UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2021-03-14 13:18

Alpesi sí: a pekingi téli olimpiára hajt a junior-vb U18-as aranyérmese, Úry Bálint

Sokan felkapták a fejüket a 17 éves Úry Bálint junior alpesisí-világbajnokságon elért bravúrjára – a magyar versenyző az U18-asok kategóriájában lett első. Arról kérdeztük őt, hogyan kell kezelni a Bulgáriában elért sikert és milyen célokat tűzött ki ezek után.

Ritkaság, hogy magyar versenyző állhat a dobogó tetejére alpesisí-világbajnokságon, legyen szó bármely korosztály, bármely számáról. A március elején rendezett banszkói juniorvébén mégis összejött ez a bravúr a 17 éves Úry Bálint pazar szereplésével. Az U21-esek világeseményén az U18-asok összevetésében – ugyan nem teljes mezőnyben, de – óriás-műlesiklásban az első, műlesiklásban pedig a második helyet szerezte meg. Eközben a komplett világbajnoki eredménylistán az előbbi számban a 30., az utóbbiban a szintén igencsak dicséretesnek mondható 20. helyen zárt Bulgáriában.

Úry Bálintnak bejött a tiroli felkészülés: a bulgáriai juniorvébén saját várakozásait is felülmúlta Fotó: Úry Bálint
Úry Bálintnak bejött a tiroli felkészülés: a bulgáriai juniorvébén saját várakozásait is felülmúlta Fotó: Úry Bálint
„Ezúttal nagyon elégedett vagyok az eredményemmel, közel sem vártam magamtól azt, hogy egészen a dobogó tetejére jussak – kezdte az Utánpótlássportnak Úry Bálint. – Úgy voltam vele, hogy top tízbe, esetleg a legjobb ötbe szép lenne bekerülni... Tudom, hogy nem feltétlenül olyan értékű ez a siker, mintha az U21-esek mezőnyében győzne valaki, de számomra így is rengeteget jelent, nem mindennapos az ilyesmi, és óriási motivációt ad a folytatáshoz. Hatalmas élmény számomra, hogy kétszer is a dobogóra állhattam a világbajnokságon.” A Fullsport SE a februári, olaszországi felnőtt-világbajnokságot is megjárt sportolóját decemberben Magyarországon az év férfi alpesi sízőjének választották. Ezzel kapcsolatban azt mondja, akkor még nem egészen tizenhét esztendősen az is hatalmas lendületet adott neki. S persze nem utolsó szempont, hogy a tavaly nyár óta – az egyébként a szintén korosztályos válogatott Tóth Zitával együtt – új stáb készíti fel Úryt a megméretésekre, immár a Miklós Editet az olimpiai hetedik helyig és első világkupa-dobogójáig segítő Dietmar Thöni és Szepesi Bertold edzők irányításával dolgozik.
A 17 éves magyar alpesi síző a világbajnoki dobogó tetején Forrás: Hungarian Ski Association Facebook-oldal
A 17 éves magyar alpesi síző a világbajnoki dobogó tetején Forrás: Hungarian Ski Association Facebook-oldal
„Ez az első olyan szezonom, hogy velük edzem az ausztriai Tirolban. A körülmények tökéletesek, remek a hely és jók a hóviszonyok is. Egy viszonylag kis hétfős csapathoz tartozom, amelyet kiváló, nálam rutinosabb sízők alkotnak. Én vagyok a legfiatalabb közülük, ezért nagyon keményen kell hajtanom, hogy lépést tartsak velük, nap mint nap húznak felfelé. Az egyetlen nehézség, hogy távol kell lennem a családomtól, legfeljebb két hétvégente jöhetek haza: a nyár után ez különösen nehéz volt, de mostanra már kezdem megszokni és ez már úgymond alapnak számít.” A világbajnoki elsőség csak tovább növelte a hazai síreménység étvágyát: még a tavaszra is akadnak tervei, de az igazi nagy dobást a következő szezonra tartogatja. „Az idén még néhány balkáni versenyen szeretnék FIS-pontot szerezni, ezeken a viadalokon lényegesen könnyebb érvényesülni, az ausztriai eseményeken magas rajtszámmal a pálya romlása miatt nincs túl sok esély a jó szereplésre. A legnagyobb célom, hogy ott lehessek jövőre a pekingi olimpián. Ehhez igazán az év eleji kvalifikációs versenyen kell majd jól mennem, bízom benne, hogy kiharcolom a kvótát. Hosszabb távon pedig szeretnék a világkupában bekerülni a legjobb harminc versenyző közé, majd stabilan ebbe az elit társaságba tartozni.” További korosztályos hírek SÍSPORTBAN a sportági aloldalunkon.