UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-02-17 20:04

Cselgáncs: Sipőcz Richárd Tel-Avivban dobhatja közelebb magát a kvótához

Öt utánpótláskorú cselgáncsozónak szurkolhatunk a Tel-Avivban csütörtökön rajtoló olimpiai kvalifikációs Grand Slam-viadalon; a felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitányát, Pánczél Gábort kérdeztük arról, mit vár a srácoktól.

Ahogyan arról korábban már írtunk, a tervezett hat utánpótláskorú helyett csupán öt utánpótláskorú dzsúdós lép tatamira a Tel-Avivban csütörtökön kezdődő olimpiai kvalifikációs Grand Slam-versenyen: a jelenleg a világranglistán tokiói kvótát érő 27. helyen tanyázó ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi eddig ismeretlen okokból nem érkezett meg a repülőtérre a csapattalálkozó időpontjára vasárnap. Öt fiatal srácért azonban szoríthatunk Izraelben: a nyitónapon a junior Eb-bronzérmes Szegedi Dániel (66 kg), pénteken az U23-as Eb-harmadik Tóth Benedek (81 kg), míg szombaton az U23-as kontinensbajnok Gőz Roland (90 kg), az ötszörös utánpótlás Eb-aranyérmes Sipőcz Richárd (+100 kg) és az ifjúsági olimpiai, valamint junior-vb-bronzérmes Vég Zsombor (100 kg) küzd.

Sipőcz Richárd (fehérben)  Tel-Avivban dobhatja közelebb magát a kvótához Forrás: EJU
Sipőcz Richárd (fehérben) Tel-Avivban dobhatja közelebb magát a kvótához Forrás: EJU
A felnőtt férfiválogatott szövetségi kapitánya, Pánczél Gábor magánjellegű okok miatt ezúttal nem utazott, honlapunknak ugyanakkor kifejtette, mit vár a srácoktól. „Közülük Richárd az egyetlen, akinek reális esélye van a kvótaszerzésre. Jelenleg a harmincnegyedik helyen áll a világranglistán, mindenképpen éremre van szüksége ahhoz, hogy jóval előnyösebb helyzetbe kerüljön. Rolandtól azt várom, hogy a tőle telhető legtöbbet megtegye, és jobb teljesítményt nyújtson, mint a novemberi, prágai felnőtt Eb-n. Benedeknek és Dánielnek a szívét-lelkét bele kell tennie a küzdelembe; ha ez sikerül, jó esetben akár két-három meccsen is dzsúdózhatnak. Zsombor rendkívül akaratos, nagy harcos. Korábban láttunk már tőle nagy bravúrokat, képes lehet igazán nagy neveket legyőzni. Ha minden összejön neki, pontszerző helyen is zárhat” − vélekedik a kapitány, akit a világ- és Európa-bajnok Braun Ákos helyettesít Tel-Avivban. Kíváncsiak voltunk arra is, miért kapnak ilyen nagy lehetőséghez a döntő többségében még juniorkorú versenyzők. „A koronavírus-járvány miatt egyelőre nincs lehetőségük megméretni magukat a saját korosztályukban. Ők alkothatják a jövő válogatottjának gerincét, ily módon őket kell menedzselnünk leginkább. Persze rajtuk kívül is akadnak még ígéretes srácok: Rajkai Róbert, Sáfrány Péter és Tóth Apor a soron következő eseményeken bizonyíthat. Minden lehetőséget meg kell adnunk nekik annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb veszteséggel vészeljék át a pandémia okozta helyzetet.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.