UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2021-02-07 14:20

Jégkorong: Kovács Csaba szerint el kell mozdulni az elitképzés irányába

Az ősz óta a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémián dolgozik sportszervezési igazgatóként Kovács Csaba. A visszavonulását 2017-ben bejelentő korábbi válogatott Volán-játékossal a jelenlegi pozíciójáról, a meghatározó nevelőműhely előtt álló feladatokról és a hazai utánpótlás helyzetéről beszélgettünk.

Az idén áprilisban ünnepli a tizenegyedik születésnapját a legmeghatározóbb sportági utánpótlásnevelő-műhely, az Ifj. Ocskay Gábor Jégkorong Akadémia. A bő évtizedes fennálláshoz számos sikersztori kapcsolódik, mind a korosztályos bajnoki címek, mind pedig a felnevelt válogatott játékosok számában. Viszont a székesfehérvári vezetés továbbra is keresi az előrelépési lehetőségeket, így az ősszel új „igazolást” jelentett be: a korábban hosszú ideig a Fehérvár felnőttcsapatát erősítő és mindkét A csoportos feljutásban részes Kovács Csabát nevezték ki sportszervezési igazgatónak.

Kovács Csaba az Ocskay-akadémián hasznosítja pályafutása során megszerzett tapasztalatait Fotó: Szabó Gábor/Origo
Kovács Csaba az Ocskay-akadémián hasznosítja pályafutása során megszerzett tapasztalatait Fotó: Szabó Gábor/Origo
„Nagy örömmel töltött el, hogy tavaly márciusban megkerestek Fekti Istvánék (az Ocskay-akadémia sportigazgatója – a szerk.) ezzel az ajánlattal az utánpótlásban. Úgy éreztem, hogy hazajövök, ezért természetesen alig vártam a lehetőséget – kezdte az Utánpótlássport.hu-nak Kovács. – Abban állapodtunk meg, hogy az első évben megpróbáljuk felülvizsgálni a klubot, megtaláljuk a fejlődési területeket. Mert az nem kérdés, hogy mindig van hová javulni, még nálunk sokkal magasabb szinteken is. Abban bízunk, hogy Székesfehérváron, illetve az egész magyar hokiutánpótlásban is izgalmas időszak előtt állunk, ezért – bár néha jégre is megyek – elsősorban egy olyan jövőkép, vízió megalkotásán dolgozunk, amelynek mentén reményeink szerint sikeresek leszünk.” A korábbi kiváló csatár kiemelte, hogy Fekti István, illetve idősebb Ocskay Gábor munkája az elmúlt évtizedben remek alapot teremtett a mostani feladatokhoz, erre tudnak most is építeni, a jövőben sportszakmailag és infrastrukturális téren is szeretnének előrelépni. Ahogyan ő mondja: „Van múlt, van jelen, és reméljük még szebb lesz a jövő.” Kovács utánpótláskorban három évig Kanadában nevelkedett, természetesen az ott megszerzett tapasztalatait is próbálja kamatoztatni Székesfehérváron.
Biztos alapokra lehet építeni Székesfehérváron Fotó: Szűcs Attila/TSH Photo
Biztos alapokra lehet építeni Székesfehérváron Fotó: Szűcs Attila/TSH Photo
„Egy nagyon híres, jó nevű bentlakásos iskolában végeztem ott, ahol számos későbbi NHL-es játékos is megfordult. Gyakorlatilag a mai napig abból élek, amit az ottani három évben kaptam, igyekszem onnan minden tapasztalatot áthozni. Remek alapokat raktak le korábban Fehérváron, van kollégium, egészen az U8-as korosztálytól hokiznak itt gyerekek. Cél lehet, hogy egy, a kanadaihoz hasonló hokiiskola, akadémia irányába mozduljunk el.” A válogatottat tizenhárom évig erősítő támadót általánosságban a hazai utánpótlás helyzetéről is megkérdeztük. Úgy látja, rengeteg fejlődési lehetőség áll még a sportág előtt. „Örömteli, hogy a gyerekek nagyon nagy számban kezdtek el jégkorongozni az elmúlt időszakban. De ha egy építő jellegű kritikát megfogalmazhatok, jobban el kellene mozdulnunk az elitképzés felé. Fontos, hogy ne csak egy közepes masszánk legyen, hanem igenis jöjjenek ki extraklasszisok, lehetőleg minél több, ezáltal fokozódjon a versenyhelyzet. Úgy gondolom, a felsőbb korosztályokban nincs elég harcos meccs, a legjobbaknak sokszor nem jelentenek kihívást a találkozók. A mi feladatunk az, hogy egy-egy tehetséges játékosnak ne tíz, hanem harminc-negyven éles mérkőzése legyen egy évadban, mert jelenleg ez a legsúlyosabb lemaradásunk a nagy hokinemzetekhez képest.” További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.