UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-02-20 20:11

Kardvívás: Pusztai Liza és Rabb Krisztián nyerte az újabb Magyar-kupa-fordulót

Junior vívók nyerték a felnőtt kardozók ötödik Magyar-kupa-fordulóját, mégsem beszélhetünk meglepetésről. Az egyaránt ifjúsági olimpiai bajnok Pusztai Liza (19) és Rabb Krisztián (19) ugyanis csak a papírformát érvényesítette.

Mindössze három hét van hátra a nagy nemzetközi visszatérésig, azaz a budapesti olimpiai kvalifikációs kard világkupáig. Ennek tükrében a szezon újabb Magyar-kupa-fordulója némileg különbözött a többitől. A férfiaknál ugyanis a komplett világbajnoki ezüstérmes válogatott (Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás), a nőknél pedig a karácsony előtti sérülése után az edzésmunkát már javában végző Márton Anna kihagyta ezt a viadalt. Itt volt viszont gyakorlatilag a komplett román válogatott, élén a legjobbakra is veszélyes Badeával, illetve a nőknél a világranglista élmezőnyébe tartozó Pascuval.

Pusztai Liza (balra) magabiztosan győzött a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban Fotó: Kovács Márton
Pusztai Liza (balra) magabiztosan győzött a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban Fotó: Kovács Márton
És ami még fontosabb: újra pástra lépett Pusztai Liza is. A BVSC 19 éves üdvöskéje különböző sérülések és betegségek miatt gyakorlatilag kihagyta az őszt. Az országos bajnokságot aztán megnyerte, de az egyéni végére minden ereje elfogyott, a csapatban már nem is szerepelhetett. Miként azóta sem indult el versenyen. Most viszont itt volt, és a kezdés előtt optimistán így nyilatkozott a hunfencing.hu-nak. „Most már mindenen túl vagyok. Nincs sem betegség, sem sérülés, nem is volt kérdés, hogy elindulok ezen az eseményen. Egyébként is szeretek versenyezni, és az elmúlt egy évben erre sok lehetőségem nem volt… Úgy érzem, kicsit újjászülettem, végre minden a legnagyobb rendben körülöttem.”  Liza mindezt aztán a páston is fényesen igazolta. Egyetlen, viszonylag szorosabb asszóját klubtársa és barátnője, Szűcs Luca (18) ellen vívta az elődöntőben, gyakorlatilag simán nyerte meg a versenyt. Az ezüstérmes Záhonyi Petra lett, akinek a román klasszis, Pascu elleni elődöntős győzelme komoly fegyverténynek számít. Miként Rabb Krisztiánnak is nagyon értékes lehet a szombati siker. A Vasas ifi olimpiai bajnoka, és junior Eb-ezüstérmese a felnőttek között alaposan letette a névjegyét. A döntőben Péch Miklóst győzte le 15:12-re. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.