UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-02-19 19:19

Atlétika: újra fókuszban lehetnek az utánpótláskorúak a fedett pályás ob-n

A tavalyi felnőtt fedett pályás atlétikai ob-n számos utánpótláskorú versenyző ért el kiemelkedő eredményt, és a fiatalok jó teljesítményére most hétvégén is számítani lehet.

Szombaton és vasárnap a fővárosi BOK-csarnokban kerül sor az atléták felnőtt fedett pályás országos bajnokságára, melyen ezúttal is számos utánpótláskorú versenyző szerepel. A fiatalok tavaly is kiemelkedően teljesítettek ezen az eseményen, ezt jelzi, hogy többen még korosztályos atlétaként, de már címvédőként érkeznek a mostani viadalra.

Klekner Hanga a női rúdugrás címvédője Forrás: dehir.hu
Klekner Hanga a női rúdugrás címvédője Forrás: dehir.hu
A férfiak között ilyen a tavalyi 400 méteres győztes, 19 éves Huller Dániel, a 18 éves rúdugró Nagy Marcell és a 20 esztendős súlylökő Tóth Balázs is.  A női mezőnyben 20 éves Molnár Janka 400 méteren, a nála egy évvel idősebb Klekner Hanga rúdugrásban, a 19 esztendős Szűcs Szabina pedig hármasugrásban védheti meg a bajnoki címét. A szövetség a beharangozójában a fiatalokkal kapcsolatban megemlíti, hogy 60 méteren a napokban U20-as magyar csúcsot beállító, felnőtt Eb-szintet teljesítő 19 éves Illovszky Dominik is rajthoz áll, női 1500 méteren pedig a 3000 méteren 33 éves országos csúcsot döntő  Wagner-Gyürkés Viktória legnagyobb kihívója az a 17 éves Varga Gréta lehet, aki ebben a szezonban mind 1500 méteren, mind 3000 méteren új U20-as magyar rekordot futott. Női 400 méteren a szabadtéren inkább gátra fókuszáló kettős, Molnár Janka és a 20 éves Mátó Sára csatájára lehet számítani a dobogó valamelyik fokáért – ami az utánpótlást illeti –, míg az egyik legizgalmasabb számnak megint csak a női távolugrás ígérkezik a 21 éves Farkas Petrával a névsorban. Az U23-as Eb-ezüstérmes atlétanő tavaly két centivel maradt el a bajnok Nguyen Anasztáziától, de így is címvédőnek számít, hiszen akkor 60 méteren nem talált legyőzőre. Az előzetes nevezési lista szerint viszont ezúttal kihagyja a sprintet. „Eddig nagyon biztatóan alakult a fedett pályás szezon a legjobbjaink számára, főleg ha figyelembe vesszük az elmúlt egy év kihívásait. Már a tavaly nyári, csonka szezonban is láthattuk, hogy sikerült jól átvészelni ezt az időszakot. Most, hogy látótávolságon belülre kezdenek kerülni a nagyobb világesemények, egyre nagyobb az étvágya a csapatnak. Ezt a fedett Eb-szintet eddig teljesítő atléták létszámából is láthatjuk” – foglalta össze az elmúlt időszakot Kámán Bálint, a hazai szövetség sportszakmai igazgatója az atletika.hu-nak. A felnőtt fedett Eb-szintjének teljesítésére még ugyanúgy több utánpótláskorúnak van esélye, mint a korosztályos országos rekordra. Egy évvel ezelőtt Varga Gréta a 3000 méter U18-as és U20-as, a 17 éves Garamvölgyi Petra a rúdugrás U18-as itthoni csúcsát javította meg a BOK-csarnokban. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.