UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Vívás

2021-03-24 17:03

Vívás: az ifjúsági olimpiai bajnok Rabb Krisztián próbál mihamarabb túllépni azon, hogy lemarad utolsó juniorvébéjéről

A Vasas Mol Alapítvány által támogatott 19 éves kardvívója, Rabb Krisztián aranyreményekkel utazott volna az egyiptomi junior-világbajnokságra, ám a szövetség úgy döntött, egészségügyi okokból az egész magyar csapat itthon marad.

Mint azt korábban megírtuk, pénteken született meg a Magyar Vívó Szövetség döntése, miszerint a válogatott a járványhelyzetre való tekintettel nem utazik el az április elején Kairóban rendezendő junior- és kadét-világbajnokságra. Az egészségügyi okokból meghozott döntés a legmélyebben alighanem 2001-es születésű sportolókat érinti, akiknek ez lett volna utolsó lehetőségük, hogy korosztályos világversenyen bizonyítsanak.

Rabb Krisztián 2018-ban ifjúsági olimpiát nyert Fotó: Szalmás Péter/MOB
Rabb Krisztián 2018-ban ifjúsági olimpiát nyert Fotó: Szalmás Péter/MOB
Közéjük tartozik a Vasas ifjúsági olimpiai bajnok kardozója, Rabb Kriszitán is, aki februárban még úgy nyilatkozott, azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy két aranyéremmel térjen haza Egyiptomból. Ezek után értethető módon most csalódottan válaszolt az Utánpótlássport kérdéseire. „Nagyon nehéz most ez a helyzet, mert úgy kell elengednem a junioréveimet, hogy nem vehetek részt a junior-világbajnokságon. Tavaly is nagy célom volt, akkor törölték a versenyt, és mint kiderült, az idén sem utazhatunk. Nem csak egyéniben, hanem a csapattal is nagyon készültünk: gyerekekkorunk óta együtt vívunk, remekül összekovácsolódtunk, kadét-, majd juniorkorosztályban is nyertünk Eb-t, a világbajnokság viszont még hiányzott. Most csak arra tudok gondolni, hogy azt remélem, felnőttként ezt pótolni tudjuk.” A két elmaradt vb mellett is számos sikerben volt része a 19 éves sportolónak. Arra voltunk kíváncsiak, mire emlékszik vissza a legszívesebben. „A legnagyobb élményem mindenképpen a Buenos Aires-i ifjúsági olimpia. Egyelőre csak kicsiben, de átérezhettem, mit is jelent egy olimpiai esemény, milyen a hangulata. De ugyanúgy szép emlék marad az összes korosztályos nemzetközi esemény, amire elutazhattam, és ahogyan mondtam remek csapatban szerepelhettem, ezért pedig szerencsésnek tartom magamat.”
A Vasas versenyzője az idei junior ob-n is diadalmaskodott Forrás: Magyar Vívó Szövetség
A Vasas versenyzője az idei junior ob-n is diadalmaskodott Forrás: Magyar Vívó Szövetség
Egyébként az idei teljesítményére sem panaszkodhat, hiszen mind a saját korosztályában, mind pedig a felnőttek között elkönyvelhetett egy-egy nagy sikert. „Úgy érzem, pont most vagyok a legjobb formámban. A junior ob-n aratott győzelemnek és az utolsó felnőttválogatón megnyerésének is nagyon örültem, szép eredmények ezek a szezon végére. Sajnos a vb-n nem derül ki, hogy mindez mire lett volna elég. Viszont most már nem is szeretnék sokáig ezzel foglalkozni, meg kell tanulnom ezzel együtt élni, hogy ez így alakult.” A következő évadban már a roppant erős hazai felnőttmezőnyben kell helytállnia. Szeretne bizonyítani a felnőtt vk-versenyeken, és idővel – lehetőleg minél hamarabb – bekerülne a felnőttválogatottba, amely szerint remek eséllyel indul majd a tokiói játékokon. A felkészülésben nagy segítséget jelent számára a Mol Alapítvány támogatása: abból finanszírozza a fizikai és mentális felkészülését, valamint sporteszközöket is vásárolt belőle. További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.