UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-03-07 20:28

Cselgáncs: Kovács Antal kiváltságosnak érzi magát amiatt, hogy vezetőként segítheti az Atomerőmű SE-t

Az Atomerőmű SE dzsúdószakosztályának elnökével, a sportág eddigi egyetlen magyar olimpiai bajnokával, Kovács Antallal beszélgettünk a paksi klub történetéről és a terveiről.

A paksi cselgáncs története 1979-ig nyúlik vissza: Olasz Gyula és Váradi János ötven gyerekkel indította el az egyesületet. A hazai dzsúdósport eddigi egyetlen olimpiai bajnoka (Kovács Antal, 1992, Barcelona, 95 kg), valamint mindként világbajnoka (Kovács Antal, 1993, Hamilton, 95 kg és Braun Ákos, 2005, Kairó, 73 kg) az Atomerőmű SE-ben nevelkedett.

Kovács Antal tanulni ment Barcelonába, olimpiai bajnokként tért haza Forrás: MTI
Kovács Antal tanulni ment Barcelonába, olimpiai bajnokként tért haza Forrás: MTI
„A paksi atomerőmű létesítésekor az volt a cél, hogy az ott dolgozóknak és a gyerekeiknek szabadidő-eltöltési lehetőséget biztosítsanak − meséli Kovács Antal, aki időközben az egyesület elnökévé vált. − A városban fellelhető összes sportágra igaz volt az a filozófia, miszerint nem igazoltak profi versenyzőket; mindenki a saját bázisára támaszkodott. Tuncsik Józsefnek, Tóth Bélának és Hangyási Lászlónak egyaránt sokat köszönhet a klub: az első nemzetközi sikerek a nyolcvanas évek végén érkeztek, míg 1992 óta az összes olimpián saját nevelésű dzsúdósokkal vettünk részt.” De milyen helyzetben van napjainkban a paksi dzsúdó? „A Bezerédj Általános Iskolában elsőtől hatodik osztályig szerepel a tantervben a dzsúdó, így ott mindenki megtanul esni és elsajátítja a cselgáncs alapjait. A bázisunk természetesen nagymértékben alapoz az intézményre. Jelenleg van néhány gyengébb korcsoportunk, de nem panaszkodhatunk, hiszen két versenyzőnk készül a tokiói olimpiára: Cirjenics Miklós a száz kilogrammosok között, míg Pupp Réka az ötvenkét kilósok mezőnyében kvalifikálna. Nagy problémát jelent ugyanakkor az, hogy oly sok év után végre igazán jó teremben dolgozhassunk; nagyon szeretjük a jelenlegi létesítményünket, kötődünk hozzá, de sajnos kinőttük. Partnerigényes sportág a miénk; nagyobb terem kell ahhoz, hogy hosszútávon eredményesek maradjunk. Folyamatban van a projekt, gőzerővel dolgozunk azért, hogy elérjük a célunkat.” A hazai szövetség szakmai alelnöke a klub filozófiájáról röviden csak annyit mondott: „a minőségi és a mennyiségi munkát úgy próbáljuk ötvözni, hogy mindenki jól érezze magát − hosszútávon is.” Kovács Antaltól azt is megkérdeztük, mit jelent neki az Atomerőmű SE. „Ez a bölcsőm: hamarosan negyvenéves lesz az igazolásom. Tanúja voltam annak, hogy az amatőr lelkesedésből miként váltunk nagyon erős, nemzetközi szinten is jegyzett klubbá. Kiváltságosnak érzem magam amiatt, mert ebben versenyzőként és vezetőként egyaránt segíthettem. És amiatt is, mert időnként még mindig lejárok edzésre és jól összeverem a fiatalokat” − teszi hozzá nevetve a szakember. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.