UtánpótlásSport
2024. május 8.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2021-04-09 14:47

Labdarúgás: a nemzetközi porond az újdonsült női kapitány célja

Magyarországon a férfi futball mellett jóval kevesebb figyelem irányul annak női szakágára. Az új szövetségi kapitány, Margret Kratz (aki az első külföldi szakvezetője a magyar női válogatottnak) viszont óriási lehetőséget lát benne, elég csak a rengeteg utánpótláskorú lányra gondolni, aki az első osztályban pallérozódik. A témával Paunoch Péter nso.hu-n megjelent írása foglalkozott.

Bár a férfi szakág mellett nem rúghat labdába, a női foci fellendülésének lehettünk tanúi az utóbbi időszakban Magyarországon. Jelentősen nőtt az igazolt játékosok száma, rendeztek itthon női Bajnokok Ligája-döntőt, az elmúlt években pedig több magyar játékos is külföldre tudott szerződni. A Wolfsburgban szereplő, kétszeres Bajnokok Ligája-győztes Jakabfi Zsanettre szintén joggal lehetünk büszkék. Az alacsonyabb népszerűség mellett a visszafogottabb nemzetközi teljesítmény is különbözik a férfi válogatotthoz képest. Ezzel kapcsolatban Margret Kratz optimistán fogalmazott: „Van rálátásom a magyar női futballra, tehetségből nincs hiány, sőt! Utánanéztem, kilencven húszéves vagy annál fiatalabb játékos van az első osztályban, Európában ez egyedülálló. Magyarországon is nagy potenciál rejlik a női labdarúgásban, ki kell építenünk azt a struktúrát, amellyel támogathatjuk a lányok fejlődését” – nyilatkozta a Nemzeti Sport Online-nak a szakvezető.

Margret Kratz bizakodó. Forrás: mlsz.hu
Margret Kratz bizakodó. Forrás: mlsz.hu
A hazai pontvadászat mellett sokan kiváló külföldi csapatokban játszanak, a számuk pedig a közeljövőben várhatóan csak nőni fog, tekintve, hogy világszerte egyre nagyobb divat a légióskodás a női labdarúgásban. Ezt elősegítheti a nőknél is megjelenő szakszerű scouting, a megfelelően képzett megfigyelők munkája, akik képesek lesznek kiválasztani azokat a játékosokat, akikkel a következő tíz évben valóban szintet léphet a magyar női labdarúgás. A megfelelő nemzetközi tapasztalat megszerzésével pedig az újdonsült kapitány nem titkolt céljainak megvalósulására is megnő az esély: az Európa-bajnoki, világbajnoki részvételre. További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.