UtánpótlásSport
2024. április 24.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2021-03-28 16:15

Úszás: megmutatta erejét az utánpótlás-válogatott a szombaton véget ért felnőtt ob-n

Egy arany-, egy ezüst- és kilenc bronzéremmel zárták a Duna Arénában rendezett felnőtt úszó országos bajnokságot az utánpótláskorú versenyzők: Veres Laura (16) háromszoros olimpiai bajnokot vert 200 m gyorson, Kós Hubert (18) junior Európa-rekordot döntött 200 m vegyesen.

Hat fiatal összesen tizenegy érmet nyert a szombaton véget ért felnőt úszó országos bajnokságon, vagyis nem lehet panasz az utánpótláskorúak produkciójára az év eddigi legfontosabb eseményén. Pláne, ha hozzátesszük, hogy az UTE 18 éves versenyzője Kós Hubert egy számára aranyéremmel kecsegtető döntőtől lépett vissza csütörtök délelőtt, miután fél nappal korábban junior Európa-rekordot repesztett 200 m vegyesen. Így viszont a viadal egyetlen utánpótlás-aranyérmét a Gyulai Várfürdő nem egészen 16 esztendős ígéret, Veres Laura nyerte. A számot a februári olimpiai felkészülési versenyt is megnyert fiatal az előfutamban és a döntőben is elsőként végzett 200 m gyorson, a győztese ideje 1:59.60 volt. Többek között a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinkát is megelőzte.

Veres Laura jogosan örült: mindenkit legyőzött 200 m vegyesen a felnőtt ob-n Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
Veres Laura jogosan örült: mindenkit legyőzött 200 m vegyesen a felnőtt ob-n Fotó: Derencsényi István/MÚSZ
„Nagyon boldog vagyok, hogy tegnap sikerült két percen belül úszni, annak pedig még jobban, hogy ezt ma megismételtem, ez volt a célom nyilatkozta a verseny után a MÚSZ honlapjának Veres. – A döntőben nagyon tartottam Késely Ajnától, a visszalépése miatt úgymond könnyebb dolgom volt, de nagyon motiváló volt Katinka mellett úszni, és az, hogy a négyes pályán úszva őt megelőzve nyertem, egyszerűen fergeteges.” Bár az érmek számában és színében ezúttal nem feltétlenül mutatkozik meg, remekül úszott a négy nap alatt Kós Hubert is. Az UTE 18 éves versenyzője a már említett 200 m vegyesen átvette a vezetést itthon az olimpiai A-szintesek között, és az ob után már védett helye van Tokióra. A 400 m vegyes ezúttal nem a tervei szerint alakult, nem nyert érmet, szombaton a pillangón viszont már a legjobbak közé tartozott, Milák Kristóf mögött, de Szabó Szebasztián előtt másodikként csapott célba. A legtöbbször (négyszer) a HÓD Úszó SE 17 éves reménysége Ugrai Panna végzett dobogós helyen: 100 m gyorson, 50 m háton, 100 m háton és 200 m vegyesen is harmadik lett – ötven méteren ráadásul új korosztályos csúcsot állított fel (28.91). Rajta kívül is lettek új utánpótlás-csúcstartók: Kós értelemszerűen nem csak a junior európai, hanem az országos rekordot is megdöntötte 200 m vegyesen, míg a Vasas 17 éves versenyzője, Tschaikov Valentin 50 m gyorson döntötte meg korosztálya eddigi legjobb hazai idejét. A májusi felnőtt Európa-bajnokságot leszámítva (amelyen a legjobb utánpótláskorúak érdekeltek lehetnek), a júniusi, kaposvári ifjúsági országos bajnokság a következő fontos állomás a fiataloknak, majd a római junior Eb, a debreceni serdülő ob, (a tokiói olimpia) és nem utolsósorban a kazanyi junior-világbajnokság. Vagyis szinte még el sem kezdődött a 2021-es szezon.

Az utánpótláskorúak dobogós helyezései a felnőtt országos bajnokságon: Arany: Veres Laura (16 éves, Gyula; 200 m gyors) Ezüst: Kós Hubert (18, UTE; 100 m pillangó) Bronz: Ugrai Panna 4 (17, HÓD Úszó SE; 100 m gyors, 50 m hát, 100 m hát, 200 m vegyes), Fábián Bettina 2 (17, Szeged; 400 m gyors, 800 m gyors), Nyirádi Réka 2 (17, UTE; 200 m hát, 200 m pillangó), Csulák Lia (16, Érd; 400 m vegyes)

További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.