UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2021-03-15 18:00

Vízilabda: Szegedi Panni 16 évesen játszhat Európa legjobbjai között

A mindössze 16 éves Szegedi Panni is alaposan kivette a részét abból, hogy az UVSE női vízilabdacsapata az Euroliga négyes döntőjébe jutott.

A női vízilabda legrangosabb kupasorozatában, az Euroligában először fordult elő, hogy egyszerre két magyar csapat is eljusson a legjobb négy közé: a Dunaújváros összesítésben 21–17-re az olasz SIS Romát, az UVSE 21–18-ra a spanyol CN Mataro gárdáját győzte le a negyeddöntőben.

A 16 éves Szegedi Panni az Euroligában is remekül teljesít Fotó: Varga Jennifer/UVSE
A 16 éves Szegedi Panni az Euroligában is remekül teljesít Fotó: Varga Jennifer/UVSE
Mindkét magyar csapatban több utánpótláskorú játékos kapott lehetőséget az eddigi menetelés során, a negyeddöntőben azonban a 16 éves Szegedi Panni volt a legfiatalabb, aki medencébe szállhatott. Nem hiába, hiszen a korosztályos válogatott reménység az UVSE idegenbeli (9–12), majd a hazai (9–9) mérkőzésén is szerzett egy gólt. Sőt, az utóbbi találkozón győzelemhez is segíthette volna a Benczur Márton által irányított együttest, ám az utolsó másodpercekben ötméteresből nem tudott túljárni a spanyol válogatott Európa-bajnok kapusa, Elena Sánchez eszén. „Nagyon kiélezett mérkőzés volt – mondja Panni a szombati visszavágóról. – Hiába nyertünk kint hárommal, tudtuk, hogy a második meccs nulla-nulláról indul. A rutinosabb játékosaink jól kezelték ezt a helyzetet, és mi fiatalabbak is igyekeztünk példát venni róluk, így egy percig sem hittük el, hogy megvan a továbbjutás. Nem is mondanám, hogy izgultam a találkozó előtt, inkább csak drukk volt bennem és vártam, kezdődjön már! Az egész sorozat alatt mindenki hatalmas szívvel játszott, és megérdemeltük, hogy bejussunk a négy közé. A legutóbbi teljesítményemmel is elégedett lehetek. Marci azt mondta a meccs előtt, úgy jöjjek ki a vízből, hogy ne maradjon bennem hiányérzet, és ne bánjak semmit, hogy valamit nem csináltam meg. Így is álltam hozzá a mérkőzéshez. Persze, sajnálom, hogy a végén túlgondoltam az ötméterest, de szerencsére a továbbjutást akkor már semmi nem veszélyeztette.” Panni hivatalosan tavaly nyáron került fel az UVSE Gangl Edina, Keszthelyi Rita vagy éppen Parkes Rebecca (és sorolhatnánk) nevével fémjelzett felnőttkeretéhez (rajta kívül 2004-es születésűként ezt csak Aubéli Tekla mondhatja el magáról), és hamar bizonyított, a legjobbak között is megállja a helyét.
Az UVSE-ben remek összhangban játszanak együtt a klasszisok és a fiatalok Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ
Az UVSE-ben remek összhangban játszanak együtt a klasszisok és a fiatalok Fotó: Kovács Anikó/MVLSZ
„Amikor elkezdtem vízilabdázni, nem gondoltam volna, hogy ennyire fiatalon ilyen magas szintre jutok, mint amelyet az UVSE képvisel, és ilyen kupák négyes döntőjében játszhatok, mint az Euroliga. Megtiszteltetés a keret tagjának lenni, és csak köszönni tudom az edzőimnek és a családomnak a sok támogatást. És ha már idáig eljutottunk, akkor nemsokára azt is el szeretném magamról mondani, hogy Európa legjobb csapatában játszom. Már csak az aranyérem a célunk!” És hogy milyen a korosztályos pólósok élete… Pannit a szombati Euroliga-mérkőzés nem mentette fel az alól, hogy vasárnap a korosztályában, azaz a serdülőben, valamint az ifjúsági pontvadászatban is vízbe ugorjon. A játékos nem is várt felmentést. Mindkét találkozón két gólt szerezve segítette győzelemhez csapatát a BVSC-Zugló fiataljai ellen. „Imádok az utánpótlásban játszani, és mindig várom a meccseket. Ezeken az összecsapásokon gyakorolhatok mindent, ami még nem megy annyira, de később hasznát akarom venni. Amíg lehet, igyekszem élni a játéklehetőségekkel.” A női Euroliga négyes döntőjét a tervek szerint április 30-án és május 1-jén rendezik. A két magyar csapaton kívül az orosz Uralocska és a görög Olympiakosz lesz érdekelt a Final Fourban. További korosztályos hírek VÍZILABDÁBAN a sportági aloldalunkon.