UtánpótlásSport
2024. április 18.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-02-11 19:24

Vívás: a BOK-csarnokban, buborékrendszerben küzdhetnek egy hónap múlva a kardozók

Kiderült, hogy a budapesti BOK-csarnokban, buborékrendszerben rendezik az egy hónap múlva esedékes felnőtt olimpiai kvalifikációs kardvívó-világkupaversenyt, amelyen akár több utánpótláskorú lány is küzdhet csapatban a kvótáért.

Hivatalossá vált, hogy a budapesti BOK-csarnokban rendezik a pont egy hónap múlva, március 11-én kezdődő felnőtt olimpiai kvalifikációs kardvívó-világkupaversenyt. Kicsit sem mellékes, hogy ezzel az eseménnyel a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál jóval hosszúra nyúló, közel kétéves kvótaszerző-sorozat utolsó állomásához érünk a fegyvernemben. A szakág férficsapata már biztos, hogy ott lesz a 2021-re halasztott tokiói játékokon, a hölgyek sorsa viszont a fővárosban dől el.

Balról: Márton Anna, Katona Renáta, Pusztai Liza és Battai Sugár bronzérmet nyert csapatban a legutóbbi, athéni világkupaversenyen Forrás: hunfencing.hu
Balról: Márton Anna, Katona Renáta, Pusztai Liza és Battai Sugár bronzérmet nyert csapatban a legutóbbi, athéni világkupaversenyen Forrás: hunfencing.hu
Nagyjából egy éve, az athéni világkupán egyetlen tusra voltak attól a lányok, hogy megszerezzék a Japánba szóló repülőjegyet – az egység végül bronzérmet nyert, ám ezzel is hatalmas lépést tett a kvótaszerzés felé. Nem szabad elfelejteni, hogy Márton Anna és Katona Renáta mellett két kiváló utánpótláskorú kardozót, a 19 éves Pusztai Lizát és a 17 esztendős Battai Sugárt soraiban tudott a négyes, amely a fennmaradt egyetlen európai helyért az ukránokkal csatázik, akik Görögországban csupán a kilencedik pozícióban zártak. A bronzérem annyit tesz, hogy a magyarok tizenöt pontra növelték az előnyület Ukrajnával szemben. A helyzet úgy fest, hogy Budapesten csak akkor előzhet a rivális, ha döntőt vív. Mi több, ha Gárdos Gábor vezetőedző tanítványai nyolc közé jutnak, akkor szomszédainknak bizony aranyérmet kell szerezniük. Március 11-én, csütörtökön rendezik a férfi egyéni verseny selejtezőit, majd pénteken a nőkét. Szombaton zajlanak a főtábla küzdelmei mindkét nemben, míg vasárnap a csapatversenyeké lesz a főszerep a zárt kapus megméretésen. „Valamennyi külföldi résztvevő hetvenkét óránál nem régebbi, negatív koronavírusteszttel léphet az országba. Három szállodát ajánlottunk a vendégeknek, mindenki egyágyas szobában lesz elszállásolva. Az érkezést követően azonnal, még egy PCR-tesztet végzünk el. Ennek eredményéig, nagyjából tizenkét óráig mindenkinek a szobájában kell maradnia. A negatív eredmény jelenti az akkreditációt, ezt követően lép életbe a buborékrendszer. A résztvevők csak a hivatalos transzfert használva közlekedhetnek a csarnok és a szálloda között” − nyilatkozta a hazai szövetség főtitkára, Tamás Henriette a szervezet honlapjának. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.