UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Öttusa

2021-04-03 15:14

Öttusa: egymást váltják Erdős Rita és Gyurka Márk Manó kiváló eredményei

Az öttusázók legutóbbi felnőttvilágkupáján egy váltóban állt rajthoz a két ígéretes juniorversenyző, Erdős Rita és Gyurka Márk Manó.

Az öttusázók múlt hét végi budapesti világkupaversenyének az egyéniben tizenkettedik helyen záró Gulyás Michelle mellett is volt utánpótláskorú hazai résztvevője. A 18 éves Erdős Rita és a 20 esztendős Gyurka Márk Manó a vegyes váltók küzdelmeiben végzett az előkelő hatodik helyen.

Erdős Rita és Gyurka Márk Manó a felnőttvilágkupán is jól teljesített Fotó: Buza Virág/MÖSZ
Erdős Rita és Gyurka Márk Manó a felnőttvilágkupán is jól teljesített Fotó: Buza Virág/MÖSZ
„Számomra nagy lépés volt ez a verseny, hiszen korábban még nem jártam felnőttvilágkupán – mondja a klubszinten a KSI színeit képviselő Manó. – Meglepődtem, amikor Martinek János szövetségi kapitány közölte, hogy nekem szavaz bizalmat, de nagyon örültem a lehetőségnek. A döntésében minden bizonnyal közrejátszott, hogy a korábbi versenyen jól szerepeltem. Most is minden jól ment. A víváson kicsit kevesebben voltunk, mint az egyéni viadalokon, de nem sikerült rosszul. Lovagláson pedig még sosem váltóztam. El is követtünk néhány megmosolyogtató bakit, de végig élveztem a versenyt, a hatodik hely pedig kifejezetten jónak számít.” Manó a korábbi jó szereplés alatt a fedett pályás magyar felnőttbajnoki bronzérmét érti. Az U19-es vb-bronzérmes fiatal szerint azon a megméretésen minden a tervei szerint alakult, és a szerencse is az ő pártját fogta. De hasonlóan jól kezdte az évet a Trion SC-t erősítő U19-es Európa-bajnok Rita is. Ő is döntőzött a Peridot elnevezésű nemzetközi versenyen (amely egyben a fedett pályás felnőtt ob is volt), majd a lengyel nyílt nemzetközi bajnokságon állt a dobogóra a felnőttek között, és nyert a juniormezőnyben. „Örültem a lehetőségnek a világkupán, remek tapasztalatszerzést jelentett a verseny. Furcsa volt, hogy a vívás alig kezdődött el, és már vége is lett, továbbá minden szám rövidebb volt, mint egyéniben, de jó érzés, amikor a társaddal közös célért küzdhetsz. A hatodik hely is jó, bár minden számban maradt némi hiányérzetem. Van még mit javulni, de az elmúlt versenyek alapján azért azt mondhatom, hogy jó úton járok.” A juniorok számára a tervek szerint Eb-t és világbajnokságot is rendeznek. Mindkét fiatal elsődleges célja, hogy a soron következő válogatókon kivívja a csapatba kerülést. A közelmúltban mutatott teljesítményük alapján erre mindketten jó eséllyel pályáznak. További korosztályos hírek ÖTTUSÁBAN a sportági aloldalunkon.