UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2021-02-07 12:50

Műkorcsolya: Szigeti Bernadett az új juniorbajnok; a 12 éves Ekker Léna remekelt az utánpótlás ob-n

Legyőzte az ifjúsági olimpikon Schermann Reginát, így Szigeti Bernadett lett az új junior női győztes a Vasas Jégcentrumban zajló 2021-es magyar és országos bajnokságon. A felnőtt és korosztályos viadalon ezúttal is nagyszerű teljesítményt nyújtottak a Sebestyén Korcsolya SE reménységei, különösen Ekker Léna (12), aki egyértelműen kiemelkedett a 10-15 évesek mezőnyéből.

Az idei országos bajnokság kűrnapja a junior lányoknak valószínűleg nem lesz a kedvence – olvasható a szövetség a Vasas Jégcentrumban rendezett viadalról írt tudósításában. A rövidprogram után még vezető Schermann Reginának, aki tavaly ifjúsági olimpián és junior-világbajnokságon is képviselhette a magyar színeket, például nem tudta megtartani alig hárompontos előnyét, miután kisebb megingás után a kűrben négyszer is elesett. A Pavuk SE 17 éves reménysége, Szigeti Bernadett így kapva kapott az alkalmon, és megnyerte a junior lányok küzdelmét, jóllehet, ő sem hozta ki a maximumot programjából, viszont ő követte el a legkevesebb hibát. A tavalyi bajnokság hetén betegséggel küzdő, így akkor csak az ötödik helyen végző Betti, aki a felnőttek között már kétszeres bronzérmes, a bajnoki cím mellé a Terták Elemér-vándorkupát is átvehette. A szövetség 2000 óta a junior női országos bajnokot díjazza a vándorkupával, amelyet a néhai világbajnoki és kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes műkorcsolyázó, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség egykori alelnöke, nemzetközi sportvezető és versenybíró, Terták Elemér 1932-ben nyert el. A Sebestyén Korcsolya SE (SKSE) versenyzője, Zsembery Katinka megtartotta rövidprogram utáni helyezését, és bronzéremmel zárta első szereplését a junior ob-n.

A Sebestyén Korcsolya SE fiataljai hat aranyérmet nyertek az idei utánpótlás ob-n Forrás: SKSE/Facebook
A Sebestyén Korcsolya SE fiataljai hat aranyérmet nyertek az idei utánpótlás ob-n Forrás: SKSE/Facebook
Ami a fiatalabb korosztályokat illeti, mindenképpen kiemelendő a mindössze 12 éves Ekker Léna teljesítménye, aki mindkét programjában kihozta magából a legjobbat. A Sebestyén Korcsolya SE advanced novice (10–15 éves) versenyzője, aki élete rövidprogramját követően majdnem 18 pont előnyre tett szert, három tökéletesen sikerült tripla ugrással és két dupla axellel a kűrben is messze kimagaslott a mezőnyből. A 12 éves tehetség csak az első elemében, a tripla lutzban hibázott, amelyet szimplára ugrott, de így is 25 pontot vert a második helyezettre, és összesítésben 43 pontos különbséggel lazán megszerezte ötödik bajnoki címét. Nem mellesleg klubtársai is nagyszerűen szerepeltek, hiszen Sebestyén Júlia és Vidrai Szabolcs tanítványai összesen hat aranyérmet szereztek – Incze Brigitta, Belenikina Maria, Kind Igor, Zhang Boglárka és Széplaki Katinka sem talált legyőzőre saját korosztályában. Jégtáncban a juniorok között új bajnok kettős született, ami várható volt, hiszen a háromszoros és regnáló bajnok Marton Villő, Szemko Danijil kettős két hónapja szétvált, így a tavalyi mezőny két megmaradt párosa előreléphetett. A ritmustánc után több mint kényelmes előnyt szerző Kedves Katica és Saronov Fjodor (Hoffmann Korcsolya Akadémia) néhány elemét ugyan nem a tervezett nehézségi szinten hajtotta végre, de mindet szép tisztán kivitelezte, így mindre pozitív értékeket kapott a bíróktól. A tavalyi ezüstérmes kettős eddigi legmagasabb kűrpontszámával, közel 30 pontos fölénnyel nyerte el első bajnoki címét. De versenytársaiknak, Csikós Petrának és Csikós Patriknak (Steps On Ice SE) is sikerült szépíteniük – a ritmustáncban Patrik a twizzle-sort rontotta, amely a kűrben sem volt hibátlan, de az összes többi elemük jól sikerült, így ők is új legjobb kűrpontszámuknak és a tavalyi bronz- után ezüstéremnek örülhettek. A fiatalabbak mezőnyében az aranyérmeket tekintve egyébként elsöprő volt a Hoffmann Korcsolya Akadémia fölénye, amely a hétből hat kategóriában begyűjtötte a bajnoki címet. A részletes eredmények IDE KATTINTVA elérhetők. További korosztályos hírek KORCSOLYASPORTBAN a sportági aloldalunkon.