UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2021-03-30 11:06

Hoki: „Sok évvel ezelőtt még húsz gólokkal kaptunk ki a Fehérvártól, most meg a mienk a aranyérem” – U21-es bajnok a DVTK Jegesmedvék

Története első utánpótlás-bajnoki aranyérmét nyerte a DVTK Jegesmedvék csapata: a miskolciak az U21-es jégkorongliga fináléjának ötödik mérkőzésén drámai csatában győzték le az Ocskay-akadémiát. A fordításban kulcsszerepet vállaló és két gólt szerző Farkas Mártont kérdeztük.

Szorosabb csatát nem is hozhatott volna az U21-es jégkorongbajnoki idei kiírásának döntő párharca. Már az első meccsen elvette az előnyt a székesfehérvári Ocskay-akadémia az alapszakaszgyőztes DVTK Jegesmedvéktől, majd két miskolci siker következett, a negyedik találkozón pedig egyenlítettek a székesfehérváriak.

A klub történetének első utánpótlás-bajnoki aranyérmét nyerték a DVTK Jegesmedvék juniorjai
A klub történetének első utánpótlás-bajnoki aranyérmét nyerték a DVTK Jegesmedvék juniorjai
Így kezdődött a mindent eldöntő, ötödik párharc a DVTK pályaválasztásával. A találkozón a hazai csapat szerezte meg a vezetést, ám utána három, villámgyors fehérvári találat következett (1–3). A miskolci kapuscsere után (Gratzl Gellért váltotta Hegedüs Leventét) egészen a harmadik harmad elejéig nem esett gólt. A gyors gólváltás után, az utolsó negyedórában 2–4-ről három villanással fordított a DVTK, és megszerezte története első utánpótlás-bajnoki aranyérmét. A győztes meccs után a hazaiak harmadik és negyedik gólját szerző, 20 éves Farkas Márton kérdeztük. – A mindent eldöntő meccs vége előtt negyedórával kétgólos hátrányban voltatok a Fehérvárral szemben. Miből tudtatok akkor erőt meríteni? – Szerintem a legfontosabb az volt, hogy még a legnehezebb helyzetekben is bíztunk magunkban és egymásban. Úgy voltunk vele, hogy a hazai pályánkon vagyunk, innen senki nem viheti el tőlünk a kupát. Igazi csapatmunka volt, 1–3-mal álltunk negyven perc után, de amikor az utolsó harmadban meglőttük az első gólunkat, olyan lendületet kaptunk, amiből már nem álltunk meg a végéig. – Ilyenkor mindig az egész éves kemény munka eredménye a győzelem. Visszatekintve mit gondolsz, mi volt a csapat legnagyobb erőssége az évadban? – A srácokkal nagyon régóta, tényleg gyerekkorunk óta együtt játszunk, sok nagy mérkőzést húztunk le. Az például biztosan sokat számított, hogy ennyire ismerjük egymást, meg egyébként is, a szezon során minden adott volt a sikerhez, és természetesen mindent megtettünk, amit edzőnk, Rusznyák Szilárd kért tőlünk.
Farkas Márton (fehérben) már a Vasas elleni elődöntőben is kivette a részét a miskolci sikerből Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
Farkas Márton (fehérben) már a Vasas elleni elődöntőben is kivette a részét a miskolci sikerből Fotó: Szűcs Attila/MJSZ
– Nemcsak a fináléban, hanem az elődöntőben is végletekig kiélezett párharcban nyertetek, akkor a Vasas ellen. Ez összeadva tízmeccses szériát jelent. Volt még levegő a végén? – Erről szól a playoff. Voltak nálunk olyanok is, akik a végén már sérülten játszottak, de ilyenkor ismeretlen fogalom a fájdalom. Ott lebeg előttünk a cél, és egyszerűen bírni kell. Szerencsére tényleg bírtuk. – A mostani az első korosztályos bajnoki címe a DVTK-nak, vagyis történelmet írtatok. Mit jelent számotokra ez a siker? – Természetesen nagyon boldog mindenki, büszkék vagyunk a sikerre. Emlékszem, a kisebb korosztályokban, sok évvel ezelőtt még húsz gólokkal kaptunk ki a fehérváriaktól, most meg ott tartunk, hogy a mienk a bajnoki aranyérem. Nagy tett, hogy ezt megcsináltuk, és persze a klubnak sem jött rosszul, hiszen a felnőtteknek nem olyan volt a szezonjuk, mint amilyet elterveztek. A vírushelyzet miatt sajnos szurkolók nélkül játszottunk, és a srácokkal sem lehetett túl nagy ünneplést csapni, de így is örök élmény marad az a vasárnapi győzelem. – A juniorbajnoki cím után ott áll előttetek a felnőttcsapat, többen be is mutatkoztatok már abban. A következő lépcsőfok a stabil csapattagság lehet? – Mindenképpen ez a cél. A mostani U21-es együttesből öt-hat játékos már rendszeresen edzett a felnőttekkel és meccsen is pályára lépett, de most, az utánpótlást elhagyva ez már egy egészen új kihívás. Biztos, hogy nem lesz gyors folyamat és nem is lesz egyszerű a beépülés közéjük. Egyébként még nem is igazán gondolkoztam a következő szezonnal kapcsolatos célokról, kizárólag a juniorbajnoki aranyérem lebegett a szemem előtt. A legidősebbek között ezüstérmes fehérváriak azonban így sem panaszkodhatnak a szezonjukra, ugyanis az U18-asok (vagyis az ifjúságiak) és az U16-osok (azaz a serdülők) között az övék lett a bajnoki cím. Az ifik aranycsatájában a legnagyobb rivális MAC Budapest gárdáját múlta felül szintén ötmeccses, drámai csatában a Volán. A párharc érdekessége, hogy a Kisstadionba tervezett harmadik összecsapást a pálya alkalmatlansága miatt egy nappal később, Székesfehérváron játszották le. A serdülőfinálé ehhez képest simán alakult: a két nyert meccsig tartó párharcot söpréssel nyerte az Ocskay-akadémia az UTE ellen.

Az U21-es bajnokság végeredménye: 1. DVTK Jegesmedvék, 2. Ifj. Ocskay Gábor JA, 3. Vasas Az U18-as bajnokság végeredménye: 1. Ifj. Ocskay Gábor JA, 2. MAC Budapest, 3. Debreceni HK Az U16-os bajnokság végeredménye: 1. Ifj. Ocskay Gábor JA, 2. UTE, 3. MAC Budapest vagy Vasas (a bronzcsata harmadik, döntő mérkőzését szerdán játsszák)

További korosztályos hírek JÉGKORONGBAN a sportági aloldalunkon.