UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2021-02-03 13:37

Kosárlabda: fél év után ismét összetart az U20-as női válogatott

Több mint fél év után újra együtt dolgozhat a női U20-as kosárlabda-válogatott; a székesfehérvári MKOSZ Központban beszélgettünk a csapat két játékosával, Angyal Barbarával és Varga Alízzal.

Hétfő óta a székesfehérvári MKOSZ Központban készül a női U20-as kosárlabda-válogatott, amelynek tagjai ezúttal különösen lelkesen vágtak neki a háromnapos összetartásnak, hiszen legutóbb júliusban találkoztak egymással. „Ennek legfőbb oka a koronavírus-járvány − nyilatkozta honlapunknak a csapat vezetőedzője, Gáspár Dávid. − Decemberben nem dolgozhattunk együtt, azt megelőzően, ősszel pedig túl kockázatosnak tartottam a növekvő fertőzésszám miatt. Arról nem is beszélve, hogy a megbetegedések miatt sok esetben több szerephez jutottak az U20-as lányok az felnőtt első osztályban.” „Furcsa volt a féléves kihagyás, hiszen hozzászoktunk már, hogy a válogatottszünetben mi is együtt dolgozhatunk mindig. Ez sajnos legutóbb elmaradt, de nagyon boldog vagyok, hogy ismét itt lehetünk” − mondta a hétfő délutáni érkezés után a 19 éves Angyal Barbara a helyszínen.

Varga Alíz (balról) és Angyal Barbara (jobbról) a 2019-es bangkoki U19-es világbajnokságon Forrás: FIBA
Varga Alíz (balról) és Angyal Barbara (jobbról) a 2019-es bangkoki U19-es világbajnokságon Forrás: FIBA
A Ludovika-FCSM Csata reménysége megemlítette, az együttes összes tagja sokat fejlődött amiatt, mert egyre több lehetőséget kap a felnőttélvonalban: „Az U20-as Eb-t Sopronban rendezték volna tavaly, de a többi kontinenstornához hasonlóan ezt az eseményt is törölték a pandémia miatt. Kiderült, hogy Sopron az idén pótolja az elmaradt eseményt, és ez akár az előnyünkre is válhat, hiszen egy évvel tapasztaltabbként bizonyíthatunk. Persze ez a többi csapatról is elmondható, de azt például nem tudhatom, milyen szinten és mennyit szerepelnek a bajnokságban. Azt viszont igen, hogy a válogatottunk összes tagja egyre többet játszhat az NB I/A-ban. Ez biztos, hogy az előnyünkre válik.” Az U20-as nemzeti együttest a 2001-es és 2002-es születésű kosarasok alkotják. Ez a generáció sikert sikerre halmozott az utánpótlás-világversenyeken: két korosztályos Európa-bajnoki ezüst- és egy bronzérmet, U17-es világbajnoki negyedik helyet ért el. Utolsóévesként hazai pályán aranyéremmel koronáznánk meg az együtt töltött, felejthetetlen esztendőket − ezzel sportágtörténelmet írnának, hiszen megszereznék a magyar kosárlabda első női kontinensbajnoki címét. „Pályán kívül is összeszokott társaság a miénk − így a Sopron Basket 19 éves játékosa, Varga Alíz. − Érezzük egymást játék közben, jól megtaláljuk egymást. Kiemelkedő képességű kosarasok alkotják a csapatot, és egységként egyaránt jól együtt tudunk működni. Nem szeretném elkiabálni, de szerintem reális lehet a győzelmünk. Tudjuk, az összes alakulatnak ez a célja, de az eddig elért eredményeinkre alapozva szerintem képesek lehetünk rá.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.