UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-02-04 14:45

Cselgáncs: Sipőcz Richárd éremért utazik Tel-Avivba

Legközelebb a február 18-án rajtoló tel-avivi Grand Slam-versenyen szoríthatunk az ötszörös utánpótlás Európa-bajnok dzsúdósért, Sipőcz Richárdért, aki 19 évesen tokiói olimpiai kvótát szerezne.

Valószínűleg nem úgy sikerült az ötszörös utánpótlás Európa-bajnok Sipőcz Richárd (+100 kg) legutóbbi két felnőttversenye, ahogyan azt szerette volna: a SZESE tokiói olimpiai kvótáért harcoló 19 éves sportolója a novemberi, prágai felnőtt Európa-bajnokságon az első körben kikapott a későbbi győztes orosz Tamerlan Basajevtől, majd januárban, a világranglista első 36 helyezettjét felvonultató dohai Masters-viadalon szintén az első körben búcsúzott, miután alulmaradt háromszoros Európa-bajnok, kétszeres olimpiai bronzérmes, háromszoros világbajnoki második helyezett holland Henk Grollal szemben.

Sipőcz Richárd úgy érzi, jó formában van Forrás: EJU
Sipőcz Richárd úgy érzi, jó formában van Forrás: EJU
„Csehországban jól megizzasztottam az oroszt, szerintem izgalmas párharcot vívtunk egymással. Katarban simán kikaptam a hollandtól; korán dobott vazarit, ami miatt hamar kizökkentem az eltervezett taktikából, és rám nem jellemző kapkodásba kezdtem, hajszoltam az eredményt. Henk ezt észrevette, és tökéletesen kihasználta. Ugyanakkor úgy érzem, erőben már felzárkóztam hozzá, rutinban jár még előttem” − magyarázza Sipőcz. Richárd lőtávolban van a kvalifikációt érő helyért: jelenleg a 34. a világranglistán. Úgy érzi, jól halad a felkészülése. „Csütörtöktől tíz napig Tatán táborozunk a válogatottal. Az elmúlt időszakban rengeteget edzettem, változatos programot tudhatok magam mögött. A viadalok sűrűsége miatt igazán hosszú alapozóidőszakot nem tarthattunk, azt ugyanis nehezen lehet igazítani a nemzetközi versenynaptárhoz, ám emiatt jóval nagyobb hangsúlyt fektethettünk az egyéni képességfejlesztésre.” Richárd legközelebb a február 18-án kezdődő, tel-avivi Grand Slam-viadalon lép tatamira. „Erősnek érzem magam, egyre kiemelkedőbb formában vagyok, ráadásul a küzdelmeket is jobban bírom. Jó előérzetem van a folytatás illetően: Izraelbe egyértelműen éremért utazom! Ami a kvótaszerzést illeti: nem számolgatok vagy görcsölök rá az előttem álló erőpróbákra. Nemrégiben stresszeltem a kvalifikáció miatt, de rájöttem, hogy ez teljesen felesleges, hiszen így csak plusz terhet teszek magamra. A lényeg az, hogy kihozzam magamból a legtöbbet az összes versenyen, és ha ez sikerül, meglátjuk, mire elég.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.