UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-03-28 19:49

Öttusa: Dobronyi Dorina fokozatosan nyeri vissza a formáját

A Mol Alapítvány által is támogatott 16 éves öttusázó, a korosztályos világ- és Európa-bajnok Dobronyi Dorina megközelítőleg féléves kihagyás után tért vissza nemrégiben a versenypályára, és készül az idei világeseményekre.

A Kőbánya SC 16 éves öttusázója, Dobronyi Dorina 2019-ben robbant be a korosztályos nemzetközi elitbe, amikor az U17-esek között egyéniben vb-ezüstöt, csapatban Európa- és világbajnoki címet szerzett. Geleta Balázs tanítványa a még nagyobb dobást a tavalyi évre tartogatta, hiszen az U17-es mezőnyben akkor tartozott volna az idősebbek közé, ám mint ismert, a koronavírus-járvány miatt elmaradtak az utánpótlás-világesemények. Utólag már azt mondhatjuk, ez még csak a kisebb probléma lett volna, mert Dorina szeptemberben maga is elkapta a fertőzést, és igen sokáig küzdött egyéb betegségekkel is.

Dobronyi Dorina az idén folytatná a korosztályos világeseményeken való remeklését Fotó: Buza Virág/MÖSZ
Dobronyi Dorina az idén folytatná a korosztályos világeseményeken való remeklését Fotó: Buza Virág/MÖSZ
„Utána a szívizomgyulladás gyanúja is felmerült, ráadásul mononukleózist is diagnosztizáltak nálam. Így majdnem fél évet kellett kihagynom, február elején kezdtem el fokozatosan újra edzeni. Addig semmit nem csinálhattam, egyedül a lövészetet tudtam gyakorolni. Mentálisan is megterhelő időszak volt. A kihagyás a fizikai számokban, az úszásban, valamint a futásban érzékelhető a leginkább a visszatérést követően, de már újra teljes erőbedobással készülök” Dorina február végén már rajthoz állt a budapesti Peridot nemzetközi fedett pályás versenyen, majd a lengyel nyílt bajnokságon is elindult. Az idei két fő viadala azonban a tervek szerint a júliusi egyiptomi világbajnokság és az augusztus végi portugáliai Európa-bajnokság lesz – immár az U19-es korosztály elsőéveseként. A vébének korábban februári időpontot jelöltek ki, ám a nemzetközi szövetség halasztott. Dorina csak egy hazai válogatóversenyen szerepelt, és az év elején nem is lett volna bevethető állapotban, így számára kedvező döntés született az eltolással. „Nagyon jól jött a halasztás. Én most kivételesen azért szurkoltam, hogy ne rendezzék meg februárban. Úgy gondolom, így lesz elég időm felkészülni. A fizikai számok nehezebben jönnek vissza, de technikai dolgokat nem lehet elfelejteni, azokhoz elég néhány gyakorlás. Az U19-esek között már négytusaversenyeken indulok, hiszen bejön a vívás. Legutóbb Lengyelországban egészen jól vívtam, így bizakodó vagyok, hogy ez is jól fog menni a korosztályban. Persze, a teljesítményem még ingadozó, de azért dolgozom, hogy stabilabb legyen. A következő cél az, hogy kiharcoljam a világeseményeken való egyéni indulás jogát.”
Dobronyi Dorina a fizikai számokban megérezte a kihagyást, de már a medencében is egyre jobb időeredményeket ér el Fotó: Buza Virág/MÖSZ
Dobronyi Dorina a fizikai számokban megérezte a kihagyást, de már a medencében is egyre jobb időeredményeket ér el Fotó: Buza Virág/MÖSZ
Ha pedig Dorina ott van valamelyik nagy nemzetközi megméretésen, nem éri be kevéssel. Két évvel ezelőtt igen magasra tette a lécet, és bár az még „csak” háromtusa verseny volt, a siker ízét megérezte. Meg is szerette. „Magamtól mindig a győzelmet várom el. De szerintem minden versenyző hasonlóan gondolkodik. Ha mehetek a világeseményekre, akkor az aranyéremért megyek. Viszont a versenyeket övező bizonytalanság nagyon nem tetszik. Szeretem tudni, hogy mire készülök, edzek keményen, és ez ebben a helyzetben nehéz. Reménykedem, hogy megrendezik az Eb-t és a vébét is, én pedig úgy igyekszem odaérkezni, hogy a kihagyásnak addigra ne legyen nyoma. Az elvégzett munka azonban így sem, úgy sem vész kárba, és én elsősorban felnőttkoromban akarok sikeres öttusázó lenni.” Hogy Dorina elérjen az általa kijelölt út végére, abban a Mol Alapítvány is igyekszik segíteni. A szervezet anyagi támogatásából a versenyző új vívóruhát és úszódresszt is vásárolhatott. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.