UtánpótlásSport
2024. április 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-01-29 13:36

Kosárlabda: Varga Sára beküzdené magát az U20-as válogatottba

„Önerőből is szeretnék játékpercekhez jutni; elérni azt, hogy ne csak azért küldjenek pályára, mert U20-as vagyok. Fokozatosan válnék egyre stabilabb játékossá a csapatban” – nyilatkozza az felnőtt első osztályban éllovas Sopron Basket 19 éves játékosa, Varga Sára, aki célként az U20-as válogatottságot is kitűzte maga elé.

Tősgyökeres soproni kosárlabdázóként nem is lehetett más az álma a most 19 éves Varga Sárának, mint az, hogy egyszer bemutatkozzon a tizenháromszoros magyar bajnok, Euroliga-ezüstérmes Sopron Basket együttesében. Erre már a legutóbbi évadban, 2019 október 5-én, a Cegléd elleni mérkőzésen sor került.

Varga Sára az UNI Győr elleni élvonalbeli mérkőzésen Forrás: hunbasket
Varga Sára az UNI Győr elleni élvonalbeli mérkőzésen Forrás: hunbasket
„Nagyon boldog voltam, amikor először pályára léphettem, ugyanakkor hatalmas felelősséget egyaránt éreztem. Hihetetlenül izgultam. Az előző kiírásban még jóval kevesebb szóhoz jutottam, mint most, de persze, már önmagában az büszkeséggel töltött el, hogy a felnőttekkel együtt edzhettem” – magyarázza Varga Sára. A hazai szövetség 2020 márciusában bejelentette, hogy a koronavírus-járvány miatt az égisze alá tartozó összes versenysorozatot – így a női NB I/A-t is – idő előtt, végeredmény nélkül befejezettnek nyilvánítja. Sárának ezzel együtt lehetősége nyílt arra, hogy a megszokottnál is többet fejlődjön. „Elég időnk lett arra, hogy kizárólag a hiányosságaimmal – az erőnlétemmel, a gyorsaságommal, a technikai és taktikai tudásommal – foglalkozzunk. Sokat haladtam előre; izmosabb lettem, megnőtt az önbizalmam, és a dobóteljesítményem is stabilabb lett. Felszabadultam, a bajnoki meccseken szinte már nem is izgulok.” Mindez olyannyira jól sikerült, hogy az új évadban (amelyben a Sopron veretlenül áll az élen) tizenegyszer léphetett pályára az élvonalban – persze ez részben az első osztályban előírt U20-as szabálynak is köszönhető. A fiatal ezeken az összecsapásokon 20.1 percet, 3.3 pontot, 1.3 lepattanót és 2.1. gólpasszt átlagolt. Úgy látja, jó úton halad, de tudja, bőven van még hová fejlődnie. Érdekesség, hogy pályafutása során eddig egyetlen utánpótlás-világversenyen sem szerepelt még. A vele egyidős válogatottak eközben két Európa-bajnoki ezüst- és egy bronzérmet nyertek, valamint negyedik helyet szereztek az U17-es világbajnokságon. „Nem voltam elég erős, ebből adódóan elég magabiztos sem. Soha nem őrlődtem azon, mi lett volna, ha… Inkább motiváltak a lányok sikerei. A bő keretbe többször kaptam meghívót, de válogatottként soha nem utaztam még nemzetközi tornára. Utolsóéves utánpótláskorúként az a célom, hogy szerepeljek az U20-as Európa-bajnokságon, amelynek az idén ráadásul Sopron adhat otthont.” Az U20-as női válogatott vezetőedzője napról napra nyomon követheti Sára fejlődését; Gáspár Dávid egyben a Sopron Basket mestere is. A korosztályos nemzeti együttes következő összetartása jövő hétfőn, Székesfehérváron kezdődik – Varga is meghívták a táborba. A fiatalnak más céljai egyaránt vannak a közeljövőben. „Önerőből is szeretnék játékpercekhez jutni Sopronban – elérni azt, hogy ne csak azért küldjenek pályára, mert U20-as vagyok. Fokozatosan válnék egyre stabilabb játékossá a csapatban.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.