UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-03-06 20:23

Vívás: 14 éves ígéret is szerepel a kadétok országos bajnokai közt

Mozgalmas hétvégéjük van az utánpótláskorú vívóknak: szombaton a kadétok között hirdettek országos bajnokokat a három fegyvernemben – a győztesek között 14 éves ígéret is található.

Szombaton három fegyvernemben, három helyszínen rendezték meg a kadétkorú vívók egyéni országos bajnokságait. A kardozók a Pasaréti úti Kovács Pál Vívócsarnokban szerepeltek, és a Vasas fiataljai ki is használták a hazai pást előnyét – ha beszélhetünk ilyenről –, hiszen mindkét nemben a fővárosi piros-kék egyesület ígéretei jutottak a döntőbe. A fiúk mezőnyében a ranglistavezető Vigh Benedek könnyedebb, Bíró Huba izgalmasabb úton került a fináléba, amelyben aztán Vigh győzött 15:9-re. A harmadik helyen Hanzély Zsombor és a TFSE-s klubtársa, Tóth Bertalan végzett.

Kollár Anna 14 évesen nyert a tőrözők között Forrás: hunfencing.hu
Kollár Anna 14 évesen nyert a tőrözők között Forrás: hunfencing.hu
A lányok között Spiesz Anna a nyolc között küzdötte a legnagyobbat, majd végül simán jutott a döntőig. Sajnálatos módon az aranycsatára azonban nem került sor, mert Spiesz a szövetség tájékoztatása szerint rosszullétre hivatkozva visszalépett, így a másik ágon nagyszerűen menetelő Bognár Liza lett a bajnok. A bronzérmet Nyíri Villő és Pápai Zoé nyakába akasztották. A fiú tőrözök között Takács Kornél ünnepelhetett bajnoki címet – mindezt már az UTE vívótermében. A Budapesti Honvéd fiatalja a döntőben azt a Rubin Mattiát győzte le 15:11-re, aki az elődöntőben a szezonban eddig kimagaslóan teljesítő Bagdány Albertet múlta felül. Bagdány mellett Makk Balázs lett a másik bronzérmes. A leány tőrözők mezőnyében a Törekvés SE mindössze 14 éves reménysége, Kollár Anna ellenállhatatlannak bizonyult a nála három évvel is idősebbek között. A döntőig jutott, és ott 15:14-re nyert Wolf Eszter ellen. A harmadik hely Kalocsai Lucának és Kovács Rékának jutott. A párbajtőrözők a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban mérték össze a tudásukat. A fiúk versenyében a Budapesti Honvédot erősítő, csupán 15 éves Pelle Domonkos az MTK-s Koska-G Bendegúz ellen nyert a nap legsimább döntőjében 15:5-re. A bronzérem Balázs Bencének és Cseke Balázsnak járt. A leánydöntő egészen szokatlan eredményt hozott. A továbbra is kiegyensúlyozottan teljesítő MTK-s Wimmer Dorina 3:2-re győzte le a Balaton Vívóklub színeiben versenyző Pátri Maját. A két bronzérmes Fábián Kamilla és Oláh Lili lett. Vasárnap a juniorok országos bajnokságait rendezik, a versenynap után pedig az is kiderül, hogy a ranglistahelyezések alapján kik vehetnek részt az áprilisban, Kairóban esedékes utánpótlás-világbajnokságon. Az biztos, néhány ígéret szombaton is nagy lépést tett a nemzeti csapatba kerülés érdekében.

Kadét fiú kard egyéni országos bajnokság, Vasas vívóterem, 75 induló. Végeredmény: 1. Vigh Benedek (Vasas, edző: Kósa Miklós), 2. Bíró Huba (Vasas), 3. Hanzély Zsombor (TFSE) és Tóth Bertalan (TFSE), 5. Dallos Benedek (Vasas), 6. Avarkeszi Dániel (BVSC), 7. Katus Donát (TFSE), 8. Papp Zsadány (BVSC). A döntőben: Vigh–Bíró 15:9 Kadét leány kard egyéni országos bajnokság, Vasas vívóterem, 56 induló. Végeredmény: 1. Bognár Liza (Vasas, edző: Sárközi Gergely), 2. Spiesz Anna (Vasas), 3. Nyíri Villő (Nyíregyháza) és Pápai Zoé (UTE), 5. Wladimir Véda (Interfencing Debrecen), 6. Domokos Emese (Vasas), 7. Pintér Dorottya (Honvéd), 8. Kónya Csenge (Interfencing Debrecen). A döntőben: Bognár–Spiesz visszalépett. Kadét fiú tőr egyéni országos bajnokság, UTE vívóterem, 65 induló. Végeredmény: 1. Takács Kornél (Honvéd, edző: Marco Goncalves), 2. Rubin Mattia (Tus), 3. Bagdány Albert (Szigetszentmiklós) és Makk Balázs (NKESE), 5. Bálint Álmos (NKESE), 6. Tóth Zsombor (FTC), 7. Terdy Márk (Törekvés), 8. Vasvári Bence (Törekvés). A döntőben: Takács–Rubin 15:11 Kadét leány tőr egyéni országos bajnokság, UTE vívóterem, 58 induló. Végeredmény: 1. Kollár Anna (Törekvés, edző: Beliczay Sándor), 2. Wolf Eszter (Csomorkány), 3. Kalocsai Luca (Törekvés) és Kovács Réka (NKESE), 5. Marosi Gréta (Törekvés), 6. Frommer Éva (UTE), 7. Szurmai Laura (UTE), 8. Bukor Petra (Honvéd). A döntőben: Kollár– Wolf 15:14 Kadét fiú párbajtőr egyéni országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 143 induló. Végeredmény: 1. Pelle Domonkos (Honvéd, edző: Peterdi András), 2. Koska-G Bendegúz (MTK), 3. Balázs Bence (MTK) és Cseke Balázs (Diósgyőr), 5. Király Mátyás (Balaton), 6. Németh Zétény (Balaton), 7. Horváth Ádám (OVSE), 8. Somody Soma (MTK). A döntőben: Pelle–Koska-G 15:5 Kadét leány párbajtőr egyéni országos bajnokság, Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok, 118 induló. Végeredmény: 1. Wimmer Dorina (MTK, edző: Bakodi Róbert), 2. Pátri Maja (Balaton), 3. Fábián Kamilla (Vasas) és Oláh Lili (AVA Békéscsaba), 5. Jakobi Júlia (PTE-PEAC), 6. Gálfalvy Réka (Vasas), 7. Nagy Emma (Diósgyőr), 8. Balogh Bella (Vasas). A döntőben: Wimmer–Pátri 3:2 (Forrás: hunfencing.hu)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.