb szintű hazai utánpótlás-nevelő műhelyek egyike. Ám így sem futnak egyszerű szezont, a koronavírus-járvány természetesen az ő életüket is megnehezíti, igaz, Ancsin János szakosztály-igazgató elmondta, hogy a mostani évadban mindössze néhány mérkőzést kellett elhalasztaniuk fertőzések miatt. „Már szeptemberben bezártuk a csarnokot a szülők, látogatók előtt, azóta sem jöhetnek be sem az edzésekre, sem pedig a mérkőzésekre – mondta az Utánpótlássportnak az újpesti klublegenda. –  A létesítmény egyik kapuját bejáratként, a másikat pedig a távozásra használják a játékosok, így folyamatosan, gyakorlatilag találkozás nélkül cserélődnek a csapatok, ezzel is minimálisra próbáljuk csökkenteni a fertőzésveszélyt. A szülőknek nem könnyű ez a helyzet, hogy nem láthatják játszani a gyerekeket, a streamekkel próbáljuk kárpótolni őket, így legalább a képernyőn keresztül nézhetik a mérkőzéseket.” Az UTE hokiutánpótlásában jelenleg 250-300 gyerek sportol, azt sajnálják, hogy a COVID-helyzet miatt az óvodás foglalkozások szünetelnek, így ezúttal nem érkezik évente az a plusz 800-1000 lurkó a Megyeri útra, ez pedig alaposan megnehezíti a legfiatalabbak kiválasztását. A munka sikerességét pedig nem csak az utánpótlás-bajnokságokban elért eredmények igazolják, hanem például az is, hogy hány játékost építenek be onnan a klub Erste Ligában szereplő felnőttegyüttesébe.

Ancsin János büszke arra, hogy meghatározóvá tették az újpesti utánpótlás-nevelést Fotó: Mudra László/Jégkorongblog
Ancsin János büszke arra, hogy meghatározóvá tették az újpesti utánpótlás-nevelést Fotó: Mudra László/Jégkorongblog
„Úgy látom, hogy a mienk az egyik olyan csapat, ahol öt-hat juniorkorú játékost próbálunk beépíteni a felnőttek közé, persze ez nem jelenti azt, hogy aztán feltétlenül meg is állják a helyüket. Általában kétéves szerződésük van a srácoknak, ennyi idő alatt meg tudják mutatni, hogy beférnek-e a csapatba, vagy nem felelnek meg a szintnek. A mostani fiataljaink közül két hátvéd jövőre biztosan normál szerződést fog kapni, de közben lesznek olyanok is, akiket le fogunk cserélni, mert annyira nem váltak be, és a 2003-as és 2004-es korosztálynak is lehetőséget szeretnénk adni.” Ancsin szinte egész életét az UTE-ban töltötte, és jelenleg is jól érzi magát ott. Annak az egyesületnek a sikeréért dolgozik, amelyben annak idején ő is ütőt ragadott. „Ezerkilencszázhatvankilenc januárjában léptem először jégre itt Újpesten. Szerepeltem utánpótlás-játékosként, felnőttjátékosként, válogatottként, majd edzőként, szakmai igazgatóként, és tizenkét éve vezetem a szakosztályt, vagyis végigjártam a ranglétrát. Úgy gondolom, sikerült elérnünk, hogy meghatározó egyesülete legyünk a magyar jégkorongnak. Ha az utánpótlás oldaláról nézzük, akkor három olyan műhely van, amely az utánpótlásból a legtöbb játékost a felnőttszintre juttatta, a Fehérvár, a MAC és mi. Nagyon sok saját nevelésű játékosunk szerepel jelenleg más klubokban is: erre kiváló példa a Vasas Ertse Ligás csapata, amelynek körülbelül a hatvan-hetven százaléka Újpest-nevelés.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.