UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2021-03-29 18:05

Cselgáncs: Özbas Szofi (19) újra remekelt és többiek is helytálltak a tbiliszi Grand Slam-versenyen

A péntektől vasárnapig tartó, Tbilisziben rendezett Grand Slam-versenyen öt utánpótláskorú cselgáncsozó képviselte a magyar színeket. A 19 éves Özbas Szofi révén pedig majdnem éremmel térhettek haza a fiatalok.

A hazai dzsúdósok közül Özbas Szofi, Varga Brigitta, Kármán Andrea, Gőz Roland és Sáfrány Péter lépett tatamira a grúz fővárosban lezajlott nemzetközi megmérettetésen. A 63 kg-os nők között a 19 éves Özbas Szofi remek teljesítményének köszönhetően egészen a bronzmérkőzésig menetelt, ahol azonban holland riválisa felül múlta, így az ötödik helyen zárta a küzdelmeket. Ezzel pedig előre lépett a világranglista 24. helyére, megerősítve olimpiai indulást érő pozícióját. A szintén a 63 kg-osak versenyében vitézkedő 19 éves Varga Brigitta, és az egy súlycsoporttal lejjebb, 57 kg-ban induló 21 éves Kármán Andrea az első mérkőzéseiken kikapott. A női válogatott szövetségi kapitányát, Toncs Pétert kérdeztük, hogyan értékeli a lányok szereplését.

Özbas Szofinak (19) nem sok hiányzott a bronzéremhez  Forrás: MTI / Kovács Tamás
Özbas Szofinak (19) nem sok hiányzott a bronzéremhez Forrás: MTI / Kovács Tamás
„Szofi ismét kiváló formában dzsúdózott. A dohai és tashkenti versenyen szerintem túl nagy terhet helyezett magára, és emiatt nem jött össze a jó szereplés. Most újra megmutatta, mit tud. Az ötödik helynek örülünk, bár természetesen sajnáljuk, hogy nem sikerült az utolsó meccsen a bronzérmet begyűjtenie. Ezzel a teljesítménnyel stabilizálta magát az olimpiai kvalifikációs rangsorban, szóval számára egyértelműen pozitív a grúziai hétvége végkifejlete” – nyilatkozta az Utánpótlássportnak a válogatott trénere. Kármán Andrea élete első, míg Varga Brigitta karrierje második Grand Slam-eseményén vett részt. „Mindketten elsősorban tapasztalatszerzés céljából indultak a grúziai viadalon. Kármán Andi bizonyította már az elmúlt időszakban, hogy komoly potenciál rejlik benne. A tavalyi junior Eb-n elért ötödik helye, illetve a februári prágai European Openen megszerzett bronzérme biztató jeleket mutatott, azonban egy Grand Slam-esemény színvonala még más szint. Ki-ki meccset vívott a nyitó körben a portugál Wilsa Gomessel, ám végül szoros csatában alul maradt. Varga Brigittának nem volt szerencséje a sorsolással, így a világranglista 19. helyén álló, hetedik helyen kiemelt Jing Tanggal szemben az első fordulóban vereséget szenvedett. Összességében bátran, jól küzdöttek, de még rutintalanok ezen a szinten.” A férfiak mezőnyben a 22 éves Gőz Roland és a 19 éves Sáfrány Péter indult magyar részről a 90 kg-osak súlycsoportjában. „A várakozásoknak megfelelően mindketten hozták a kötelező győzelmet a nyitó összecsapásaikban, ám Roland és Péter is magasabban kvalifikált, rutinos ellenfeleket kapott a 16 között – fogalmazott a férfiak kapitánya, Pánczél Gábor. – Roland a későbbi bronzérmes mongol Gantulgával szemben kiélezett küzdelmet folytatott, viszont három intést kapott az ütközet alatt, így az ázsiai léphetett tovább. Péternek a rendkívül kellemetlen stílusú, földharcban kifejezetten erős svéd Marcus Nyman következett. A svéd dzsúdós – aki a verseny későbbi győztese lett – nevazával, azaz földharcban győzte le a magyar fiatalt. Sokat kell még tanulnia mindkét utánpótláskorúnak, de meg vagyok győződve róla, hogy az ilyen szoros meccseket két-három év múlva már magabiztosan hozzák a felnőttek között.” További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.