UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Korcsolyasportok

2021-02-26 09:00

Műkorcsolya: a feladni ige nem szerepel a 12 éves Ekker Léna szótárában

Edzői, Sebestyén Júlia és Vidrai Szabolcs szerint a 12 esztendős Ekker Léna igazi harcos típus, aki már az idei szezonban teljesítette a junior-vb technikai minimumpontszámát, pedig még jövőre is ifjúsági korú lesz.

A február első hétvégéjén rendezett utánpótlás országos bajnokság egyik legüdébb színfoltja a Sebestyén Korcsolya SE mindössze 12 éves műkorcsolyázója, Ekker Léna volt, aki mindkét programjában a legjobb formáját hozta. Már az első után is közel 18 pontos előnyre tett szert, miután olyan hibátlanul korcsolyázott, hogy noha az advanced novice korosztályban (10-15 évesek) szerepelt, a technikai pontszáma alapján a juniorok között is befért volna a harmadik helyre. Élete rövidprogramját követően a kűrben sem akadt kihívóra, aki igazán megszorongathatta volna: összesítve 43 pontos (!) különbséggel zárt az élen, vagyis tekintélyt parancsoló fölénnyel szerezte meg az ötödik korosztályos bajnoki címét.

Ekker Léna (12) már ötszörös magyar bajnoknak vallhatja magát Forrás: MOKSZ
Ekker Léna (12) már ötszörös magyar bajnoknak vallhatja magát Forrás: MOKSZ
„A testvérem a MAC-ban kezdett el hokizni, én pedig mindig a nagymamámmal szurkoltam neki, aki egyszer csak gondolt egyet, és beíratott egy korcsolyatanfolyamra, hogy megnézze, miként mozgok a jégen” – repít vissza a kezdetekig az ifjú reménység, akinek tehetségét hazánk első női műkorcsolya Európa-bajnoka, Sebestyén Júlia is rögtön kiszúrta. „A Marczibányi Sportcentrumban találkoztam vele először. Láttam, hogy a sok gyerek között cikázik, kitűnt mind közül – kezdte honlapunknak a 2004-es kontinensbajnok. – Megkérdeztem az oktatóktól, ki ez a kislány, mire azt felelték: nem tudod? Hát ő a Léna. Azóta közösen dolgozunk, jelenleg az a célunk, hogy stabilizáljuk a tripláit és újabb elemeket tanuljon. Volt olyan versenye, amelyen négy triplaugrást mutatott be a kűrjében, ráadásul már a junior-vb technikai minimumpontját is elérte úgy, hogy igazából még jövőre is az ifik között lép jégre. Egyértelműen szép jövő előtt áll, és mivel rendkívül kitartó és maximalista, bizakodhatunk, hogy a továbbiakban is eredményes sportoló lesz.” Ami azt illeti, mindannyiunk reménye szerint nem csak a hazai mezőnyben, hanem a nemzetközi viadalokon is. A pandémia miatt már egy ideje Léna sem vetheti össze erejét a külföldi riválisaival, de edzői bíznak benne, hogy világviszonylatban is megállná a helyét. „Igazi harcos típus – szól a másik mester, Vidrai Szabolcs jellemzése. – A feladni ige nem szerepel a szótárában. Ehhez hozzáadódik, hogy az edzéseken sem adja alább: nagyon jó statisztikával hajtja végre a különböző ugrásait, ami egyben a számok nyelvén azt is jelenti, hogy a versenyeken nagyobb valószínűséggel ér el kiugró eredményeket. Az idei szezonban csak azt sajnáljuk, hogy a nemzetközi porondon nem kapunk visszajelzéseket, hol is tart jelenleg a kortársaihoz képest.” „Mindig figyeljük a nemzetközi mezőnyt, amely egyre csak erősödik – veszi át a szót Sebestyén Júlia. – Látjuk, hogy az oroszok kiemelkednek. Az alapkorcsolyázó tudás, a jó előadásmód és a forgások egyre szebb kivitelezése mellett az is egyre nagyobb hangsúlyt kap, hogy a gyerekek minél fiatalabban képesek legyenek triplákat ugrani. Úgy gondolom, Léna ezeknek a trendeknek mind megfelel, tartja a lépést a világgal, és amennyiben továbbra is ilyen alázattal tekint a sportra, minden esélye megvan, hogy szép karriert fusson be.” További korosztályos hírek MŰKORCSOLYÁBAN a sportági aloldalunkon.