UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Birkózás

2021-03-19 19:35

Birkózás: az utánpótláskorú nők sem jártak sikerrel az olimpiai kvóta megszerzésében

A női birkózásban sem sikerült olimpiai kvótát szerezni Európa budapesti kvalifikációs versenyén, mindkét utánpótláskorú szereplőnk is korai búcsúra kényszerült. Utolsó reménységnek a kötöttfogás maradt, amelyben a fiatalokat Szőke Alex képviseli.

Szabadfogású mérkőzésünk is maradt a pénteki folytatásban az olimpiai kvalifikációs viadalon a BOK Sportcsarnokban. A veresége ellenére is reménységként felfedezett, utánpótláskorú Korcsog Milán ugyanis a 97 kg vigaszágára jutott, miután a legyőzője, Süleyman Karadeniz, a török Európa-bajnok – a német Thiele 2–1-es legyőzésével – döntőbe jutott. A csepeli ifjú az orosz birkózásban felnőtt, román színekben versenyző Albert Saritov ellen léphetett szőnyegre. Korcsog ezúttal nem előrevetődött az ellenfél lábára, hanem kikapta az egyiket, úgy próbált indítani. Saritov rutinosan hárított, mi több, a magyar mögé került (0–2). Az újabb féllábkiemelésből levitellel jött ki (0–4), a lábkulcsos átfordítását azonban Korcsog kivédte. Kivédte, de fájdalmasan a szőnyegen maradt. Ápolták, és végigbirkózta a menetet, bár láthatólag nem teljesen egészségesen. A szünetben tovább kezelték a bal vállát, majd edző és orvos jelezte, hogy Milán nem folytathatja a küzdelmet. Az 57 kilós Halidov Gamzatgadzsinak még a vigaszág sem adatott meg. Az őt legyőző, ukrán Jacenkót ugyanis az elődöntőben technikai tussal, 10 – 0-ra lemosta a szőnyegről az örmény Arutyunjan.

A BOK Sportcsarnokot szépen berendezték, de magyar kvóta még nem ékesíti Fotó: MBSZ
A BOK Sportcsarnokot szépen berendezték, de magyar kvóta még nem ékesíti Fotó: MBSZ
Amilyen rosszul kezdődött a nap, ugyanúgy folytatódott, szinte azonnal. Máris következett a női 57 kg-ban Szekér Szimonetta selejtezője a junior Európa-bajnok, azeri Lejla Gurbunovával. A versenyzőnk agilisan kezdett, kétszer is maga elé rántotta az azerit, de nem tudott az előtte térdelő ellenfele mögé kerülni. Mígnem Gurbunova harcolt ki mögékerülést (0–2). A második menetben Szimonetta tovább rohamozott, az aktivitásáért pontot kapott (1–2), korábban ezt úgy neveztük, hogy megintették az ellenfelét. Kerek két perc volt hátra, lett volna idő fordítani, de ismét Gurbunova akciója jött be. Levitel, 1–4. Még mindig maradt egy perc. Szimonetta is levitte az ellenfelét (3–4), de a hátralévő 12 másodpercben másra már nem futotta. Versenyzőnk azt mondta a mérkőzést követően: „Csalódott vagyok, mert nyerhető meccsen maradtam alul. Túl későn, az utolsó fél percben indultam meg. Nem tudom, miért nem ment hamarabb. Feltehetően a versenytől is búcsúzom, mert Gurbunova a negyeddöntőben az aranyéremre is esélyes Európa-bajnok, fehérorosz Kaladzsinszkajával találkozik.” Ez utóbbit eltalálta Szekér Szimonetta, a fehérorosznak egy menetre sem volt szüksége a technikaitus-győzelemhez. A 68 kg-os Szabados Noémi sem járt sikerrel, őt a litván Danute Domikaityte, a tavalyi Eb bronzérmese győzte le. A két utánpótláskorú versenyzőnk szerepléséről Ritter Árpád, a női birkózás szövetségi kapitánya azt mondta: „A feladatuk a tapasztalatszerzés volt. Úgy vélem, ha rutinosabbak lennének, nyerhettek volna a most elveszített mérkőzéseken. Nem szabad keseregni, dolgoznunk kell tovább…” EmblémaDe ne menjünk el szó nélkül Noémi mérkőzésének a részletei mellett sem. Az elején állva hagyta őt a litván (0–6), mígnem mögékerüléssel szépített (1–6). A második menetben remek ledöntéssel négy pontot szerzett (5–6), és a hátralévő bő másfél percben nyerhetett is volna, az indításából azonban Domikaityte hozott össze levitelt (5–8), és azzal ért véget. Majd az volt a mérkőzés utóélete, hogy az azeri Manolova 4–1-re megverte a litvánt, és így Noémi is búcsúzott. Szombaton rajtol a kötöttfogás, 29 ország versenyzőinek részvételével. A 97 kg-ban, ahol az utánpótláskorú Szőke Alex képviseli a színeinket, eredetileg 16 induló volt, de a francia világbajnok, Mélonin Noumonwi visszalépett, így a svéd Lund máris továbbjutott. Szőke ellenfele a selejtezőben a litván Villius Laurinaitis lesz, akinek nincs kiugró nemzetközi eredménye. Ha az ESMTK versenyzője sikerrel veszi az akadályt, a Milev (bolgár)–Rugginger (osztrák) mérkőzés győztesével találkozik, még eggyel arrébb, már az elődöntőben, alighanem az azeri Lokjajev vár rá. Egyéb korosztályos hírek BIRKÓZÁSBAN a sportági aloldalunkon.