UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2021-04-05 17:04

Atlétika: eredményes fedett pályás szezont zárt az utánpótlás

A hazai utánpótláskorú atléták a remek eredmények mellett a fegyelmezettségükről és a kitartásukról is tanúbizonyságot tettek a fedett pályás szezon során.

Március végén az U14-es és az U16-os korosztály összetett bajnokságával zárult az atléták fedett pályás szezonja. A viadal rendhagyónak számított, hiszen az U14-eseknek, azaz az újoncoknak ettől az évtől kezdve nem rendez a szövetség egyéni bajnokságot, a gyerekek csak többpróbában szerezhetnek aranyérmet. A versenyen négy négypróba variációból választhattak, melyikben szeretnék magukat megméretni. Kovács Zoltán, a hazai szövetség utánpótlás-referense szerint az újításokkal együtt rendben lezajlott az utolsó fedél alatti esemény is.

Az U14-es és az U16-os korosztály összetett bajnokságával zárult az atléták fedett pályás szezonja Fotó: Hegedűs Gábor
Az U14-es és az U16-os korosztály összetett bajnokságával zárult az atléták fedett pályás szezonja Fotó: Hegedűs Gábor
„Az új rendszer fogadtatása vegyesnek bizonyult. Volt ilyen és olyan visszajelzés is. Abban bízom, hogy a nyári területi viadalok által több versenyzési lehetősége lesz a gyerekeknek és mindenki átlátja, így több sikerélményt is szerezhetnek a fiatalok, mintha idézőjelben csak egyéni országos bajnokságuk lenne.” A hazai utánpótláskorú atléták egyébként remekül szerepeltek a korosztályos ob-kon, többen pedig a felnőttek között is bizonyítottak az év első felében. A győztesek között akadtak olyanok is, akik már az idei felnőtt fedett pályás ob-ra is címvédőként érkeztek. A 21 éves Klekner Hanga 420 centivel lett újra benti bajnok rúdugrásban, csakúgy, mint a férfiak között a 18 esztendős Nagy Marcell 520 centivel, míg a 19 éves Huller Dániel 48.01-gyel 400 méteren nyert ismét tavaly után. A férfi súlylökők között a 2000-es születésű Kovács László 17.68 méteres egyéni csúccsal nyert, női 400 méteren pedig a 20 esztendős Mátó Sára bizonyult a legjobbnak 53.84-gyel. Női hármasugrásban az előző felnőtt fedett pályás ob-t sérülés miatt kihagyó 19 éves Áts Viktória 12.77-es egyéni rekorddal diadalmaskodott, míg 3000 méteren a 21 esztendős, később mezei futó ob-t nyerő Szemerei Levente ért be elsőként 8:11.53-as egyéni legjobbal. Utánpótláskorú bajnoka lett a férfi 200 méternek is: a 20 éves Wahl Zoltán 21.80 másodperc alatt tudta le a távot, továbbá az Ikarus BSE győztes 4×400-as női váltójában Dobi Larina Adrienn, Szécsényi Anna Míra juniorként, Rapai Fanni U23-asként szerepelt Horváth Dóra mellett. A korosztályos rekordok sem maradtak el. A 17 éves Varga Gréta 1500 (4:16.32) és 3000 méteren (9:14.28), Illovszky Dominik 60 méteren (6.72) állított fel új hazai juniorcsúcsot. Huller Dániellel kiegészülve ők a toruni felnőtt fedett pályás Eb-részvételt is kivívták, ám az eseményt végül Varga Gréta betegség miatt kihagyta. „A fiatalokat az jellemezte a fedett pályás szezonban, ami az egész társadalmat – folytatja Kovács Zoltán. – Azaz, ki voltak éhezve arra, amit szeretnek – a versenyzésre. Tavaly nem jártunk világeseményen, de ezt mindenki hamar elengedte, és beleállt a munkába. Az atlétika szerencsésnek mondhatta magát, mert a szabadtér miatt az előző évben sok sportágnál korábban tudott nyitni, így a korosztályos bajnokságokat is megrendezhettük, majd a fedett pályás felkészülés is időben elkezdődhetett. A szezon során nemcsak a fiatalok és a kollégák voltak rendkívül fegyelmezettek, hanem a szülők is. A legjobbjaink pedig újra bizonyították, hogy mennyire kitartóak és céltudatosak.” A szakember hozzátette, az U18-asok Rietiben kiírt Eb-jének törlése után bízik benne, hogy a többi korosztályos világeseményre sor kerül az idén. A tervek szerint az U23-asok Eb-jét július elején a norvégiai Bergenben, az U20-asok Eb-jét egy héttel később az észtországi Tallinnban, míg az U20-asok világbajnokságát augusztusban a kenyai Nairobiban rendezik. További korosztályos hírek ATLÉTIKÁBAN a sportági aloldalunkon.