UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-03-10 09:00

Vívás: Gárdos Gábor annyit szeretne látni, hogy kijutnak a lányok az olimpiára

Tizenhárom utánpótláskorú vívó léphet pástra a BOK-csarnokban csütörtökön kezdődő felnőtt kard-világkupaversenyen; a viadal legfőbb kérdése az, kvalifikálja-e magát a 17 éves Battai Sugárral és a 19 esztendős Pusztai Lizával felálló női csapat az idén nyárra halasztott tokiói olimpiára.

Csütörtöktől vasárnapig, a budapesti BOK-csarnokban buborékrendszerben rendezik a felnőtt kardvívók olimpiai kvalifikációs sorozatának utolsó állomását. Az már korábban biztossá vált, hogy a férficsapat indulhat Tokióban, a lányok ugyanakkor csupán hajszálra vannak ugyanettől. Legutóbb épp egy éve, március 8-án, Athénban szerveztek világkupaviadalt: a Battai Sugár, Katona Renáta, Márton Anna és Pusztai Liza alkotta egység bronzérmet nyert, és ezzel hatalmas lépést tett a kvótaszerzés felé. A fennmaradt egyetlen európai helyért a magyarok az ukránokkal csatáznak, akik Görögországban csupán a kilencedik pozícióban zártak. A bronzérem annyit tesz, hogy Lizáék tizenöt pontra növelték előnyüket Ukrajnával szemben. A helyzet úgy fest, hogy Budapesten csak akkor előzhet a rivális, ha döntőt vív. Mi több, ha a magyarok nyolc közé jutnak, akkor szomszédainknak bizony aranyérmet kell szerezniük − amennyiben ezt megteszik, úgy Mártonéknak a dobogó harmadik fokára kell állniuk.

Balról: Márton Anna, Katona Renáta, Pusztai Liza és Battai Sugár bronzérmet nyert csapatban a legutóbbi, athéni világkupaversenyen Forrás: hunfencing.hu
Balról: Márton Anna, Katona Renáta, Pusztai Liza és Battai Sugár bronzérmet nyert csapatban a legutóbbi, athéni világkupaversenyen Forrás: hunfencing.hu
Az egység nem mellesleg nagyon fiatal, Battai és Pusztai is még utánpótláskorú. Utóbbi 19 évesen rendszeresen vizsgázik jelesre a csapat befejezőembereként: Ifjúsági olimpiai, háromszoros utánpótlás-világbajnoknak és négyszeres utánpótlás-Eb-aranyérmesnek egyaránt mondhatja magát, sőt a felnőtt kontinensviadalokon is nyert már egyéniben bronz-, míg csapatban ezüstérmet. A 17 esztendős Battai csapatban háromszor szerzett aranyérmet utánpótlás Eb-n. „Kilencvenöt százalék esélyt látok arra, hogy megszerezzük a kvótát a fővárosban − így a női kardválogatott vezetőedzője, Gárdos Gábor. − Egy éve nem rendeztek nemzetközi versenyt, így a jelenlegi erőviszonyokról szinte semmit nem tudunk. Ezen a versenyen az egyéni szereplés háttérbe szorul, csupán annyit szeretnék látni, hogy kijutunk az olimpiára!” A már említett fiatalokon kívül még öt utánpótláskorú bizonyíthat egyéniben a világkupán. A 18 éves kadétvilágbajnok Szűcs Luca meggyőzően teljesített idehaza ebben az évadban: ezüstérmet nyert a felnőtt országos bajnokságon, emellett két Magyar-kupa-fordulón állhatott dobogóra. Megfordult-e a mester fejében, hogy őt is bevesse a csapatban? „Lucát egyelőre nem emelném ki; ebben a szakágban legalább tíz olyan reménység van jelenleg Magyarországon, akiben nagy potenciál rejlik. Közülük bárki bekerülhet az együttesbe a következő években.” A férfiak között egyéniben hat 2001 vagy az után született vívó bizonyíthat a BOK-csarnokban. „A legfőbb feladatuk a tapasztalatszerzés − kezdi a férfi kardválogatott vezetőedzője, Decsi András. − Immár egy éve ők sem vehettek részt nemzetközi versenyen, minden lehetőséget meg kell ragadniuk, így a mostanit is. Nagy megpróbáltatás nekik a mostani időszak, főleg amiatt, mert a tavalyi korosztályos vébét és az idei Európa-bajnokságot egyaránt törölték, ráadásul még az sem biztos, hogy részt vehetnek az április elején esedékes kairói világbajnokságon. Nagyon bízom abban, hogy a legtöbbet kihozzák magukból Budapesten; üde színfolt lenne, ha bármelyikük a hatvannégyes táblára kerülne.”

FELNŐTT KARD-VILÁGKUPAVERSENY, BUDAPEST, BOK-CSARNOK A program Március 11., csütörtök, 10 óra: férfi egyéni selejtezők a legjobb 64-ig. Március 12., péntek, 10 óra: női egyéni selejtezők a legjobb 64-ig. Március 13., szombat, 9 óra: női egyéni a legjobb 64-től az elődöntőkig. 13 óra: férfi egyéni a legjobb 64-től az elődöntőkig. 17 óra: négyes döntők. Március 14., vasárnap, 9 óra: női csapat. 14 óra: férfi csapat. 17 óra: női bronzmeccs. 18 óra: férfi bronzmeccs. 19 óra: döntők. Az utánpótláskorú résztvevők Fiúk: Fröhlich Bálint (UTE), Kaiser Balázs (UTE), Nagy Kristóf (UTE), Noseda Szabolcs (DVSZ), Rabb Krisztián (Vasas), Urbán Tamás (UTE) Leányok: Báthory Kata (Vasas), Battai Sugár (Interfencing Debrece), Beviz Dorottya (Vasas), Keszei Kíra (Budapesti Honvéd), Missurai Pálma (Vasas), Pusztai Liza (BVSC-Zugló), Szűcs Luca (BVSC-Zugló)

További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.