UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-02-02 17:43

Kosárlabda: Magyarország négy világeseménynek adhat otthon 2021-ben

Ha minden jól megy, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) négy világeseményt is rendezhet 2021-ben, amelyek közül három az utánpótláskorúakat érinti. A szervezet főtitkárával, Bodnár Péterrel beszélgettünk.

Fontos sportdiplomáciai sikert értek el a kosárlabdázók 2020-ban, hiszen kiderült, hogy Magyarország három éven belül három világbajnokságnak adhat otthont: 2021-ben az U19-es lányok legjobbjai érkeznek hazánkba, 2022-ben az U17-es hölgyek vb-jét szervezik, míg egy évvel később, tehát 2023-ban a világ legjobb U19-es fiú kosarasait fogadhatjuk.

Legutóbb 2018-ban rendeztek Sopronban U20-as női Európa-bajnokságot Forrás: FIBA
Legutóbb 2018-ban rendeztek Sopronban U20-as női Európa-bajnokságot Forrás: FIBA
Hagyományos kosárlabdában Magyarország eddig még nem szervezett világbajnokságot, ily módon különleges eseménynek számít az augusztusi, leány U19-es vébé, amelyet Debrecenben rendeznek meg.  A hazai szövetség úgy döntött, a nívós megméretés mellett Sopronban a női U20-as A divíziós Európa-bajnokságot és szintén Debrecenben a 3x3-as U18-as világkupát egyaránt megtartja (utóbbi a szakág világbajnokságának felel meg). Fontos megemlíteni, hogy a 3x3-as olimpiai kvalifikációs tornát is Magyarországon, Budapesten rendezik az idén.  Nem sok ez kicsit? – tettük fel a kérdést az MKOSZ főtitkárának, Bodnár Péternek. „Az idei torlódás a tavalyi vírushelyzet miatt alakult ki, de korábban is volt már példa arra, hogy több nemzetközi eseményt szerveztünk egyetlen nyár alatt. A kormány egy évvel ezelőtt úgy döntött, hogy az olimpiai kvalifikációs viadal prioritást élvez, támogatja annak megrendezését, nemzetközi utánpótlás-eseményeknek pedig egyébként is szinte minden évben otthont adtunk. Sportszakmai szempontból óriási a kihívás, hiszen néhány hónapon át a világ kosárlabdázása ránk figyel.” Biztosak lehetünk-e abban, hogy a koronavírus-járvány nem lehetetleníti el az eseményeket? „Jelenleg semmiben nem lehetünk biztosak. Reménykedünk abban, hogy az előírt fertőzésmegelőzési protokollokat betartva az összes tornát megtarthatjuk. Amennyiben lehetőség lesz rá, szeretnénk nézőket is fogadni, hiszen hatalmas pluszt adna a csapatainknak, ha közönség buzdítaná őket. Még akkor is, ha mindez csak szigorú szabályok betartása mellett valósulhat meg.” A tervek szerint az U20-as női Európa-bajnokság július 6-án, az U19-es vb augusztus 7-én, míg az U18-as világkupa augusztus 24-én rajtolhat. „Sopron és Debrecen is számos alkalommal bizonyította már, hogy kiváló házigazdája a világversenyeknek. A cívisvárosban egyelőre folynak a tárgyalások arról, melyik csarnokban rendezhetjük meg a vébét. Ami pedig a háromszor hármas kosárlabdát illeti: Debrecenben, augusztusban immár hagyományosnak nevezhetők a nívós események – hatodik alkalommal érkezhetnek a csapatok Hajdú-Bihar megye székhelyére. A szervezést persze nem szabad félvállról venni.” A főtitkár reméli, nem csak rendezésben, eredményekben is sikeresek lesznek a hazai megméretések. „Minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a lehető legjobban szerepeljenek. A 2001-es és 2002-es születésű lányok utánpótláséveikben három Európa-bajnoki éremmel örvendeztették meg a magyar kosárlabdázást. Segítjük, szeretjük őket, büszkék vagyunk rájuk, és bízunk abban, hogy a nyári tornák után még büszkébbek lehetünk. Az U19-es vébé természetesen prioritást élvez; a válogatott élére külön szakmai stábot jelöltünk ki, Cziczás László lett a vezetőedző. Azt kértem, hogy a lehető legerősebb összeállításban szerepeljünk a tornán. Biztos vagyok abban, hogy a szakvezetők közös erővel megoldják ezt a feladatot.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.