UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-02-10 17:01

Cselgáncs: ütőképes maradt a juniorválogatott

A fiú és leány junior cselgáncsválogatott két mesterét, Horváth Lászlót és Radics Attilát kérdeztük arról, milyen erőt képviselhetnek tanítványaik az idei versenyeken; már amennyiben megrendezik azokat...

Semmi kétség, rendkívül erős maradt a junior cselgáncsválogatott, hiszen az ifjúsági olimpia bajnok, junior világ- és Európa-bajnoki aranyérmes, U23-as Európa-bajnok Özbas Szofi (63 kg), az ötszörös utánpótlás Eb-aranyérmes Sipőcz Richárd (+100), valamint az ifjúsági olimpián harmadik, U23-as kontinensbajnoki ezüstérmes Vég Zsombor (100) egyaránt tatamira léphet még ebben a korcsoportban. Sőt rajtuk kívül is akadnak olyan versenyzők, akik a dobogóért küzdhetnek a korosztályos Eb-n.

Vég Zsombor is a juniorok között bizonyíthat még az idén Forrás: IJF
Vég Zsombor is a juniorok között bizonyíthat még az idén Forrás: IJF
„A két junior Európa-bajnoki harmadik, Sáfrány Péter (90) és Szegedi Dániel (66) az idén is odaérhet a legjobbak közé, ráadásul mind a ketten kiváló formában vannak; Péter a százkilósokat dobálja az edzéseken − így a fiú junior dzsúdóválogatott vezetőedzője, Horváth László. − Vannak olyan sportolók is  a csapatban, akik az ifjúsági világversenyen szerzetek érmet: a nyolvanegy kilós Nerpel Gergely Eb-bronz-, míg a hatvan kilogrammos Farkas Bence Eb-ezüstéremmel büszkélkedhet. Sipőcz versenyben van a tokiói kvótáért; az edzőjével, Gyimes Nikolettel és vele egyaránt egyeztettem − nyilván a kvalifikációs program élvez prioritást, de nincs kizárva, hogy a juniormezőnyben is szerepel néhány viadalon. Kiváló egység tehát a miénk, már csak versenyekre van szükség ahhoz, hogy megmutassuk, mire vagyunk képesek.” A nemzetközi szövetség naptára szerint 2021-ben lebonyolítják a junior Európa-kupa-sorozatot. Ha így lesz, a magyarok az olaszországi Lignanóban, az ausztriai Leibnitzben, Szarajevóban, Pakson és Prágában egyaránt tatamira lépnek. A korosztály leányválogatottjának vezetőedzője, Radics Attila szkeptikus. „Még mindig rengetegen fertőződnek meg a koronavírussal. Úgy hiszem, májusban, Leibnitzben bizonyíthatunk először; kétlem, hogy addig tartanának juniorversenyt, hiszen a felnőttek megméretései prioritást élveznek. Edzőtáborokkal próbáljuk fenntartani a gyerekekben a motivációt, október óta havonta találkozunk egymással. Múlt csütörtöktől péntekig Tatán vagyunk: nyolc ország közel kétszáz dzsúdósával dolgozhatunk együtt, és nagyon hasznos napokat tudhatunk magunk mögött. Biztos, hogy ez után is havonta összetartunk a válogatottal egészen addig, amíg elrajtolnak a viadalok.” Radics együttesében Szofin kívül is vannak kiemelkedő képességű lányok. „Az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta (63) és az ifi-vébéharmadik Kriza Anna (52) egyaránt a csapatot erősíti. Ami Özbast illeti: a kvalifikációs program az elsődleges, de ha belefér a menetrendbe, természetesen számítunk rá a juniorok között is. Nagyon bízom abban, hogy lesznek olyan lányok, akik meglepetést okoznak az idén.” Ha minden jól megy, erre a szeptember 9-én rajtoló, luxemburgi junior Európa-bajnokságon lesz a legtöbb esélye az érintetteknek. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.