UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-01-29 19:06

Atlétika: „összetett” változások a fiatalabb korosztályok versenyeztetésében

A hazai atlétikai szövetség az idei évtől kezdve többet és máshogyan versenyezteti az U14-es és az U16-os korosztályt.

Az idei évtől jelentősen módosul a fiatalabb korosztályt képviselő atléták versenyeztetési rendszere – erről számolt be a hazai szövetség honlapja. Nagy változás, hogy ezentúl az U14-es, azaz az újonc korosztály csak többpróbázni fog az országos bajnokságon, emellett mezei futásban tudnak majd ob-címet szerezni a kisebbek. A bajnoki rendszer az U16-os, azaz a serdülőkorosztálytól kezdve indul be. A szövetség kihangsúlyozza, az újítás a gyerekek sokoldalúbb felkészítését szolgálja.

Az U14-esek és az U16-osok ezentúl többet, de máshogyan versenyezhetnek Forrás: connectionsacademy.com
Az U14-esek és az U16-osok ezentúl többet, de máshogyan versenyezhetnek Forrás: connectionsacademy.com
„A változtatás legfontosabb mozgatórugója az volt, hogy a versenyrendszerben szereplő legfiatalabb korosztályoknak több versenyzési lehetőséget biztosítsunk az egyesületek számára költséghatékony módon, területi szinten – idézi az atletika.hu Kámán Bálintot, a szövetség sportszakmai igazgatóját. – Ezzel összhangban mind az U16-os, mind az U14-es korosztályban három területi verseny kerül megrendezésre a szabadtéri szezonban. Ezáltal tervezhetővé, hozzáférhetővé téve a megfelelő színvonalú versenyzési lehetőségeket. Arról nem is beszélve, hogy mindez az újonnan elkészült létesítmények bevonását is elősegíti a versenyrendezési vérkeringésbe. A módosításokkal a Magyar Atlétikai Szövetség egy köztes lépcsőfokot tett a Kölyökből Atléta és Sport XXI. programokban nevelt sportolópalánták bajnoki rendszerbe való átvezetésébe, segítve a programokban végzett remek munka nagyobb arányú hasznosulását. Ezek a stratégiai lépések, kiegészülve a Kölyökből Atléta Program edukációs platformjával, valamint a Kölyökből Atléta- és Sport XXI. programok szinergikus optimalizálásával megadhatják a kezdeti lökést, hogy a sportág elkezdje berúgni az ajtót. Reményeink szerint ezzel olyan példát mutatunk, amely mellé a szakmaiság által vezérelt sportágak büszkén állnak be, hogy közösen tegyük jobbá a magyar sportot. Ne egymás mellett létező, hanem szinergiában lévő, egymást segítő rendszereket működtessünk.” A sportszakmai igazgató azt is elmondta, hogy a fedett létesítmény-ellátottság továbbra sem ad lehetőséget az optimális felkészülésre és az optimális versenyrendszer működtetésére. Kovács Zoltán, a szövetség utánpótlás-referense arról nyilatkozott, hogy az U14-es korosztály többpróba versenyszámainak tervezésénél sok összetett variáció merült fel, azonban a megvalósíthatóság érdekében kompromisszumokat kellett kötni.

A 2021-es versenyévadtól kezdődően a következő összetett variációk kerülnek megrendezésre: A – Fedettpálya: 60 m, távolugrás, súlylökés, 300 m. Szabadtér: 80 m, távolugrás, gerelyhajítás, 300 m B – Fedettpálya: 60 m, magasugrás, súlylökés, 1000 m. Szabadtér: 80 m gát, magasugrás, ötösugrás, 1000 m C – Fedettpálya: 60 m, ötösugrás, súlylökés, rúdugrás. Szabadtér: 80 m gát, távolugrás, gerelyhajítás, rúdugrás D – Fedett/téli: ötösugrás, kalapácsvetés, diszkoszvetés, súlylökés. Szabadtér: ötösugrás, diszkoszvetés, súlylökés, 60m

A szövetség tovább kitér arra, hogy az U16-os korosztály szabadtéri országos bajnokságán való részvételi lehetőségek is változnak 2021-től. A bajnokságon való indulási jog megszerzéséhez bejutási rendszer kerül kialakításra annak érdekében, hogy az országos bajnokság értéke tovább nőjön, és a fiatalok több bizonyítási alkalmat kapjanak az ob előtt.

Az U16 –os és az U14-es versenyrendszer kapcsán a területek az alábbiak szerint kerültek felosztásra: – Észak-nyugat: Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Zala – Dél-nyugat: Bács-Kiskun, Baranya, Fejér Somogy, Tolna – Észak-kelet: Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Heves, Nógrád, Pest – Dél-kelet: Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg

További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.